marți, 10 noiembrie 2009

Comoara din adancurile pamantului - APA DE VALCELE

Sticla verde in care este imbuteliata apa are cateva depuneri rosietice - indiciu al bogatiei in fier si nu al lipsei de igiena, cum s-ar putea crede, iar bulele de bioxid de carbon nu “clocotesc” ca la apele de masa obisnuite - semn ca nu a fost adaugat gaz sintetic. Prima inghititura din aceasta apa ma infioara fara sa vreau - am baut multe tipuri de apa minerala pana acum, dar aceasta parca poarta cu ea o energie tainica, adusa din adancurile pamantului. Dupa primul pahar, organismul se comporta ca dupa ingerarea unui tonic natural - oboseala drumului se risipeste pe moment, usorul deranjament stomacal din ultimele zile dispare fara urma si, in sfarsit, inapetenta cu care ma luptam de mai mult timp este inlocuita de o pofta de mancare sanatoasa. Acesta este primul contact cu apa de Vilcele, una din cele mai bune ape minerale din tara si din lume, scufundata insa in anonimat de mai bine de o jumatate de veac.

O apa legendara

Vilcele este numele satului in care se face captarea acestei ape, sat din judetul Covasna, care acum doua mii de ani se chema “COLONIA AQUARUM VIVARUM”, fiind una dintre sursele importante de apa minerala ale romanilor, care, dupa cum este stiut, exploatau din plin resursele de sanatate venite din adancurile pamantului. Sub tavalugul istoriei, captarile romane au fost insa distruse, apoi locul a ajuns sub stapanirea maghiara, impreuna cu intreaga Transilvanie. Abia in 1761, apa este redescoperita de catre un austriac, Lucas Wagner, care o considera - intr-un studiu de specialitate publicat la acea vreme - una dintre cele mai valoroase ape minerale din Ardeal si din Europa. O suta de ani mai tarziu, in 1861, o revista pariziana mondena (“L’Ilustration”) publica o gravura a satului transilvanean Arpatac (cum era denumit atunci de administratia maghiara), devenit intre timp statiune balneara, considerata una dintre cele mai bune de acest gen din Europa. Greu de crezut, vazand paragina din prezent, ca prin aceste locuri au trecut toate capetele incoronate ale Romaniei, ca aici a fost locul de intalnire a lumii bune bucurestene vreme de aproape doua secole. Aici a venit, se spune, tarul Serbiei adus pe targa si a plecat pe picioarele lui, tamaduit de o simpla cura cu apa minerala. Drept multumire, el a daruit satenilor romani de aici o biserica ortodoxa care mai exista si astazi, avand pus la loc de cinste portretul ctitorului ei - Milos Obrenovici, tarul Serbiei. Reputatia izvoarelor tamaduitoare a constituit si o acoperire perfecta pentru intelectualii valahi si transilvaneni, care s-au putut intalni in aceste locuri, decenii la rand, punand la cale, cu rabdare, Marea Unire.
Paradisul natural de la Vilcele (o zona colinara, bogata in paduri de brad) cade insa in paragina dupa Dictatul de la Viena, cand prin statiune este trasata granita care desparte in doua Transilvania. Dupa razboi, puterea tamaduitoare a izvoarelor de la Vilcele este aproape complet uitata, ele fiind valorificate slab pana in ‘90, dupa care sunt abandonate complet. Doar oamenii din orasele invecinate (Sfantu Gheorghe si Brasov, mai ales) au mai venit aici sa-si umple sticlele si bidoanele cu acest elixir. De altfel, la cate valori nu am renuntat noi, romanii, de buna voie! Una in plus nu mai mira pe nimeni!

Putina stiinta

In Europa si in intreaga lume, apele minerale devin, pe zi ce trece, o resursa tot mai apreciata, dobandind - nu e nici o exagerare - valoare strategica. Exista o diferenta foarte clara intre apele de masa cu adaos sintetic de bioxid de carbon si minerale, si adevarata apa minerala, numita si medicinala, care contine gaze naturale si saruri minerale aduse de izvoare din adancul pamantului. Din pacate, in Romania (una dintre cele mai bogate tari din lume in ape minerale), majoritatea apelor care se gasesc in comert sunt prelucrate industrial, desi sunt numite minerale. In realitate, multe din ele sunt un fel de sifon facut, e drept, cu apa de o calitate ceva mai buna decat cea din reteaua urbana. Apa de Vilcele, relansata acum pe pietele romanesti de catre o firma covasneana - Wega Invest - este printre putinele ape medicinale autentice, comercializate la noi, cu o valoare care probabil o va impune, nu peste mult timp, in intreaga lume. Ea este in acelasi timp:
- feruginoasa, adica bogata in fier, ceea ce o recomanda in tratamentul anemiilor hipocrome, a debilitatii fizice si in perioada de convalescenta;
- carbogazoasa naturala, recomandata in indigestii, digestie lenta, astenie, stari de somnolenta sau apatie, constipatii atone, colite si enterocolite, afectiuni biliare;
- calcica - foarte buna in tratarea bolilor cronice ale stomacului, in indigestie, in tulburari de asimilatie a calciului la orice varsta, in osteoporoza;
- magneziana - intrucat aceasta este principala sa calitate, pe care o vom detalia in continuare.

Cea mai valoroasa apa cu magneziu din tara si a patra din lume

Apa de Vilcele este a patra apa minerala de pe glob in ce priveste continutul de magneziu, in conditiile in care milioane de oameni din intreaga lume sufera de pe urma lipsei de magneziu. De ce se da o asemenea importanta magneziului? Pentru ca acest mineral este implicat in majoritatea proceselor si reactiilor biochimice din organism, iar deficienta sa are consecinte cat se poate de nefaste. Criza magneziului a fost constientizata pentru prima oara in anii ‘70 in Statele Unite si este unul din “cadourile” cele mai neplacute facute de catre civilizatie. In absenta acestui mineral esential, activitatea sistemului cardiovascular si nervos este dereglata, metabolismul calciului este dereglat si el, apar cu usurinta boli cum ar fi oscilatiile tensiunii arteriale, migrenele, depresiile, astmul, accidentul vascular. Cum a ajuns sa lipseasca acest mineral din alimentatia noastra? In primul rand, datorita folosirii ingrasamintelor sintetice si a altor substante chimice, care perturba asimilarea acestui element de catre plante, iar in al doilea rand, prin migrarea populatiei in marile aglomeratii urbane, alimentate cu ape care sunt foarte sarace in saruri. Conform unui raport publicat de Academia de Stiinte a Statelor Unite, consumarea de catre populatie a unor ape imbogatite in magneziu si calciu ar reduce, de exemplu, numarul deceselor datorate bolilor cardiovasculare cu... 150.000 pe an (doar in Statele Unite). Aceasta a determinat in ultimele decenii o revenire in forta a modei folosirii apelor minerale, care au ajuns sa fie vandute in Occident direct in farmacii, laolalta cu suplimentele de vitamine si minerale.
Apa de Vilcele este insa o apa fara adaosuri si imbunatatiri. Magneziul e continut in ea in mod natural, usor de absorbit de catre organism. Singurul motiv pentru care nu gasiti acum apa de Vilcele in farmaciile de la noi a fost explicat cu sinceritate chiar de catre un om din bransa: “Domnule, eu cateva tablete cu magneziu le vand cu doua sute cincizeci de mii de lei, iar un bax cu apa de Vilcele nu costa nici o suta de mii... Prefer sa castig bani, decat sa vand apa minerala”.

Recomandari medicale

1. Astm si bronsite cronice - In afectiunile respiratorii, un aport sporit de magneziu si calciu (doua minerale care actioneaza sinergic) are adesea efecte miraculoase. O cura de 14 zile cu apa bogata in aceste minerale va determina o sporire a starii de vitalitate, precum si o reducere a frecventei crizelor de tuse ori de sufocare, fiind un adjuvant de nadejde in tratamentul acestor boli.
2. Lipsa de calciu si magneziu, spasmofilie - Daca prezentati simptome cum ar fi stari de oboseala fara motiv, somnolenta diurna si insomnie pe timpul noptii, astenie, sensibilitate psihica care nu cedeaza la alte tratamente, este foarte posibil ca din analize sa reiasa ca aveti o deficienta grava a acestor minerale. Practica a aratat ca o cura cu apa magneziana duce, in aproape 40% din cazuri, la imbunatatiri spectaculoase ale starii generale de sanatate, iar in alte 25% - la ameliorari simtitoare.
3. Intarzieri de dezvoltare si afectiuni psihice la copii - studii facute in Statele Unite, tara in care sunt tot mai frecvente cazurile de intarzieri de dezvoltare intelectuala la tineret (ceea ce explica si importurile masive de inteligenta din estul Europei), au pus in evidenta faptul ca vinovatii de aceasta situatie sunt, pe langa atotputernicul televizor, sedentarismul, poluarea alimentara si a mediului, lipsa magneziului din alimentatie. Un aport de magneziu, calciu, vitamina E si complexul de vitamine B genereaza o normalizare a proceselor de crestere, o marire a puterii de concentrare si a acuitatii mentale. Experimentele facute au pus in evidenta anumite ameliorari chiar si la copiii bolnavi de autism (afectiune foarte greu de tratat prin mijloace conventionale), carora li s-a administrat apa imbogatita cu magneziu.
4. Afectiuni cardiovasculare (ischemie cardiaca, oscilatii ale tensiunii, accident vascular) - Studiile privind rolul magneziului in prevenirea bolilor cardiovasculare au avut un asemenea ecou in Occident, incat au determinat chiar aparitia unor programe guvernamentale pentru acoperirea carentei acestui mineral. In principiu, mai ales dupa varsta de 40 de ani, se recomanda curele de minimum 60 de zile pe an cu apa magneziana, mai ales la persoanele din grupele cu risc mare de imbolnavire (fumatori, consumatori de alcool sau de carne, lucratori in medii poluate).
5. Gastrita hiperacida si ulcer - O particularitate a apei de Vilcele este actiunea sa deosebit de intensa in normalizarea digestiei pe ansamblu si a activitatii gastrice in special. De altfel, cele mai spectaculoase cazuri de vindecare cu aceasta apa sunt ale unor afectiuni gastrice si de metabolism.
6. Boli care se trateaza cu regimuri alimentare restrictive - Mai ales in afectiunile in care sunt recomandate curele naturiste forte, cum ar fi postul negrul, regimul Oshawa ori curele cu cruditati, consumarea unei ape foarte bogate in minerale alcaline si fier este deosebit de importanta. Aceasta previne aparitia demineralizarilor, a anemiei si a deranjamentelor gastrice. Aceasta apa este recomandata in mod special persoanelor care se trateaza prin regimuri dietetice, de boli cum ar fi cancerul, psoriazisul, scleroza in placi, tumorile benigne, leucemia.

Cateva cazuri convingatoare

- Ing. Balan C. (27 ani) - Brasov
“De cand beau aceasta apa, durerile de stomac s-au redus simtitor”

“De mai bine de cinci ani sunt suferind de gastrita hiperacida, manifestata prin dureri violente de stomac, regurgitatii acide, iar in perioadele de stres puternic, chiar prin voma cu sange. De doua luni, am descoperit insa la un magazin naturist din spatele hotelului “Aro Palace” din Brasov, apa de Vilcele. De cand beau aceasta apa, durerile de stomac s-au redus simtitor, nu mai am regurgitatii acide, iar pe anumite perioade nici nu mai simt ca sunt bolnav de gastrita hiperacida. Mentionez ca am renuntat sa mai consum altfel de apa sau sucuri, inlocuindu-le numai cu apa de Vilcele.”

- Maftei O. (33 ani) - Constanta
“Cu apa de Vilcele, valorile calciului si ale magneziului au ajuns la normal”

“Avand o boala de piele grava, mi-a fost prescris un regim sever bazat pe cruditati, precum si pe post negru de minimum trei zile. Acest regim a dat rezultate, dar m-a slabit foarte tare si mi-a dat ameteli. Iesindu-mi la analize si o lipsa grava de minerale, am inceput sa beau, la indicatia medicului, apa minerala. De cand am descoperit apa de Vilcele, dupa doar o luna de cura, valorile calciului si ale magneziului au ajuns la normal, nu mai am starile de slabiciune si ameteala de dinainte si, desi mananc mai mult cruditati, nu mai am senzatia persistenta de foame care ma chinuia inainte. Recomand cu caldura aceasta apa tuturor celor care au lipsa de minerale sau anemie.”

- Mihaila M. (63 ani) - Roman, jud. Neamt
“Durerile provocate de osteoporoza au trecut”

“De la varsta de 55 de ani, ma chinuie o boala crunta - osteoporoza, care mi-a dat dureri insuportabile de picioare, cu deformatii ale oaselor. In urma cu trei luni, am fost la fiul meu la Brasov, unde am primit indicatiile unei doamne doctor cu suflet mare, dr. Daniela Vasile, care mi-a recomandat sa mananc multe cruditati si sa beau apa de Vilcele. Dupa o cura de doar o luna, starea mea de sanatate s-a imbunatatit simtitor, diminuandu-se mult durerile si, in plus, vindecandu-se o colita de putrefactie mai veche. Problema mea este ca aici, la Roman, nu se gaseste apa de Vilcele, iar fiul meu nu-mi poate trimite mereu de la Brasov, din cauza distantei mari. Fara aceasta apa, tratamentul nu mai are aceleasi rezultate ca la inceput, iar digestia imi face probleme (apa de oras este foarte rea). Ar fi bine ca aceasta apa minerala minunata sa fie facuta mai bine cunoscuta, asa incat comerciantii sa o aduca si la noi.”

- Gaspar F. - Brasov
“Sensibilitatea colonului a disparut”

“Sotia mea s-a confruntat multa vreme cu niste simptome pe care nu si le putea explica deloc: se simtea mai mereu obosita si fara energie, avea frecvent stari depresive, iar, in plus, avea si o constipatie cronica asociata cu colon iritabil, care i-au facut probleme ani de zile. La analize, i-a iesit lipsa de magneziu, dar tabletele nu au ajutat-o prea mult. De cand a inceput insa o cura cu apa de Vilcele (in urma cu mai bine de jumatate de an), in starea ei de sanatate s-a produs un adevarat miracol. In primul rand, s-au rezolvat problemele de digestie si de eliminare, iar sensibilitatea colonului a disparut. Va recomand cu caldura apa minerala de Vilcele, care la noi a facut minuni.”

6 comentarii:

Anonim spunea...

Am descoperit apa de Valcele de putin timp. Are un gust f. bun intr-adevar, daca si proprietatile terapeutice enumerate de dvs. sunt reale, atunci e un adevarat elixir. O singura problema ar mai fi: nu stiu cum se face cura cu apa minerala de Valcele

Anonim spunea...

cata apa de valcele minerala se bea pe zi ?

Cristi Ionita spunea...

Eu beau Valcele de appx 1 an. Beau cam 2litrii pe zi. Nu mai simt gastrita si nici nu mai sunt constipat. Deloc. Eu beau si foarte mult alcool, whisky in principal. Inainte sa descopar valcele luam calciu, magneziu si saruri de rehidratare inainte sa ma pun la baute, acum beau whisky si sting cu valcele si a doua zi nu am pic de mahmureala. Ma trezesc si sunt fresh. Bea Valcele, frate, e apa ingerilor! Procesarea alcoolului consuma multe minerale din corp. Defapt mahmureala e o criza de hidratare iar hidratarea nu inseamna exclusiv lichid.

Cristi Ionita spunea...

Eu beau Valcele de appx 1 an. Beau cam 2litrii pe zi. Nu mai simt gastrita si nici nu mai sunt constipat. Deloc. Eu beau si foarte mult alcool, whisky in principal. Inainte sa descopar valcele luam calciu, magneziu si saruri de rehidratare inainte sa ma pun la baute, acum beau whisky si sting cu valcele si a doua zi nu am pic de mahmureala. Ma trezesc si sunt fresh. Bea Valcele, frate, e apa ingerilor! Procesarea alcoolului consuma multe minerale din corp. Defapt mahmureala e o criza de hidratare iar hidratarea nu inseamna exclusiv lichid.

Cristi Ionita spunea...

Eu beau Valcele de appx 1 an. Beau cam 2litrii pe zi. Nu mai simt gastrita si nici nu mai sunt constipat. Deloc. Eu beau si foarte mult alcool, whisky in principal. Inainte sa descopar valcele luam calciu, magneziu si saruri de rehidratare inainte sa ma pun la baute, acum beau whisky si sting cu valcele si a doua zi nu am pic de mahmureala. Ma trezesc si sunt fresh. Bea Valcele, frate, e apa ingerilor! Procesarea alcoolului consuma multe minerale din corp. Defapt mahmureala e o criza de hidratare iar hidratarea nu inseamna exclusiv lichid.

CWQ spunea...

Cristi Ionita, spune-i repede și lui „ Scufundaseu ” ( cum care „ Scufundaseu ” - Băsescu ? ) să ia apă de Vâlcele că nu mai are mult și dă ortul popii de la atâta whisky ; ar fi păcat să moară înainte de a da socoteală pentru toate mizeriile făcute în cei 27 de ani de când a fost în toate funcțiile posibile și imposibile și până nu e închis pe viață .