Preparare: Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga bucatile de carne si se prajesc pana se rumenesc uniform. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul gras si se prajesc, ameste-cand des, timp de 5 minute sau pana cand ceapa s-a inmuiat. Se adauga paprika, ardeiul iute, scortisoara si foile de dafin, se amesteca bine si se gatesc 1 minut. Se adauga vinul, bulionul de carne, rosiile cu suc cu tot, pasta de rosii si jumatate din patrunjel. Se acopera caserola si se da totul in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minimum si se fierbe inabusit 40 de minute, sau pana cand carnea de iepure se face foarte frageda. Intre timp, se sfarama sofranul intr-un castronel, se pune apa fierbinte si se lasa la inmuiat 15-20 de minute. Se adauga la tocana nautul si cartofii, sofranul si apa in care a fost inmuiat, oregano sau maghiran si coaja si sucul de lamaie. Se amesteca, apoi se fierbe tocana 25-30 de minute, sau pana ce sosul s-a ingrosat. Se potriveste de sare si piper si se scot foile de dafin. Se serveste tocana fierbinte, presarata cu restul de patrunjel. Se serveste cu bucati de paine de casa, care sa poata fi inmuiate in sosul delicios.
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: circa 1 1/2 ore
Se obtin 4 portii.
Fiecare portie contine 417 kcal; 33 g proteine; 15 g grasimi (din care 3 g grasimi saturate); 41 g carbohidrati (din care 14 g zahar); 9 g fibre.
Avantaje:
- Nautul este, in multe parti ale lumii, o sursa importanta de proteine vegetale, ca si o buna sursa de fibre. In mod surprinzator, in aceasta reteta nautul aduce o cantitate mai mare de fier - calculata per portie - decat carnea de iepure. Absorbtia de fier este ajutata de cantitatea generoasa de vitamina C adusa de vegetale, mai ales de ardeiul gras.
- Carnea de iepure este o sursa excelenta de proteine fiind, in acelasi timp, extrem de saraca in grasimi. Poate fi inlocuita in multe retete cu piept de pui, pentru ca aspectul si gustul sunt asemanatoare. Din punct de vedere nutritional, contine insa de doua ori mai mult fier decat pieptul de pui.
O idee:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu