Vom atinge si acest aspect - despre care s-a vorbit inclusiv in Men's Health -, insa datorita progreselor semnificative din domeniul chirurgiei plastice vreau sa iti prezint pe larg in acest articol recuperarea podoabei capilare prin metoda transplantului de par. Este foarte important sa nu faci confuzia cu tehnica veche de implantare a parului, folosita pina acum pe scara larga si in urma careia aspectul noii "plantatii" arata asemenea parului folosit la papusile de cauciuc.
Daca te intrebi cum poate sa iti schimbe infatisarea acest nou tip de interventie chirurgicala, trebuie sa afli ca noua ta podoaba capilara nu va fi cu nimic diferita fata de parul dinaintea calvitiei. Transplantul este o interventie chirurgicala minora si sigura, cu traume minime, care in final duce la cresterea naturala a parului. Exista doua metode de transplant de par, si anume:
Metoda STRIP
Aceasta metoda presupune recoltarea unei fisii superficiale de piele de pe ceafa, cu fire de par care, genetic, nu sint afectate de calvitie. Procedeul nu este atit de dureros pe cit pare si beneficiaza, oricum, de anestezie locala. Separarea firelor de par in unitati foliculare si reimplantarea lor in zonele cu deficit reprezinta urmatorii pasi. Prin aceasta metoda, unitatile foliculare sint pastrate intacte in forma lor genetica si astfel se evita distrugerea foliculului de par individual. Fiecare unitate contine intre unul si pina la patru foliculi de par, media fiind de 2,2 foliculi/unitate.
Separarea unitatilor foliculare se face cu mare grija, cu ajutorul unui microscop cu fibra optica, pentru a evita degajarea caldurii asupra foliculilor. Dupa separare, unitatile foliculare sint pastrate intr-o solutie speciala, la o anumita temperatura, pina cind medicul specialist pregateste inciziile in regiunea numita "zona primitoare".Se pot preleva pina la 4.000 de unitati foliculare daca zona donatoare permite.
Metoda FUE
Extractia unitatilor foliculare este metoda de transplant de par natural cea mai eleganta si de succes disponibila in prezent. Ea a fost inventata in 1994 de catre dr. Coen Gho din Olanda, om de stiinta de talie mondiala, specialist in bolile parului. Cea mai importanta diferenta intre metodele STRIP si FUE o constituie tehnica utilizata pentru extragerea unitatilor foliculare. Tehnica FUE foloseste un bisturiu rotund, cu diametru mai mic de 1 mm, care este utilizat pentru a extrage parul de pe scalp.
Comparind imaginile alaturate, poti face lesne diferenta intre separarea unitatilor foliculare prin metodele STRIP si FUE. La cea din urma, minibisturiul este plasat in piele, la o anumita adincime, pina cind se ajunge la radacina firului de par pentru a permite medicului specialist sa extraga foliculul din piele fara a cauza daune. Mica gaura lasata se va vindeca in urmatoarea saptamina. Aceasta noua metoda e oferita de un numar foarte mic de clinici de transplant de par din Europa. Asta, pentru ca foarte putini chirurgi stapinesc pe deplin tehnica destul de dificila.
Metoda FUE permite prelevarea a 800-1.000 de foliculi, fiind de un mare ajutor persoanelor aflate in stadiile initiale ale calvitiei, care ar avea nevoie doar de o densitate mai buna a parului deja existent sau de o acoperire a zonei temporale. Aceasta tehnica nu lasa cicatrici, singurul inconvenient fiind faptul ca trebuie sa te razi.
Parerea specialistului
Dr. Michalis Georgiou, medic specialist din cadrul clinicii de transplant de par HDC Medical Trichology Center, vorbeste despre perioada pre- si postoperatorie acestor doua tipuri de interventii: "Oricare din cele doua metode ar alege pacientul, trebuie sa stie ca singura durere pe care o simte va fi doar atunci cind se adminstreaza anestezicul in zona donatoare si in zona primitoare.
Aceasta anestezie este facuta cu ace ultrafine, astfel incit pacientii pot compara senzatia cu piscatura unui tintar. Acestia nu vor mai simti nici un fel de alta durere pe tot parcursul interventiei. Dupa transplant, durerea este tinuta sub control cu ajutorul analgezicelor. Pacientul nu are nevoie de o pregatire prealabila interventiei. Se cer analize complete de singe, si doar cu doua zile inainte de interventie va fi rugat sa nu consume cafea, alcool, sa nu fumeze si sa nu ia nici o aspirina.
Oricare ar fi metoda aleasa, cele doua propuneri sint printre cele mai sigure interventii chirurgicale, plus ca pacientul va fi supravegheat de echipa medicala pe tot parcursul procedurii. Pentru metoda STRIP, singurele complicatii minore care pot aparea sint: parestezia (o amorteala tranzitorie inevitabila in zona donatoare), edemul (apare in zona fruntii si in zona din jurul ochilor, in cazul in care nu se face masaj; dispare de la sine in citeva zile), prurit - care dispare, de asemenea, in citeva zile - si infectia (apare la unul din 1.000 de pacienti si se trateaza cu antibiotic).
Dupa interventie, pacientul se poate intoarce la serviciu chiar in urmatoarea zi, dar e recomandabil sa-si ia citeva zile libere. Crustele care apar dupa transplant in zona primitoare vor fi indepartate in cea de-a doua zi, prin samponare usoara. Unii pacienti pot prezenta o usoara roseata in zona primitoare, roseata care va disparea in 7-10 zile. Pacientii care au facut transplant de par prin metoda STRIP se vor prezenta dupa zece zile la medic pentru inlaturarea firelor din zona donatoare.
Micile incizii din metoda FUE vor disparea in 10-14 zile. Dupa aproximativ doua saptamini pina la o luna, parul implantat va cadea, dar radacina va ramine, si un nou fir de par va creste incepind cu cea de-a treia luna, putind avea un rezultat final dupa o perioada cuprinsa intre 9 luni si un an. Parul transplantat se va comporta exact ca parul vechi: il poti spala, pieptana si vopsi (daca e cazul)."
Cine este candidatul ideal?
Oricine poate fi candidatul ideal, atita timp cit nu are probleme serioase de sanatate si prezinta o buna zona donatoare. Metoda aleasa pentru transplant va fi in functie de dorinta pacientului, de densitatea zonei donatoare si de numarul de grefe.
Cit te costa?
Pretul depinde de metoda care se foloseste si scade in functie de numarul de foliculi implantati. De exemplu, pentru 1.000 de foliculi, pretul este de 4,20 euro/grefa prin metoda STRIP, ajungind la 2,80 euro/grefa pentru 3.000 de foliculi. Pentru 1.000 de foliculi transplantati prin metoda FUE, pretul este de 5,25 euro/ grefa, ajungind ca pentru 3.000 de foliculi sa fie de 4,75 euro/grefa. Se plateste un avans de 2.000 de euro pentru a putea fi programat pentru interventie. Bineinteles, aceasta suma se va scadea din cea totala.
Restul va fi platit dupa cum urmeaza: 50% din suma ramasa cu 21 de zile inainte de interventie si restul sumei in ziua transplantarii. Unele clinici de profil din Europa includ in pretul interventiei si biletul de avion dus-intors, transfer cu taxi de la aeroport, cazare in regim hotelier, in apartament dotat cu toate utilitatile, plus TV satelit si conectare la internet si translator. De asemenea, tot tratamentul postoperatoriu (creme, sampoane, picaturi, vitamine, analgezice) este pus la dispozitie de clinica, gratuit.
Schimbarea propriei imagini
Clinicile iti vor garanta calitatea interventiei si durabilitatea grefelor, atita timp cit vei tine cont de sfaturile medicale primite pentru perioada postoperatorie. Pentru a nu aparea probleme cu vreuna dintre partile implicate, va exista un contract care iti va fi trimis inca din ziua in care te programezi pentru interventie. Orice tehnica ai alege, transplantul de par este mai mult o arta decit pura stiinta. Este arta care te ajuta sa intineresti cu pina la 10 ani, arta care te ajuta sa capeti din nou incredere in tine, in propria imagine.
De ce ne cade parul
Etape de pierdere a parului la barbati, conform scalei Norwood. Aceasta este formata din 7 etape principale.
De retinut!
- implantul nu face decit sa acopere zonele fara par, insa nu poate preveni caderea parului pe alte portiuni ale capului. In acest caz sint necesare mai multe controale si analize care sa opreasca acest fenomen de calvitie.
- nu trebuie neaparat sa fii chel sau aproape chel pentru a te supune unui transplant de par; de asemenea, virsta nu constituie un impediment pentru utilizarea transplantului.
- spalatul frecvent pe cap, o circulatie proasta a singelui la nivelul scalpului, purtarea palariilor/ caciulilor sau alte obiceiuri personale nu constituie, de fapt, principalii factori care duc la caderea, timpurie sau nu, a parului. La barbati, principalul factor in aparitia calvitiei este cel ereditar. La femei, schimbarile hormonale, mai ales cele care se petrec in timpul menopauzei, sint principalii factori responsabili pentru rarirea si caderea parului.
- vopsirea parului duce la degradarea acestuia, dar nu poate avea ca rezultat pierderea podoabei capilare.
- urmarea unei diete stricte poate duce la caderea parului.
- steroizii contribuie la caderea parului, deoarece sporesc nivelul hormonilor responsabili pentru aceasta, mai cu seama in cazul barbatilor predispusi genetic la calvitie.
- lipsa fierului din organism poate influenta, dar reciproca nu este valabila: aportul crescut de fier nu o sa stimuleze cresterea parului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu