duminică, 22 martie 2009

Supa de topinambur cu chimen

Ingrediente: 1 lingura suc de lamaie, 500 g topinamburi, 15 g unt, 1 tija de telina tocata, 1 ceapa mica tocata, 2 morcovi tocati, 1 catel de usturoi tocat, 1,2 litri bulion de pui (preferabil facuta in casa), 1 lingurita seminte de chimen, 150 ml lapte semidegresat, 1 lingura smantana, sare si piper; pentru ornat: 1 morcov mic, 2­3 linguri patrunjel tocat.

Preparare: Sucul de lamaie se pune intr-un castron cu apa rece. Se curata si se taie felii topinamburii, punandu-i in apa imediat dupa ce sunt taiati. (Topinamburii se decoloreaza foarte repede dupa ce sunt curatati si expusi la aer). Se topeste untul intr-o cratita mare. Se scurg topinamburii si se pun in cratita impreuna cu telina, ceapa, morcovii si usturoiul. Se acopera cratita si se inabusa legumele incet 10 minute sau pana se moaie. Se adauga bulionul si semintele de chimen. Se aduc la fierbere. Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera cratita. Se fierb la foc mic 20 de minute sau pana cand sunt moi legumele. Se raceste putin supa, apoi se face piure intr-un robot de bucatarie pana se uniformizeaza sau se paseaza printr-o sita fina. Alternativ, se poate utiliza un mixer pentru a face piureul direct in cratita. Se pune supa inapoi in cratita, daca este necesar. Se adauga laptele si smantana si se pun sare si piper dupa gust. Se incal­zeste din nou supa foarte incet, fara sa fiar­ba. Intre timp morcovul pentru garnitura se taie in betisoare scurte, subtiri. Supa se serveste fierbinte, ornand fiecare portie cu be­ti­soare de morcovi si putin patrunjel tocat.

Timp de preparare: circa 15 minute

Timp de gatit: circa 40 de minute

Se obtin 6 portii.

Fiecare portie contine 103 kcal; 4 g proteine; 5 g grasimi (din care 3 g grasimi saturate); 14 g carbohidrati (din care 5 g zahar); 4 g fibre.

Cateva idei:

- In loc de bulion de pui pune supa de legume, preferabil facuta in casa

- Pentru supa de telina si pastarnac, in loc de topinamburi se folosesc 500 g de radacina de telina curatata si tocata si in loc de morcovi, 2 pastarnaci tocati. Nu se mai pune tija de telina.

- Sunca este delicioasa cu topinamburi si alte legume radacinoase. 125 g de sunca afumata, fara sorici si tocata se prajesc in unt, apoi se scot cu spumiera si se lasa deoparte. Se adauga legumele si se continua ca in reteta. Sunca se presara peste supa in loc de morcov, impreuna cu crutoane de paine integrala si patrunjel tocat.

- Pentru o supa consistenta, se intinde putina branza Stilton sfaramata pe felii groase de bagheta sau ciabatta si se coc pana cand branza se topeste si face basicute, apoi se pun peste supa chiar inainte de a fi servita.

Avantaje:

- Topinamburii sunt legume de iarna utile. Combinarea lor cu radacinoase obisnuite, cum sunt morcovii, reprezinta un mod de a-i introduce in alimentatia copiilor si de variatie a dietei.

- Topinamburii contin compusi numiti frocto­oligozaharide - un tip de fibre dietetice care stimuleaza bacteriile prietenoase din intestine, distrugand bacteriile nocive.

Niciun comentariu: