La noi in tara, produsele ecologice nu sint chiar atit de solicitate cum sint in tarile occidentale, unde agricultorii, comerciantii ce se ocupa cu astfel de produse beneficiaza de prevederi legale stricte, consumatorii fiind siguri de ceea ce cumpara.
Definirea si identificarea produselor ecologice
Un produs bio nu este un produs dietetic. Este un aliment ce provine dintr-un mod de cultura specifica, in timp ce un aliment dietetic are o compozitie diferita si corespunde unui obiectiv nutritional indicat pe eticheta. Ouale, carnea, cerealele, fructele, legumele ecologice nu sint diferite din punct de vedere nutritional fata de produsele obisnuite. Diferenta consta in calitatea, gustul si virtutile lor naturale, ceea ce face ca oamenii sa le consume cu mare placere.
Mentiunea ecologic este opusa elementelor chimice sau sintetice, produsele alimentare bio fiind produse printr-o agricultura naturala, fara ingrasaminte sau pesticide chimice de sinteza.
Produsele bio sint mai bune pentru sanatate
Fructele si legumele cultivate in regim ecologic sint mai sigure din punct de vedere al consumului. Desi este dificil de stabilit legatura dintre tipul de agricultura si efectele sale asupra sanatatii oamenilor, specialistii au efectuat numeroase studii prin care au demonstrat ca produsele ecologice au mai multe beneficii.
Folosirea pesticidelor este strict interzisa in cultivarea produselor bio. Reziduurile la suprafata plantelor sint inexistente. In ceea ce priveste contaminarea cu metale grele, aceasta depinde de tipul de sol pe care cresc plantele. Teoretic, produsele obisnuite contin nitrati, care in doze mari devin elemente cancerigene sau pot produce probleme sangvine. Agricultura ecologica aplica si principiul neutilizarii produselor modificate genetic. Carnea atestata ca fiind bio garanteaza ca animalul nu a fost hranit cu vegetale modificate genetic.
Mai putine proteine, dar mai multa calitate
Una dintre principalele diferente intre o cultura agricola clasica si una ecologica consta in tipul de ingrasamint utilizat. Astfel, ingrasamintele utilizate pentru bio sint produse naturale, pe cind in celalalt caz sint ingrasaminte chimice, intr-adevar mai eficiente. Asta pentru ca aduc o mai mare cantitate de azot, element indispensabil plantei pentru fabricarea proteinelor. Astfel, plantele hranite cu chimicale vor fi mai bogate in proteine, dar acestea sint de slaba calitate, avind carente in aminoacizi esentiali, substante vitale pentru organismul oamenilor. Asadar, este mai bine sa consumam produse ecologice cu proteine mai putine, dar de o calitate superioara.
Bogate in vitamine si minerale
Mai multe studii s-au axat pe bogatia in vitamine, minerale si oligoelemente ale fructelor, legumelor si produselor de origine animala obtinute in regim ecologic. Bineinteles ca toate acestea depind si de factori precum varietatea cultivata, natura solului, hrana animalelor, conditiile climatice etc. Vitamina C este mult mai prezenta in produsele bio decit in celelalte obisnuite.
Produsele ecologice sint mai gustoase
Toti amatorii afirma ca produsele 100 la suta naturale sint mai bune la gust. Savoarea adevarata a smintinii fara conservanti, gustul unei rosii proaspete ii fac pe oameni sa aleaga produsele naturale. Dupa un sondaj recent, doi francezi din trei aleg produsele bio pentru gustul lor inimitabil. Este a doua motivatie de cumparare, dupa preocuparea pentru sanatate.
Mai multe studii au fost realizate pe animale, iar rezultatele au fost surprinzatoare: avind posibilitatea de a alege, iepurii, gainile, soarecii prefera alimentele provenite din agricultura ecologica. Aceasta nu inseamna ca este neaparat o chestiune de gust, dar este vorba despre reziduurile de ingrasaminte chimice care au indepartat animalele.
Pentru om, testele au fost efectuate pe consumatori care au trebuit sa guste produsele nestiind provenienta lor. Astfel s-a constat ca diferentele de gust sint semnificative pentru produsele lactate, morcovi, dovlecei, rosii si fructe, consumatorii preferindu-le categoric pe cele ecologice.
Agricultura ecologica intre mit si realitate
Produsele ecologice trebuie sa fie controlate de organismele abilitate tocmai pentru a se evita inselarea consumatorilor. Daca aveti reclamatii sau sugestii in legatura cu produsele naturale va puteti adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. In Europa exista un cadru legislativ si institutional strict prin care se verifica in principal modul de productie si producatorii. Pe eticheta se mentioneaza produs ecologic numai daca minimum 95 la suta dintre ingrediente provin din agricultura ecologica. Produsele sint garantate prin respectarea unui caiet de sarcini omologat de institutiile abilitate.
Romania este printre tarile europene codase in ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii ecologice. In Franta 1 la suta din suprafata agricola utila este consacrata agriculturii ecologice, Germania si Italia inregistreaza fiecare 2 la suta suprafata agricola cultivata ecologic, Finlanda – 4 la suta, iar Suedia si Austria – 9 la suta fiecare.
Exista si produse congelate ecologice. Legume, fructe, carne de pasare si alte tipuri de carne, semipreparate (pizza, piine), inghetata pot fi gasite la raionul de produse congelate.
A minca produse ecologice nu inseamna neaparat a minca echilibrat, dar in general atunci cind alegem astfel de alimente, ne preocupam de calitatea hranei.
Protejarea mediului inconjurator
Cind consumatorul alege produse ecologice nu este doar in avantajul lui, ci spera in acelasi timp ca astfel contribuie la protejarea mediului inconjurator. Formele de exploatare agricola ecologica nu polueaza natura, iar oamenii care traiesc intr-un mediu nepoluat sint mai sanatosi. In fiecare an in lume sint deversate mai mult de trei milioane de tone de pesticide, ceea ce nu se intimpla in cazul agriculturii ecologice.
Productivitatea obtinuta in culturile ecologice este mai mica, dar studiile arata ca randamentul este mai mare, deoarece producerea unei anumite cantitati de legume sau fructe cere mai putina energie si aport nutritiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu