marți, 24 martie 2009

Ciorba simpla de peste si fructe de mare

Ingrediente: 1 litru supa de peste (preferabil de casa), 1/4 lingurita fire de sofran, 400 g midii in cochilii curatate, 85 g creveti mari cruzi, curatati, 85 g scoici St. Jacques fara cochilii, 85 g file de cambula fara piele, 2 rosii, curatate de pielita si taiate cubulete, 1 dovlecel taiat marunt cubulete, sare si piper, 1 lingura chives proaspete tocate pentru ornat; pentru crema cu ardei: 1 ardei gras rosu mic, fara seminte si tocat, 150 g branza ricotta, un praf de ardei Cayenne, sau dupa gust, 1 tija mica de telina tocata marunt, 1 lingura chives proaspete tocate.

Preparare: Mai intai se prepara crema de ardei. Se amesteca ardeiul rosu cu branza ricotta, ardeiul Cayenne, chives si sare dupa gust. Se acopera si se lasa la frigider pana cand este necesara. Intr-o cratita mare se incalzeste bulionul de peste pana cand fierbe. Se pune sofranul in bulion si se amesteca bine, apoi se ia de pe foc si se lasa deoparte. Pentru prepararea midiilor, se arunca toate cochiliile sparte sau cochiliile care nu se inchid cand sunt ciocanite. Se pun midiile ude intr-o cratita curata si se acopera bine. (Nu este nevoie sa se puna apa.) Se tin la foc potrivit 4 minute, scuturand cratita din cand in cand. Se verifica daca s-au deschis cochiliile - daca nu, se mai lasa 1-2 minute. Peste cratita cu bulionul se pune o strecuratoare si se pun midiile in ea astfel incat sucul de la midii sa curga in supa. Midiile se lasa pana cand se racesc suficient, apoi se scot din cochilii si se pun deoparte. Se arunca cochiliile care nu s-au desfacut. Cu un cutitas ascutit se face o taietura putin adanca de-a lungul spatelui crevetilor. Cu varful cutitului se scoate vena neagra si se arunca. Fiecare scoica St. Jacques se taie transversal in 2-3 felii subtiri, in functie de marime. Fileul de cambula se taie in fasii de circa 2 cm latime si 5 cm lungime. Se incalzeste din nou bulionul pana cand fierbe incet. Se adauga midiile, crevetii, scoicile si fasiile de cambula. Se amesteca, apoi se incalzesc pana cand iar fierb incet. Se adauga rosiile si dovlecelul, cu sare si piper dupa gust. Ciorba se fierbe la foc mic 3 minute. Se pune supa in castronele incalzite si deasupra se presara chives pentru ornat. Se serveste imediat, cu crema de ardei si bagheta proaspata.

Timp de preparare: 40 minute

Timp de gatit: 10 de minute

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 310 kcal; 28 g proteine; 7 g grasimi (din care 3 g grasimi saturate); 34 g carbohidrati (din care 7 g zahar); 2 g fibre.

Avantaje:

- Branza ricotta este o sursa utila de calciu si proteine si are un continut de grasimi considerabil mai mic decat alte feluri de branza.

- Crema de ardei rosu servita cu aceasta ciorba are un continut mult mai scazut de grasimi si mult mai bogat de vitamina C si beta-caroten decat maioneza picanta rouille.

Cateva idei:

- In loc de midii se folosesc 100 g de file de somon fara piele, taiat cubulete si ciuperci Pleurotus in loc de file de cambula.

- Pentru o ciorba de pui cu paste, in loc de peste si fructe de mare se folosesc 300 g piept de pui sau curcan dezosat, fara piele, taiat in fasii fine, si supa de pui in loc de supa de peste. Se incalzesc supa si sofranul pana fierb, apoi se adauga 4 linguri de paste orzo si puiul sau curcanul. Se fierb la foc mic 5-7 minute sau pana ce pastele sunt fragede si puiul sau curcanul s-a fiert si are culoarea alba. Se adauga legumele taiate cubulete, se aduc din nou la fierbere si se servesc.

- Crema de ardei rosu formeaza o baza excelenta pentru legume crude ca telina, ridichile, feniculul sau castravetele.

Niciun comentariu: