sâmbătă, 8 august 2009

Cancerul de san poate fi prevenit si prin alimentatie


Un regim alimentar prea gras ar putea creste riscul cancerului de sin. Chiar daca unii sint sceptici in ceea ce priveste aceasta asociere, dovezile stiintifice nu intirzie sa apara. Ne vom rezuma la citeva studii care au aparut recent si ale caror rezultate prevad ca o femeie din 11 va suferi de cancer de sin. Cu zeci de mii de cazuri in fiecare an, aceasta boala este astazi un veritabil flagel. Pentru prevenirea sa, alimentatia trebuie sa joace un rol important. Daca virtutile fructelor si legumelor nu mai trebuie confirmate, grasimile, dimpotriva, se dovedesc responsabile de aparitia cancerului de sin.


Grasimile sint adevaratii vinovati

In 1999, o vasta ancheta afirma ca femeile cele mai mari consumatoare de legume prezentau de doua ori mai putin riscul de a dezvolta un cancer de sin. Citeva luni mai tirziu, cercetatori italieni au inventariat 26 de studii publicate despre legatura dintre cancerul de sin si anumite alimente. Rezultatele au confirmat efectul benefic al legumelor (-25 la suta risc de cancer intre marile consumatoare si celelalte), al fructelor (-6 la suta), al beta-carotenului (-18 la suta) si al vitaminei C (-20 la suta).

Pentru a demonstra ca grasimile sint responsabile de aparitia cancerului de sin, cercetatorii au apelat la doua metode:

- studiile comparative bazate pe istoria medicala a pacientilor: regimul alimentar al femeilor victime ale unui cancer de sin este comparat cu cel al unei femei sanatoase;

- studiile de grup eterogen: un mare numar de femei sint urmarite de-a lungul unei lungi perioade de timp, cind regimul lor alimentar este notat la intervale regulate. Cel al femeilor care vor fi atinse de un cancer de sin pe parcursul observatiei este comparat cu celelalte. Aceste studii prospective sint considerate mai fiabile deoarece nu se bazeaza numai pe memoria pacientelor, dar necesita efective mai mari si timp mai indelungat.

Pina in prezent, cercetarea bazata pe memoria victimelor unui cancer de sin sau pe comparatia persoanelor a demonstrat o legatura intre consumul de grasimi si riscul producerii bolii. Insa, studiile prospective necesita mai mult timp si probele intirzie sa apara. Totusi, doua anunturi datind din iulie 2003 arata responsabilitatea grasimilor fata de cancerul de sin.

Supravegheati alimentatia inca de la 20 de ani

Cea mai mare parte a studiilor prospective asupra importantei alimentatiei includ femei care au trecut de perioada menopauzei, cancerul de sin survenind in principal dupa virsta de 50 de ani. O echipa condusa de medicul Eunyoung Cho de la Scoala medicala din Boston a urmarit un grup de femei inainte de menopauza. In total, in 1991 au fost incluse 90.655 de femei cu virste cuprinse intre 26 si 46 de ani.

Pe parcursul a opt ani de observatie, 714 femei au dezvoltat un cancer de sin. Cele mai mari consumatoare de grasimi prezentau o crestere de 33 la suta a riscului unui cancer de sin in raport cu micile consumatoare. Aceasta crestere priveste, in principal, grasimile de origine animala, si nu cele vegetale, precum uleiul de masline. Principalii vinovati au fost carnea rosie, brinzeturile, untul, dulciurile si inghetatele, toate consumate inainte de menopauza.

Potrivit cercetatorilor, aceste rezultate pledeaza in favoarea reducerii consumului anumitor grasimi inca din primii ani de viata adulta a femeilor.

Exista trei mari familii de acizi grasi

In functie de proprietatile lor chimice, acizii grasi se pot clasifica in trei mari familii. Fiecare dintre ele are actiuni diferite asupra organismului nostru.

1. Acizii grasi saturati sint de o consistenta grasa si de origine animala (unt, smintina) si consumati intr-o mare cantitate maresc riscul bolilor cardiovasculare. Cu cit sint mai prezenti intr-un corp gras, cu atit acesta este de o consistenta mai solida.

2. Acizii grasi monosaturati se intilnesc mai ales in uleiul de masline, de arahide, dar si in carnea de porc. Ei au un rol in protectia arterelor noastre.

3. Acizii grasi polisaturati sint prezenti in majoritate in uleiul de floarea-soarelui, simburii de struguri, nuci, porumb, soia, plantele oleaginoase (alune, migdale, fistic etc.) si de asemenea in carnea de peste. Acesti acizi grasi au de asemenea un efect protector asupra aparatului nostru cardiovascular pentru ca reduc nivelul colesterolului daunator, nivelul trigliceridelor si impiedica producerea aterosclerozei.

Atentie la grasimile de origine animala!

Echipa cercetatoarei Sheila Bingham de la Universitatea din Cambridge a studiat, intre 1993 si 1997, 13.070 de femei cu virste cuprinse intre 45 si 74 de ani. Originalitatea acestui studiu a constat in maniera in care au fost colectate informatiile despre regimul alimentar al subiectilor. In afara traditionalelor chestionare de frecventa alimentara, femeile au trebuit sa noteze in detaliu timp de 7 zile continutul portiilor lor de mincare. La participantele studiului au fost descoperite 168 de cazuri de cancer de sin.

Rezultatele au fost urmatoarele: daca traditionalele chestionare de frecventa alimentara nu au evidentiat nici o corelatie semnificativa intre cancerul de sin si orice fel de grasimi, notitele detaliate ale participantelor au fost edificatoare. Legatura cu grasimile saturate a fost descoperita. Cele mai mari consumatoare prezinta un risc de cancer de sin de doua ori mai mare. In schimb, nu a fost descoperita nici o legatura intre grasimile mono sau polisaturate. Consumul de grasimi saturate creste productia de estrogen si deci riscul de cancer de sin. De asemenea, trebuie sa mai tinem cont de anumiti carcinogeni prezenti in carnea rosie. Pe linga alimentatie mai exista factori de risc bine cunoscuti ai cancerului de sin, precum obezitatea, sedentarismul, alcoolul, fumatul sau carentele de substante esentiale. Asadar, femeile ar trebui sa-si supravegheze greutatea, regimul alimentar si sa aiba o activitate fizica constanta.

Care sint alimentele anticancer

Ceea ce mincam poate preveni aparitia cancerului de sin. In fruntea alimentelor anticancer sint legumele, fructele si cerealele. Trecind in revista ultimele descoperiri medicale, continutul farfuriilor noastre poate avea un rol protector impotriva aparitiei cancerului de sin. Putin cite putin, alimentele care reduc riscul dezvoltarii acestei maladii isi demonstreaza secretele.

Cele mai mari consumatoare de legume prezinta 60 la suta mai putin risc de a suferi de cancer de sin. Pe linga betacaroten si vitamina C, legumele contin sute de compusi capabili sa lupte impotriva aparitiei cancerului: vitamina E, antioxidanti, selenium, polifenoli etc.

Mamicile prea puternice – predispuse cancerului de sin

Depasirea importanta a greutatii corporale nu este binefacatoare pentru sanatate. Dupa oameni de stiinta americani si finlandezi, ingrasarea exagerata pe timpul sarcinii ar putea duce la cresterea riscului cancerului mamar. Cercetatorii au incrucisat registrele nationale de nasteri cu cele de evidenta a cazurilor de cancer si au completat ancheta cu realizarea unui chestionar cuprinzind masa corporala a 27.000 de femei care au dat nastere cel putin unui copil.

Rezultatele acestui studiu au permis sa se determine ca:

- ingrasarea cu 11-16 kilograme pe timpul sarcinii, chiar daca excesul nu a fost pierdut dupa nastere, nu poate duce la modificarea riscului de cancer mamar dupa menopauza;

- mai mult de 18 kilograme inseamna marirea riscului de cancer mamar dupa menopauza;

- dincolo de 22,5 kilograme, riscul de cancer mamar dupa menopauza s-ar putea tripla.

Aceasta majorare semnificativa a gradului de risc se datoreaza cresterii nivelului de estrogeni produsi de celulele grase. Se cunosc legaturile dintre nivelurile ridicate ale acestor hormoni si dezvoltarea unor anumite forme de cancer. Cercetatorii sustin ca actiunea lor ar fi cu atit mai nefasta, cu cit sinii se dezvolta mai rapid dupa nastere.

Soia este benefica in adolescenta

Rolul protector al soia era pina nu demult controversat. Pentru a da un raspuns clar, epidemiologi americani au interogat 501 femei americano-asiatice (de origine chineza, japoneza si filipineza) care sufereau de cancer mamar si 594 de femei sanatoase.

Dupa ce au izolat influenta altor factori (educatie, numarul nasterilor etc.), cercetatorii au descoperit ca cele mai mari consumatoare de soia pe timpul adolescentei si vietii adulte aveau un risc de cancer mamar redus cu 47 la suta. Pentru cele care au consumat frecvent soia pe timpul adolescentei, dar ocazional in viata adulta, reducerea riscului era de 23 la suta. Deci, consumul de soia pe timpul adolescentei se pare ca este cel mai benefic.

Dar de unde provine aceasta protectie? Oamenii de stiinta au avansat totusi citeva ipoteze. Intr-un alt studiu, alti cercetatori americani atribuie acest efect unei substante esentiale care se gaseste in soia. Acest compus ar putea interactiona favorabil asupra dezvoltarii glandei mamare in perioada prepubertatii, fapt care ar putea avea un efect protector, ulterior, impotriva cancerului. Insa, aceasta teorie ramine de confirmat in continuare si prin alte studii mai ample, ele trebuind sa stabileasca si care este cantitatea optima de soia consumata pentru a avea aceste efecte asupra cancerului mamar.

Laptele este prietenul nostru

Laptele este bun pentru sanatate. Nimic mai surprinzator. Ceea ce trebuie mentionat in plus este ca femeile care consuma frecvent lapte au un risc redus de a suferi de cancer mamar. Pentru a studia aceasta relatie, cercetatori norvegieni de la Universitatea din Oslo au observat 48.844 de femei aflate in perioada de premenopauza timp de aproximativ 7 ani. In acest interval, 317 cazuri de cancer mamar au fost declarate. Un chestionar relativ asupra consumului de lapte pe timpul copilariei a fost adresat tuturor participantelor.

Rezultatele au fost urmatoarele: consumul de lapte pe timpul copilariei are o legatura cu diminuarea riscului de cancer mamar la femeile de 34-39 de ani, dar nu si la cele de 40-49 de ani. Luind in considerare virsta, factorii hormonali, indicele de masa corporala, educatia, activitatea fizica si consumul de alcool, consumul de lapte la virsta maturitatii se pare ca are de asemenea un efect protector. Femeile care beau mai mult de trei pahare de lapte pe zi ar avea un risc de doua ori mai redus de a suferi de cancer de sin decit cele care nu beau deloc lapte. Tipul de lapte sau concentratia sa in grasime se pare ca nu influenteaza aceste concluzii.

Depistarea cancerului de sin

Orice femeie ar trebui sa-si faca timp sa consulte medicul o data pe an pentru un examen general al sinilor. De asemenea, trebuie sa invete cum se efectueaza un autoexamen regulat al sinilor in fiecare luna dupa menstruatie, ceea ce ii permite sa observe eventualele modificari anormale. Uneori, o mamografie pentru depistarea sistematica a problemelor posibile, repetata in functie de virsta pacientei si de factorii de risc, aduce o siguranta suplimentara. Mamografia permite detectarea celei mai mici anomalii inainte de a putea fi palpabila.

Autoexaminarea sinilor se poate face in doua pozitii: culcat sau in picioare. Unele femei efectueaza palparea sinilor sub dus sau in fata oglinzii, altele intinse in pat. Autoexaminarea se face prin miscari circulare in sensul acelor de ceas, cu mina opusa sinului examinat. Daca sint depistate cele mai mici modificari trebuie consultat cit mai curind medicul

Niciun comentariu: