vineri, 13 martie 2009

Cauzele psihologice si medicale ale ejacularii precoce

De obicei cauzele psihologice nu sunt solitare ci multiple, intricate, se manifesta in diferite doze si combinatii de la un caz la altul.

Ejacularea precoce poate fi un fenomen trecator, lipsit de importanta sau poate trece prin mai multe faze progresive. O cauza atrage dupa sine alta in cursul evolutiei si, de regula, exista un fond psihic si un istoric personal care predispun individul la a dezvolta tulburarea.

Iata o enumerare a cauzelor psihologice si a conditiilor pe fondul carora un barbat poate dezvolta ejacularea precoce:

-fire introvertita macinata de conflicte interioare: nu comunica despre problemele sale, culpabilizeaza esecul sexual, e depresiv, anxios, isi reprima sau ascunde sentimentele si emotiile dar nu poate ignora gandurile, isi ascunde fanteziile

-istoric personal negativ: descoperirea propriilor organe genitale in copilarie se poate solda cu reactii din partea parintilor de natura sa subrezeasca o fire sensibila si sa-l marcheze adanc pe baiat. Acesta va asocia actul sexual cu interdictia, rusinea si vinovatia de unde usor se poate naste o astfel de tulburare.

Barbatul adult va gasi dificil sa se elibereze de aceste sentimente si sa-si traiasca sexualitatea plenar. Alte fragmente din istoria personala ca traume psihice, abuzul sexual, santajul afectiv, ridiculizarea emotiilor si trairilor afective ale baiatului de catre cei din jur.

-stresul: stresul cronic sau acut, stress-ul cotidian, consumul, uzura, starea permanenta de anxietate, teama de esec profesional extinsa in viata de cuplu.

-incredere in sine redusa: anticiparea esecului, sentimentul masculinitatii amputate, imagine negativa despre sine, complexe, de exemplu „sunt gras, am penisul mic, sunt urat, femeia acesta n-are de ce sa ma iubeasca”

- credinte false despre viata sexuala: barbatul este sexul tare, trebuie sa fie performant si activ altfel nu e demn de aprecierea partenerei; daca un barbat da frau liber sentimentelor nu e pe deplin barbat, daca are partenera nu se mai poate masturba, esecul este anormal, alti barbati au o viata sexuala perfecta, fara pata; credinta ca fara ejaculare nu poate exista orgasm; credinta ca tinta actului sexual este orgasmul: ne indreptam spre el cu toata viteza, nu se permit variatii si abateri de la drum, etc.

Credintele false restrictioneaza si limiteaza posibilitatile de desfasurare ale actului sexual, fapt ce poate precipita finalul prematur.

- lipsa de experienta si de educatie sexuala: barbatul nu are informatii asupra duratei actului sexual normal, asupra nevoilor partenerei, nu stie ca poate detine controlul asupra ejacularii, etc.

-lipsa de comunicare in cuplu: teama ca este considerat neperformant, ca este judecat de catre partenera, ca nu o satisface, ca nu face sex „bine”, hipersensibilitate la reactiile partenerei, lipsa de deschidere in comunicarea despre sex, etc

-conflicte in cuplu: pedepsirea inconstienta a partenerei, generata de conflicte vechi cu sexul feminin sau de evenimente recente, reprosurile facute de partenera in legatura cu performantele lui sexuale, lipsa de incredere, instabilitatea cuplului, etc.

-implicare emotionala foarte putenica: teama de a pierde partenera daca nu o satisface, emotia inceputului asociata cu dorinta de implinire sexuala, etc.
-neimplicare emotionala: lipsa de interes fata de partenera care e vazuta drept „obiect sexual”, persoane concentrate exclusiv pe propriile senzatii si trairi. In aceste cazuri ejacularea precoce nu este vazuta de catre barbat ca un handicap, posibil sa nici n-o constientizeze, nu-l deranjeaza si nu incearca sa repare situatia; daca face parte dintr-un cuplu permanent, acesta nu este unul legat sau echilibrat afectiv.

In ce priveste factorul/factorii care o provoaca trebuie facuta precizarea ca la fiecare caz sunt valabile diferite particularitati individuale.

Cauze medicale

Fimoza, atza insuficient rupta, jeneaza, irita sau da hiperexcitatia penisului fapt ce precipita ejacularea. Unele infectii cu transmitere sexuala care provoaca mancarime, sau usturime, de asemenea cresc gradul de excitatie al glandului si grabesc ejacularea.

Dureri sau conditii medicale cu variate localizari pot duce la neglijarea calitatii actului sexual si la instalarea ejacularii precoce.

Se estimeaza de catre psihologi si sexologi ca identificarea cauzelor unei tulburari de dinamica sexuala poate fi suficienta pentru rezolvarea ei in aproximativ 30% din cazuri. Daca nu, oricum constituie primul pas, extrem de important, spre remedierea problemei.

Niciun comentariu: