joi, 27 august 2009

Glosar religios - D, E

· Damnamus (condamnam !): formula de afurisire a nesupusilor, a asa-zisilor eretici.

· Diacon: l.gr. diakonos = slujbas.

· Ecce homo (Uitati-va, ce mai om !): exclamatie admirativa a lui Pilat din Pont, in momentul aducerii lui Isus in fata poporului, lânga fortareata Antonina din Ierusalim (Ioan, 19,5).

· Ecumenic (pamânt locuit de oameni): pe vremea Romanilor ecumene era denumirea marelui Imperiu Roman. Biserica primelor secole a inglobat nu numai crestinii unei anumite provincii romane, ci intreaga crestinatate din imperiu.

· Elisabeta: verisoara si confidenta lui Maria (mama lui Isus), sotia rabinului rural Zaharia. La vârsta înaintata, dupa ce pierduse orice speranta ca va mai avea copii, lui Zaharia i s-ar infatisat Arhanghelul Gabriel, care l-a anuntat ca Elisabeta va naste un copil, proorocire care s-a adeverit. Elisabeta si Zaharia au locuit in satul Ein-Kerem, la 4-5 km vest de Ierusalim. Manastirea franciscana din Ein-Kerem este construita deasupra grotei unde se crede ca s-ar fi nascut Ioan Botezatorul, iar biserica Visitatio Mariae pe locul fostei case a lui Elisabeta si Zaharia, unde Maria ar fi vizitat-o pe verisoara Elisabeta. Intr-o vale de lânga Ein-Kerem exista si o mica manastire (Sf.Ioan in salbaticie), pe locul unde Ioan Botezatorul ar fi petrecut câtiva ani. Elisabeta si Zaharia ar fi înmormântati in Samaria (Sebaste-Sebastije), la cca 15 km nord-vest de Nablus (Israel).

· Episcop: l.gr. episkopos = supraveghetor.

· Esenienii: secta Esenienilor (evlaviosi) a trait in izolare timp de 2 secole (din anul 135 î.C. pâna in anul 68 d.C, an in care a fost nimicita de catre trupele romane, in cadrul represiunilor antievreiesti din timpul Primului Razboi Iudaic). Este foarte probabil ca Ioan Botezatorul si Isus au fost - cel putin temporar - membrii acestei secte. In anul 1947 s-au descoperit la Qumran, lânga Marea Moarta (la 50 km est de Ierusalim), celebrele role de piele si cupru, cu texte religioase ale Esenienilor. Textele au fost redactate începând cu anul 100 î.C. si ascunse in anul 66 d.C. in pesterile pustiului de nisip din apropiere, spre a le feri de distrugerile iminentei actiuni militare a Romanilor îndreptate împotriva razvratitilor iudei (Primul Razboi Iudaic). Continutul textelor de la Qumran este senzational, fiind similar pildelor si învatamintelor propavaduite de Isus, care au stat la baza religiei crestine. Este de relevat faptul ca Isus, critic la adresa Fariseilor si Saduceilor, nu aminteste si nu critica secta Esenienilor. Autoizolarea Esenienilor s-a datorat fermei lor convingeri in iminenta sfârsitului lumii (parousiei), a Apocalipsei si a Judecatii de Apoi.

· Evanghelie: l.gr. evangelion = Buna Vestire (Marcu 1,15, Galileeni 1,6-9). Biserica a canonizat numai 4 din 35 evanghelii. Primele 3 evanghelii (Marcu, Matei, Luca) se numesc sinoptice, din cauza asemanarii de continut.

Niciun comentariu: