duminică, 30 octombrie 2011
Furnicuta muncitoare
În fiecare zi, în zorii zilei, sosea la serviciul său Furnicuţa productivă şi fericită în felul ei. Acolo îşi petrecea zilele Furnicuţa; muncea, muncea cu spor şi canta vesela. Ea era fericită şi firma mergea foarte bine.
Dar… BONDARUL, director general la firma unde lucra Furnicuţa, a considerat că nu era posibil ca Furnicuţa să lucreze de capul ei, aşa că a creat postul de Supraveghetor. Pentru acesta l-a angajat pe SCARABEU, care avea multă experienţă.
Prima preocupare a Scarabeului supraveghetor a fost să organizezemunca Furnicuţei, şi a pus-o să facă rapoarte de activitate zilnice. În curând a fost necesară angajarea unei Secretare pentru a-l ajutape Scarabeu la citirea şi înregistrarea rapoartelor Furnicuţei. Aşa că au angajat o PĂIENJENIŢĂ care organiza actele şi raspundea la telefon. Între timp, Furnicuţa productivă şi fericită muncea, muncea, muncea…
BONDARUL, directorul general, era foarte mulţumit de rapoartele date de SCARABEU, aşa că a mai cerut statistici, indicatoare de gestiune şi pronosticuri. Atunci a fost nevoie de angajarea unui GÂNDAC, asistent pentrusupreveghetor… …şi a mai fost nevoie de un nou calculator şi de o imprimantă color. Curând, Furnicuţa productivă şi fericită a început să se plângă de toată hârţogâraia şi de toate rapoartele pe care trebuia să le facă. Cântecul ei nu mai era la fel de vesel ca inainte.
BONDARUL, directorul general, văzând aceasta, a considerat că trebuie să ia măsuri. Aşa că a creat postul de şef de departament, acolo unde lucra Furnicuţa productivă şi fericită. Postul i-a revenit unui GREIER, care şi-a făcut un birou nou, modern şi echipat corespunzător. Noul şef de departament avea nevoie de un asistent, care să îl ajute în pregatirea planului strategic şi al bugetului pentru departamentul la care lucra Furnicuţa productivă şi fericită.
Furnicuţa nu mai cânta ca înainte, şi era din ce în ce mai stresată. Într-o zi, directorul general, uitându-se peste cifre, şi-a datseama că departamentul unde lucra Furnicuţa nu mai era la fel de rentabil ca înainte. Aşa că a angajat-o pe BUFNIŢĂ, consultant de specialitate, pentru un diagnostic.
Bufniţa a stat 3 luni la firmă; în urma studiilor făcute a tras următoarea concluzie: “Departamentul are prea mult personal…”Aşa că, urmând sfatul specialistului, s-a făcut o reducere de personal. FURNICUŢA a fost prima pe listă, deoarece era nemulţumită mereu…
Morală: Nici să nu-ţi treacă prin cap sa fii o Furnicuţă productivă şi fericită.
E de preferat sa fii incompetent şi nefolositor. Incompetenţii nu au nevoie de supraveghetor… – toată lumea îşi dă seama de ce. Şi dacă, în ciuda “eforturilor” tale, eştiproductiv, să nu areţi – pentru nimic în lume – că eşti fericit. Asta nu ţi se va ierta!
Dar dacă, în ciuda celor de mai sus, te incăpăţânezi să fii o FURNICUŢĂ PRODUCTIVĂ ŞI FERICITĂ, lucrează pe cont propriu, astfel încât să nu ţii în cârcă bondari, scarabei, paianjeni, gândaci, greieri şi bufniţe în felul acesta.
PIZZA BUNICII
Ingrediente: 1 blat de pizza semi-preparat, 1 conserva de ton in ulei de masline (de preferinta sa nu fie ton maruntit), 250 g sos de rosii, o jumatate de ceapa rosie, 200 g branza, ulei de masline dupa gust, oregano, sare.
Mod de preparare: Taiati ceapa cat mai subtire, branza in cubulete foarte mici si adaugati putin oregano in sosul de tomate. Adaugati si tonul scurs in sosul de tomate si amestecati usor. Ungeti aluatul cu ulei de masline. Puneti deasupra tonul amestecat cu sosul de tomate, apoi ornati cu ceapa taiata subtire si cubuletele de branza. Se da la cuptorul incins la 220° aproximativ 40 minute.
Cele mai îndrăgite seriale cu avocaţi
“Law & Order” e un serial ce are 20 de sezoane, fiind unul dintre cele mai cunoscute, vizionate şi îndrăgite seriale la nivel mondial. Producţia a primit 6 nominalizări la Globurile de Aur, o sumedenie de nominalizări la Premiile Emmy şi multe alte trofee date de industria de film de televiziune câştigate. Serialul e cumva atipic faţă de altele cu avocaţi – şi poate şi de asta ara atât de multă priză la public – fiindcă îmbină munca detectivilor cu cea a celor care se bat pentru aplicarea legilor în instanţă. În prima parte a fiecărui episod e investigată şi cercetată o crimă de o echipă de poliţişti, iar apoi avocaţii şi procurorii îşi construiesc cazul pe baza dovezilor obţinute. “Law & Order” e practic o franciză, creată de Dick Wolf, şi a avut premiera în 13 septembrie 1990, iar sezonul final, al 20-lea, s-a terminat în mai 2010. Actorii s-au schimbat pe parcurs, dar stilul şi caracteristicile serialului au rămas aceleaşi. În 2010, acest serial devenise cel mai longeviv dintre cele despre crime din televiziunea americană cu audienţă maximă.
Ally McBeal, personajul cu care Calista Flockhart a făcut istorie, era o tânără avocată cu o imaginaţie hiper-activă. Ally a ajuns să facă Dreptul, urmându-şi iubitul din copilărie, pe Billy, numai că acesta a ales o carieră depare de ea şi relaţia lor s-a terminat. Un fost coleg de facultate de-al lui Ally, Richard (Greg Germann), îi oferă acesteia un job la o firmă de avocatură din Boston. Tocmai acolo lucrează şi Billy, fostul iubit al lui Ally şi soţia lui, aşa că situaţiile comice ori penibile sau cu încărcătură dramatică sunt nelipsite. “Ally McBeal” a câştigat două trofee Emmy. “Ma distram extrem de bine cand il urmaream. Iar episoadele in care aparea prietenul ei imaginar mic si care dansa erau ft amuzante. Dar sa nu uitam si de soundtrack – Vonda Shepard. Excelent!”.
Robert şi Michelle King au creat serialul “The Good Wife”, în care protagonista este nevasta unui politician implicat într-un scandal sexual. Julianna Margulies, care o joacă pe Alicia Florrick, avocata descurcăreaţă – nevastă de politician, tocmai ce-a câştigat anul acesta un trofeu Emmy pentru interpretarea unui rol principal în serial dramatic. Serialul are în palmares şi un Glob de Aur. Alicia şi soţul ei Peter (Chris Noth) au doi copii adolescenţi, iar ea a renunţat la carieră, deşi fusese o studentă excelentă la Drept, pentru a se ocupa de familie. Atunci când toată presa vuieşte că Peter a avut o aventură cu o prostituată, Alicia stă alături de soţul ei şi îl susţine în public, dar în plan personal decide să nu-şi ascundă dezamăgirea. Alicia decide să facă în sfârşit ceva bun pentru ea şi se întoarce la avocatură, angajându-se la firma unui fost coleg de facultate cu care s-a simpatizat mereu. Cu toate că Alicia e foarte bună în ceea ce face, are concurenţă acerbă şi, în plus, asupra ei planează mereu suspiciunea că s-ar folosi de sursele soţului ei, fost procuror.
Serialul “Fairly Legal”, cu episoade de o oră, s-a lansat în ianuarie 2011. În mai 2011, contractul a fost semnat şi pentru cel de-al doilea sezon. În serial urmărim aventurile lui Kate Reed (Sarah Shahi), o fostă avocată de top, care şi-a schimbat profesia în mediator. Kate crede cu toată convingerea că dreptatea poate fi găsită întotdeauna, deşi nu neapărat în instanţa de judecată, de aceea a renunţat la avocatură în favoarea medierii. Frustrările ei faţă de sistemul legislativ au făcut-o să nu-şi mai găsească rolul în sala în justiţie. Kate are o capacitate naturală de a înţelege natura umană, are un bagaj bogat de cunoştinţe legislative şi un simţ al umorului foarte inteligent, aşa că e perfectă pentru a găsi soluţii la disputele dintre oameni. Doar când e vorba de viaţa ei îi e greu să rezolve conflictele şi să găsească acele compromisuri care fac dreptate pentru toată lumea. Tatăl pe care Kate îl adora şi admira a murit recent, iar firma de avocatură a rămas pe mâna ei şi a mamei vitrege a lui Kate, Lauren (Virginia Williams), avocată şi ea. Kate se înţelege bine profesional cu Justin (Michael Trucco), fosta ei mare iubire, cu care e pe punctul de a definitiva divorţul. Talentata mediatoare care, după despărţirea de Justin, s-a mutat pe o ambarcaţiune moştenită, fiind cu totul în voia valurilor – şi la propriu şi la figurat, mai are un sprijin de nepreţuit. Leonardo (Baron Vaughn), asistentul ei, este extraordinar de eficient în a găsi informaţii. Kate are parte de tot felul de cazuri complicate, pe care firma ei de avocatură nu le vrea ajunse în instanţă, ci rezolvate prin mediere. Iar asta înseamnă că presiunea asupra lui Kate e mereu foarte mare.
Amy Brenneman şi Tyne Daly sunt protagonistele serialului “Judging Amy”, lansat din septembrie 1999 şi produs până în mai 2005. Amy e o mamă recent divorţată, care a părăsit New Yorkul unde era o avocată de succes şi s-a mutat în casa părintească, împreună cu mama ei, în Connecticut. Amy a ajuns să lucreze ca judecător într-o instanţă de familie, care se ocupă numai de cazuri legate de minori. Cazurile în care trebuie să decidă Amy sunt adesea discutate cu mama ei, Francine, o femeie cu o busolă morală extraordinară, care lucrează chiar şi la vârsta a treia ca asistent social pentru a ajuta copii. Cel mai savuros personaj este de altfel cel al lui Francine, iar relaţia dintre mamă şi fiică e coloana vertebrală a serialului. Cele şase sezoane ale serialului se bazează pe experienţa de viaţă a mamei actriţei Amy Brenneman. În România, serialul a fost adesea transmis şi reluat pe canalul Hallmark.
Nick George (Peter Krause) e un avocat idealist, care se lasă convins să se ocupe de nişte clienţi nu tocmai dezirabili. Tripp Darling (Donald Sutherland), patriarhul putred de bogat al familiei Darling din New York îl plăteşte pe avocat să aibă grijă de familia sa de care problemele juridice se ţin scai, fiindcă şi lipsa de moralitate e mare, iar legile sunt des încălcate de clan. Nick nu-i ştie pe cei din clanul Darling numai de curând, căci tatăl său, Dutch George, a fost consilierul de încredere al patriarhului Tripp de când Nick era un copil. Dutch George a murit în mod misterios, acest lucru contribuind la reticienţa cu care Nick a acceptat să fie avocatul clanului Darling. Însă ceea ce va descoperi Nick e că locul cel mai potrivit pentru el e în familia Darling, care se consideră aristocraţi americani. Serialul a fost lansat de postul ABC din septembrie 2007 şi a fost difuzat până în august 2009, fiind nominalizat la Globul de Aur.
“Boston Legal” a fost lansat în 2004, are cinci trofee Emmy, un Glob de Aur şi un Trofeu Peabody. Serialul a preluat personajul Alan Shore (James Spader) din “The Practice” şi l-a făcut protagonist într-o dramedie în care se dezbat teme legale. Alături de el, celălalt personaj important e Denny Crane, jucat de William Shatner. Alan Shore, un avocat mereu provocat de probleme de etică, se stabileşte la o firmă bogată care se ocupă de cauze civile. Shore e remarcat şi ajunge admirat în scurt timp, fiindcă poate câştiga procese pe care alţii le-ar pierde. Numai că metodele sale de a câştiga nu sunt dintre cele corecte, iar duşmanii îşi va face pe parcurs.
Un grup de avocaţi cel puţin ciudaţi, dacă nu neadaptaţi social, formează împreună o firmă de avocatură care funcţonează după principii neconvenţionale. Serialul “Harry’s Law” a fost creat de David E. Kelley şi preluat de NBC pentru difuzare, iar premiera a fost în ianuarie 2011. NBC a refăcut contractul şi pentru al doilea sezon, care a avut premiera în 21 septembrie 2011. În rolul principal e actriţa Kathy Bates, care a fost de trei ori nominalizată la Oscar şi a câştigat în 1991 cu “Misery”. Bates o interpretează pe Harriet “Harry” Korn, o avocată din Cincinnati recent concediată care îşi întemeiază propria firmă de avocatură, într-un cartier rău famat. După ce îşi pierduse pasiunea pentru avocatură – ceea ce i-a cauzat concedierea – Harry regăseşte cheful de a lucra atunci când apără oameni în a căror nevinovăţie nu mai crede nimeni altcineva.
PIZZA CEAS
Ingrediente: pentru 2 persoane: 100 g aluat pizza, pasta de tomate, crenvursti, branza mozzarella sau cas, cascaval, masline negre, 1 felie gogosar sau ardei rosu ulei de masline
Mod de preparare: Aluatul de pizza se intinde si se pune intr-o forma rotunda, apoi se unge cu pasta de tomate, amestecata dupa gust, cu ulei de masline, sare si putin busuioc. Dupa care se baga la cuptor. Cat este cald blatul de pizza, se formeaza orele cu rondele de mozzarella, cascaval si crenvursti si cu jumatati de masline si cubulete de cascaval. Adica, se face un rotund mai mare din mozzarella, unul mai mic de crenvursti, unul si mai mic de masline, iar ultimul va fi un rotund mic din gogosar rosu. Se pun unul peste altul. Limbile ceasului le puteti face din 2 felii de salam victoria. Pentru un aspect si mai interesant puteti face orele, 12, 3, 6 si 9 din mozzarella, crenvursti si masline, iar restul dupa cum am descris mai sus (dar fara mozzarella).
joi, 27 octombrie 2011
Rugaciuni
Doamne Dumnezeule; Îţi mulţumesc că mă iubeşti şi că în cele mai grele momente ale vieţii nu m-ai abandonat niciodată. Amin.
Doamne Dumnezeule; ajută-mă să urmăresc scopuri înalte şi dă-mi putere pentru a le putea atinge. Amin.
Dă-mi Doamne seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele pe care le pot şi înţelepciunea de a le deosebi.
Doamne Dumnezeule; străluceşte cu lumina adevărului şi a dragostei Tale şi prin viaţa mea, pentru ca toţi cei ce-mi urmăresc viaţa să Te vadă pe Tine. Amin.
Doamne Dumnezeule; ştiu că pot să am doar ceea ce sunt pregătit să accept. De aceea Te rog ajută-mă să fiu deschis pentru a putea primi darurile Tale.
Doamne Dumnezeule, ajută-mă să văd printr-o inimă plină de recunoştinţă.
Doamne Dumnezeule, îţi mulţumesc pentru că eşti de partea mea.
Doamne Dumnezeule; ajută-mă să-mi arat recunoştinţa pentru darurile pe care mi le-ai oferit împărţind aceste daruri cu alţii.
Fără gânduri, fără vorbe, azi vreau doar să simt în linişte prezenţa Ta.
Doamne Dumnezeule; deschide-mi ochii mie şi celor dragi mie pentru a putea să recunoaştem prezenţa Ta glorioasă în viaţa noastră.
Doamne Dumnezeule; binecuvântarea Tale îmi umple inima şi mintea şi atrage spre mine lucruri minunate.
Doamne Dumnezeule; dă-ne nouă protecţia TA, iertare şi viaţă.
Doamne Dumnezeule, inspiră-mi inima cu înţelepciunea divină.
Doamne Dumnezeule, ajută-mă să perseverez în această călătorie pe care o am de făcut zi de zi.
Doamne Dumnezeule; ajută-mă să văd manifestarea divină în viaţa mea de zi cu zi.
PIZZA BAGHETA
Ingrediente: 350 gr aluat pizza (apa+faina+sare), cascaval razuit asortat (mozzarella+edam+cheddar de la Hochland), felii salam picant (gen peperoni, un salam unguresc cu boia iute) , oregano
Mod de preparare: Se intinde aluatul in forma dreptunghiulara cat mai subtire puteti, ca atunci cand faceti pizza. Pe jumatate din aluat se pun feliile de salam. Se presara apoi mult cascaval deasupra salamului Se aduce partea de aluat neacoperita peste partea cu umplutura. Se taie apoi aluatul pe latime in fasii cam de 2 degete grosime (folositi un cutit de pizza sau unul zimtat, care sa taie usor aluatul, chiar un cutter). Se ia fiecare fasie si se rasuceste de la ambele capete, ca si cum stoarceti apa dintr-un prosop. Se pun fasiile rasucite in tava de copt acoperita cu hartie de copt. Se presara oregano pe baghete. Le introducem la cuptor pana baghetele devin crocante, la 220C .Se servesc cu sos de rosii cu busuioc
Rigips
ataca un domeniu nou si important in tehnica constructiilor: protectia structurilor metalice la foc
fara costuri speciale, realizata in timp redus, cu controlul calitatii executiei, cu posibilitatea de
interventie asupra plasticii arhitecturale si cu o usoara intretinere in timp, calitati greu de
obtinut acum. Duritatea ridicata a placilor de 15, 20 si 25mm grosime, permite o prindere
directa prin insurubare sau prin capsare a muchiilor, captuseala astfel realizata atingand
rezistente la foc pana la 180min. Aceste placi pot fi folosite cu mare usurinta pentru realizarea
canalelor de evacuare a gazelor fierbinti sau pentru protectia paturilor de cable ca si pentru
cajele de lift sau a ghenelor de instalatii, conducand la rezolvari usoare in proiectare si executie.
Exista o alta placa de gips armat cu fibre de sticla deosebit de elastica, fara conditii speciale de
pregatire a montajului(expl: nu se inmoaie la apa etc.), care se foloseste cu succes in spatii de
interior care au prevazute pereti sau tavane curbe, demonstrand o buna rezistenta la foc si
umiditate pe langa reusita unei plastici arhitecturale iesite din comun, in acord cu ideile
contemporane si progresul tehnologic. Intrand intr-un alt capitol, se acopera cele mai variate
cerinte, seria tavanelor demontabile casetate ofera cateva noi rezolvari fara echivalent in gama
tavanelor folosite in mod curent pana in prezent. Se folosesc materiale rezistente, pe baza de
gips-carton sau ipsos armat cu fibre de sticla, cu o buna rezistenta in timp si o intretinere
usoara. Linia placilor din gips-carton cu calitati acustice exceptionale – se integreaza in gama
tavanelor casetate cu dimensiuni de 60/60cm dar care, sub forma placilor de 120/200cm au ca
domeniu de utilizare si pereti carora le sunt cerute aceleasi proprietati acustice. Amenajarea
salilor de spectacole sau a amfitreatrelor ori a oricaror interioare care necesita tavane acustice,
se pot usor rezolva iar acustica acestora rapid corectata in conditiile in care se conteaza pe o
imagine rezultata corespunzatoare cu conceptul spatiului proiectat. Vopsite cu o vopsea acrilica
de calitate, cu un strat caserat pe spatele placilor pentru obtinerea proprietatilor acustice, spatiile
arhitecturale tratate cu asemenea placi se intretin usor, au un aspect placut, iar acustica
incaperilor poate fi riguros controlata. Fiecarui tip de placa ii corespunde o curba de sunet, acest
lucru facand posibila alegerea lor in functie de registrele de sunet proprii incaperilor respective.
Pentru umplerea rosturilor, exista o pasta preparata din pulberi fine de ipsos cu plastifianti si
intarzietori de priza, pentru placi din gips-carton si utilizari numai impreuna cu fasie de armare.
Se poate folosi pentru toate straturile de umplere a rosturilor, perioada de intarire este foarte
scurta – totul fiind gata intr-o zi! Priza este foarte buna si se obtine o suprafata neteda. O alta
pasta de umplere a rosturilor pentru placi din gips-carton cu muchie pentru utilizari cu fasie de
armare, este perfecta pentru realizarea stratului brut de umplere a rosturilor, dar si pentru
spacluirea unei suprafete intregi si este indicata pentru aplicarea de suprafete dificil de finisat.
Nu se poate folosi pentru spacluri mecanice. Aceasta specializare pe care o aduce noua gama de pulberi de ipsos in rezolvarea rosturilor la imbinarile placilor din gips-carton, are avantaje in
domeniul economic, al timpului de lucru redus si al randamentului ridicat dar nu mai putin de
remarcat, al calitatii rezultate, nemaifiind necesare alte pregatiri ale stratului suport pentru a
primi finisajul dorit.
Peretii din gips-carton sunt folositi pentru impartirea spatiilor cu dimensiuni mari sau pentru
rearanjarea celor existente.Sunt utilizati atat pentru hale industriale cat si pentru spatii
comerciale, banci, sali de sport sau in apartamente. Acest tip de perete nu poate fi insa folosit
pentru a deveni perete de rezistenta sau perete exterior. Avantajele acestui tip de perete denumit si “fals” este acela ca poate fi demontat oricand dorim, vechile spatii revenind la forma avuta initial. Peretii din gips-carton sunt usori si deci sunt simplu de montat (durata montarii: numai cateva ore) si nu in ultimul rand sunt mai ieftini si mai moderni in comparatie cu cei realizati clasic. In functie de dorinta sau necesitati, grosimea peretilor poate fi de 75,100 sau 125mm.
Placile din gips-carton au o dimensiune uzuala de 2,5*1,2metri si o grosime de 9,5-12,5m. De
asemenea placile pot fi normale sau rezistente la foc sau apa. Pretul unui astfel de perete in
functie de grosimea finala si de tipul placilor folosite, variaza intre 13 si 18 USD fara TVA.
PIZZA AFRODITA
Ingrediente:
aluat: 250 g făină albă, 2 lingurite drojdie uscată, ½ lingurita zahăr alb, 2 linguri ulei, 125 ml apă călduţă,1 ou întreg, sare
umplutură: 200 g ciuperci, 200 g măsline fără sâmburi, 200 g ardei gras, 100 g morcov,frunze de busuioc , oregano, cimbru , piper alb măcinat , 300 g caşcaval ras, 400 g sos de roşii
Mod de preparare
Se lasa drojdia cateva minute in apa calduta sa se inmoaie impreuna cu zaharul si sarea. Se adauga oul batut, uleiul si faina. Se framanta pana nu se mai lipeste de mana. Pizza aceasta am facut-o de data aceasta fara carne. Am folosit pentru umplutura: ciuperci, masline, ardei rosu, morcov, taiate marunt. Toate acestea NU au fost calite. Se intinde blatul peste care se pune un sos de pizza in strat subtire. Eu in sosul de pizza adaug plante aromate: busuioc, oregano, marar, putin cimbru si piper macinat. Se presara umplutura peste blat si apoi cascavalul ras, dupa care se ruleaza si se taie felii de 2-3 cm grosime. Se coace la foc mic.
Leacuri babesti
Maghiranul - se administreaza sub forma de infuzie: la o cana de apa clocotita se pun intre o lingurita si jumatate si patru lingurite de pulbere de maghiran; se lasa vasul acoperit 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Indulcit cu miere, ceaiul se bea intotdeauna fierbinte. La 10-15 minute vom transpira, eliminand din abundenta toxine, in timp ce sinusurile si caile respiratorii superioare se vor descongestiona. In faza de coctiune, inainte de declansarea bolii, se bea cate o cana de ceai la 20-40 de minute, timp de cateva ore. In cazul cand gripa s-a declansat, ceaiul se va bea numai in afara perioadelor de febra, cu aceeasi frecventa, timp de o zi.
Busuiocul - administrat tot sub forma de ceai fierbinte cu miere revitalizeaza rapid organismul si ne invioreaza, ajutandu-ne de asemenea sa stopam procesul gripal in orice faza a sa, dar mai ales in faza de debut. Se bea foarte cald, inghitind lent si lasandu-l sa alunece pe gat, abtinandu-ne sa mancam in timpul tratamentului. O doza de soc consta in 6-7 cani cu infuzie de busuioc indulcit cu miere, se bea la intervale de 15-30 de minute una de alta. Ceaiul se prepara prin punerea a 1-2 tulpini florifere de busuioc la o cana de apa clocotita si lasarea la infuzat timp de 15 minute; daca apare febra, se adauga si 1-2 lingurite de menta la o cana de ceai.
Macesul - vitamina C naturala este unul din cele mai eficiente si verificate remedii pentru a rezista la frig si pentru a invinge raceala. Macesele sunt de departe cea mai importanta sursa de vitamina C, dintre plantele cunoscute. O portie de o lingurita de macese pe zi, atunci cand suntem sanatosi si efectuam efort in limite normale, ori doua-trei lingurite de pulbere de macese (Rosa Canina), atunci cand suntem bolnavi ori trebuie sa depunem eforturi mari in frig sunt mult mai eficiente decat orice pastila vitaminizanta. Se recomanda macesele luate in aceasta doza in tratamentul gripei si guturaiului, ca adjuvant in infectiile bronsice si pulmonare, precum in orice boala care produce febra
Baie de picioare cu temperatura progresiva - bagati-va picioarele intr-un lighean cu circa 1,5 litri de apa calda (35 grade C), adaugand progresiv apa fierbinte, pana cand atingeti temperatura finala de 40 grade C. Durata baii este de 10-15 minute. Picioarele se sterg si se incalta sosete groase. Baia progresiva poate fi facuta zilnic.
Bai complete cu ace de pin (sau esenta) - temperatura din camera de baie sa fie de 18-21 grade C, iar temperatura apei din cada de 35-38 grade C. Durata baii sa nu depaseasca 20 de minute. Se adauga 150 g de ace de pin oparite intr-un saculet pe baie de aburi sau 10 picaturi de ulei de pin (se gaseste la Plafar). Dupa baie, obligatoriu, urmeaza odihna la caldura in pat, vreme de o ora. (Nu faceti niciodata baie cu stomacul plin. Evitati baile calde daca suferiti de varice, iritatii si infectii ale pielii, tulburari de ritm cardiac.)
Persoanele ce trec de 60-65 de ani sunt supuse unei afectiuni oculare ce duc la una dintre cele mai grele boli: degenerescenta maculara de vârsta (DMV), boala ce este una dintre principalele cauze ce duce la orbire ireversibila.
Se fac studii intense pentru a se gasi o „arma" impotriva acestei cumplite boli si s-ar parea ca cercetatori de talie internationala au reusit sa gaseasca un remediu: un pigment ce se numeste luteina si are ca sursa naturala varza, spanacul, brocoli (legumele de culoare verde).
Persoanele care au consumat legume verzi pe o perioada de cel putin un an de zile si aveau probleme destul de serioase cu vederea au obtinut imbunatatiri simtitoare. Concluzia firesca este aceea ca trebuie sa consumati cât mai multe legume verzi, sa stati cât mai putin timp in fata calculatorului si a televizorului pentru ca ochiul sa nu depuna eforturi foarte mari.
Blefarita
Este inflamarea marginilor libere ale pleoapei ce afecteaza tegumentul, glandele sebacee si foliculii ciliari. Aceasta boala poate persista uneori toata viata.
Keratita
Este inflamatia corneei care devine tulbure, isi pierde din luciu si conjunctiva ajunge sa fie congestionata. Bolnavul acuza dureri mari, vede ca prin ceata, apare vesnica senzatie de lacrimare si fotofobie.
Conjunctivita
Este o boala foarte frecventa, mai ales la copii si acest lucru tocmai datorita faptului ca igiena este precara. Aceasta este o inflamare a mucoasei conjunctive. Factorii determinanti ai aparitiei conjunctivitei sunt: fumul, praful care abunda peste tot, gazele toxice. Ca manifestari, intâlnim: senzatia de arsura, de „nisip" in ochi, intepaturi si mâncarimi foarte puternice.
Prezbitia
Aceasta boala incepe sa se instaleze in jurul vârstei de 40-45 de ani si se manifesta prin administrarea progresiva a amplitudinii acomodative, având ca substrat pierderea elasticitatii cristalinului.
Va prezint câteva produse ce va pot fi de folos in situatia in care aveti anumite probleme oculare.
BIO-CAROTEN+E
Este bine sa folosim frecvent betacaroten si vitamina C si E, continute in acest produs, deoarece au un efect protector si asupra cristalinului. Trebuie sa stiti ca o singura capsula din acest produs este echivalentul a patru morcovi mari, betacarotenul pe care il contine fiind foarte usor absorbabil. Este indicat sa fie folosit de catre copiii ai caror parinti au probleme oculare.
VIZUAL FORTE
Combina afinele, luteina, betacarotenul, vitaminele E si C, zincul si cuprul. Folosirea acestui produs este indicata pentru marirea acuitatii vizuale, persoanelor ce sunt expuse radiatiilor solare puternice, pentru protejarea persoanelor ce lucreaza cu calculatorul. Poate fi folosit preventiv in diverse afectiuni oculare: glaucom, cataracta, retinopatie diabetica, slabirea vederii pe perioade cu iluminare slaba, fragilitate vasculara. Este foarte util in perioadele când ne simtim ochii obositi.
P.C. OPERATOR
Pentru persoanele ce sunt obligate sa-si petreaca o mare parte din timp in fata calculatorului, acest produs este absolut necesar. |n compozitia acestui produs intra gingko biloba, betacaroten, ginseng, extract de struguri rosii, passiflora si radacina de gheara diavolului. Cura se face pe perioade lungi de timp.
MIRTILLO
Contine fructe de afine ce ajuta la reglarea microcirculatiei, ofera o mare protectie retinei; are un puternic rol antioxidant si antiinflamator. Ajuta la marirea acuitatii vizuale in caz de vedere nocturna deficitara, de aceea este indicat soferilor ce conduc mult pe timp de noapte. Este recomandat in retinopatie, inclusiv in cea diabetica si in miopii.
Leacuri babesti pentru ameliorarea problemelor oculare:
• Cataplasme cu flori de albastrele. Sunt odihnitoare pentru ochi, calmeaza pleoapele inrosite, iritate si ridate, fiind un foarte bun tonifiant al muschilor lasati.
• Cataplasme cu decoct din 20 gr. radacina de nalba in 80 ml apa. Se folosesc pentru pleoapele obosite si iritate.
• Catplasme cu musetel si fenicul in care s-a pus solutie de propolis.
• Cataplasme cu tulpini proaspete de patrunjel foarte bine spalate. Se aplica pe perioada noptii si se leaga cu tifon.
• Spalaturi cu suc de lamâie si apa in parti egale.
HREANUL
Cunoscut inca din vremea antichitatii, leac pretuit de greci si romani, hreanul era o planta raspandita si printre daci, care ii spuneau usturonila. Frunzele crude, legate pe frunte, alungau durerile si limpezeau mintea, din radacina data pe razatoare se coceau turte cu care se vindecau galcile, iar ceaiul de flori alungau cele mai grele raceli. Decazut din vechea lui glorie, hreanul se mai foloseste rar ca medicament si mult mai des ca picanterie alimentara. Pacat!, forta lui vindecatoare e remarcabila si... gratuita. Care este secretul puterii sale? In primul rand iuteala din radacini, care il face sa fie foarte eficient in tratarea bolilor reumatice si ale cailor respiratorii superioare. Pe urma, radacina de hrean este foarte bogata in vitamine (in special C si din complexul B) si minerale, contine substante antibiotice naturale, enzime, fitohormoni etc. Numeroase leacuri populare pun in valoare acest „arsenal” de principii active ale hreanului in boli din cele mai diverse, asa cum vom vedea in continuare:
Retete cu hrean: Tinctura de hrean
Se dau prin razatoarea mica radacinile de hrean, se pun intr-un borcan pana se umple o treime si restul se completeaza cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplica pentru tratarea reumatismului, plagilor (ranilor) necrozate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar foarte eficienta.
Siropul de hrean
Se da prin razatoare o radacina de hrean, se adauga 4 linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Se obtine siropul crud. Resturile care raman in tifon se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Recomandari: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii medii si inferioare in general.
Energizant cu hrean
Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (trebuie sa le acopere). Se scot ouale din sucul de lamaie, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (palinca de prune), 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile, dupa care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri.
Vin tonic cu hrean
Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este si un tonic sexual si un afrodiziac foarte bun.
Faina de hrean
Radacinile de hrean se taie cubulete si se pun pe calorifer sau in apropierea unei surse de caldura ca sa se usuce. Atunci cand se elimina complet apa si devin uscate ca iasca, aceste cubulete se macina cu rasnita electrica de cafea, obtinandu-se un praf alb, cu efecte puternic iritative: faina de hrean, care se foloseste in obtinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrata ca atare. De regula, macinarea radacinilor uscate pentru obtinerea fainii de hrean se face chiar inainte de folosirea acesteia. Altfel, daca este depozitata, pe masura ce trece timpul ea isi pierde proprietatile terapeutice.
Cataplasma cu hrean
Varianta 1: Se da hreanul prin razatoarea mica, dupa care se inveleste in tifon si se pune pe locul afectat. Se tine pana cand apare senzatia de arsura, dupa care se indeparteaza. Este aplicatia externa cu efectul cel mai puternic, dar este destul de dura, asa incat adesea este preferata o varianta mai blanda.
Varianta 2: Se pun intr-un vas 2 linguri de faina de hrean si 2 linguri de faina de seminte de in, se adauga apa si se amesteca foarte bine, pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se inveleste in tifon si se aplica pe locul afectat vreme de 1 ora.
Otetul de hrean
Se rade o radacina de hrean si se introduce intr-o sticla. Se toarna deasupra otet de mere cu miere (se gaseste la Apicola), pana ce lichidul acopera hreanul. Se lasa sa se macereze intr-un loc cald, timp de zece zile, dupa care se scoate din sticla cate putin lichid, care se utilizeaza pentru aplicatii externe. Este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamarii pielii si a seboreei.
Indicatii terapeutice ale hreanului
· Guturaiul, tusea de diverse etiologii - se iau 5-6 lingurite pe zi de sirop de hrean, care se inghite incet, lasandu-l sa actioneze la nivelul gatului. Suplimentar se face gargara cu tinctura de hrean: trei lingurite de tinctura la un sfert de pahar de apa.
· Bronsita cronica si acuta, astmul - se consuma zilnic 3-4 lingurite de hrean ras, simplu sau in combinatie cu morcov dat prin razatoare. Hreanul are efecte antibiotice puternice, expectorante si bronhodilatatoare.
· Adjuvant in tuberculoza pulmonara - se administreaza zilnic, dupa mesele principale, cate 3-4 lingurite din tonicul pe baza de hrean descris mai sus.
· Polipii uretrali - se iau zilnic cate 4 lingurite de tinctura de hrean, dizolvate in putina apa.
· Digestia lenta, gastrita hipoacida - se consuma 2-3 linguri de hrean ras fin, in timpul meselor principale. Suplimentar, se pot lua inainte de masa 1-2 linguri de vin tonic cu hrean
· Anemia la adulti - se iau cu cateva minute inainte de masa 3-4 linguri de vin tonic cu hrean.
· Inapetenta, anemia la copii - se consuma cel putin o data pe zi o salata din hrean ras fin (1-2 lingurite) si sfecla rosie (1-2 linguri). Aceasta minicura se tine minimum o luna, fiind recomandata cu precadere pe perioada iernii si la trecerea de la sezonul rece la cel cald.
· Reumatismul, guta - intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de hrean. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Un tratament dureaza minimum 3 saptamani.
· Nasul infundat (rinita cronica) - se consuma hrean ras: 2-4 lingurite pe zi. Suplimentar se face tratamentul extern recomandat pentru sinuzita.
Aplicatii externe cu hrean
Sinuzita, rinita - intr-o basma de culoare rosie (asa cere traditia...) se pun 2 lingurite de hrean ras. Se aplica aceasta cataplasma pe zona fruntii atat timp cat este suportata, avand grija sa nu apara arsura pe piele. Nasul se desfunda aproape instantaneu si incep sa fie eliminate secretii din abundenta, curatindu-se astfel caile respiratorii superioare. Se recomanda sa se faca acest tratament, cu efecte extrem de rapide, cate patru-cinci zile la rand.
Bronsita, gripa, congestiile pulmonare - se aplica pe torace cataplasme cu faina de in si hrean (preparate dupa metoda de mai sus), care se tin vreme de 30-60 de minute. Aplicatia se repeta o data la 2-3 zile.
Durerile reumatice - pe zona afectata se aplica o cataplasma cu hrean crud atat timp cat nu apare senzatia de arsura. Suplimentar, dupa indepartarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat.
Paradontoza - se mesteca indelung hrean crud dat prin razatoare (eventual amestecat cu morcov ras pentru atenuarea iutelii). La nivelul gingiilor, hreanul are efecte de stimulare puternica a circulatiei si a proceselor trofice.
Stomatita - 3-4 lingurite de tinctura de hrean se dizolva in jumatate de pahar de apa. Se fac clatiri indelungate ale gurii cu aceasta solutie.
Paralizia faciala - se aplica pe obraz, de doua ori pe zi, o compresa cu otet de hrean, obtinut dupa reteta de mai sus. Peste compresa se pune un nailon si se tine o sticla cu apa calda, asa incat sa se obtina o usoara hipertermie locala. Fiecare aplicatie dureaza 10-15 minute.
Retete de frumusete
Ten palid, ofilit - se aplica cu un tampon de vata otet de hrean, care are efecte de activare a circulatiei sanguine si efecte tonice asupra pielii.
Mentinerea tineretii pielii - se aplica pe obraz seara, inainte de culcare, sirop de hrean, care se tine vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte.
Descuamarea tenului - se sterge zona afectata cu tinctura de hrean (eventual diluata in putina apa), dupa care se aplica un unguent de galbenele.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu hrean
Intern, hreanul se administreaza cu prudenta persoanelor cu colon iritabil sau care sufera de gastrita hiperacida. Abuzul de hrean in alimentatie duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase.
Extern, hreanul, mai ales sub forma de cataplasma, va fi folosit cu prudenta la persoanele care au pielea sensibila, alergica.
MUŞTARUL
Exista doua specii de mustar: una cu semintele albe (Sinapis alba), care are efecte mai blande (dar este si mai slaba din punct de vedere terapeutic), si una cu seminte negre (Sinapis nigra), cu un puternic gust picant si extrem de rubefianta, care este de obicei preferata in terapie. Ambele sunt intens folosite in medicina populara, mai ales ca aplicatii externe in bolile bronho-pulmonare, in care fac adevarate minuni. Sa vedem in continuare cateva modalitati de preparare si cateva utilizari terapeutice ale ambelor specii de mustar:
Retete cu mustar:Faina de mustar
Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea sau prin zdrobire in piua. Se pastreaza in recipiente inchise la culoare si in locuri racoroase. De regula, este de preferat ca faina de mustar sa fie folosita in primele 2-3 saptamani de la preparare, dupa aceea proprietatile sale curative diminuandu-se progresiv.
Se administreaza intern in lapte sau vin, iar extern se foloseste la prepararea cataplasmelor.
Cataplasma cu mustar
Se amesteca 3-4 linguri de faina de mustar cu apa pana se formeaza o pasta, care se pune apoi intr-un saculet de panza si se aplica pe locul afectat, tinandu-se pana la inrosirea pielii si aparitia unei usoare senzatii de arsura.
Pentru copiii peste 6 ani, cataplasma se prepara din 3 linguri de faina de mustar si 3 linguri de faina obtinuta prin macinarea semintelor de in. La copiii sub 6 ani aplicatiile cu mustar sunt contraindicate.
Indicatii terapeutice ale mustarului
· Constipatie cronica - se iau zilnic 1-2 linguri de seminte intregi de mustar alb, pe stomacul gol, inghitindu-se cu apa. Este un tratament eficient, dar contraindicat persoanelor care sufera de colon iritabil.
· Intoxicatii - se amesteca 1 lingura de faina de mustar negru intr-un pahar de apa si se ia pe stomacul gol. Provoaca aproape instantaneu un acces de voma care va elimina materiile toxice din stomac.
· Lipsa poftei de mancare - se pune un sfert de lingurita de faina de mustar negru intr-un pahar cu lapte. Se administreaza cu un sfert - o jumatate de ora inainte de masa.
Aplicatii externe cu mustar
Bronsita, astm, pneumonie - se aplica o cataplasma cu faina de mustar negru pe zona toracelui. Se mentine atat timp cat senzatia de arsura nu este foarte puternica, dupa care se indeparteaza si se acopera zona tratata cu un material calduros.
Dureri reumatice, nevralgii - in apa fierbinte din cada se pune un saculet cu 100-200 de grame de seminte de mustar negru. Se lasa circa 10 minute, dupa care se indeparteaza. Se fac bai generale cu durata de 10 minute in aceasta apa. Este un tratament valabil si in astmul cronic, in durerile cu diverse localizari produse de expunerea indelungata la frig sau curenti de aer.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu mustar
Copiii sub 6 ani sunt extrem de sensibili la tratamentul cu mustar negru, care poate da intoxicatii severe. Administrarea prelungita a mustarului, negru sau alb, devine iritanta si toxica, mai ales la persoanele cu dispepsie, cu stomacul sau colonul sensibil, care sufera de iritatii ale cailor urinare
Cum sa scapam de tuse
O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire.
Aceasta boala este agasanta, suparatoare si chiar chinuitoare, dar in alt mod ajuta la indepartarea secretiilor de pe caile respiratorii, de aceea este recomandat a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai intii la produsele naturiste, astfel:
Ceaiuri:
cea mai buna este infuzia din frunze de patlagina: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma doua cani pe zi, cu lingurita;
infuzie de plamadica: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma 2-3 cani pe zi;
infuzie din muguri de pin: o lingurita de muguri de pin proaspeti sau uscati, la o cana de apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine;
infuzie de coada-soricelului: doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi. Daca tusea este uscata trebuie consumate multe lichide.
infuzie de tei: 1-2 linguri de flori de tei, la o cana de apa fierbinte din care se consuma o jumatate de pahar din acest ceai, de trei ori pe zi, intre mese.
Cataplasme:
Foarte eficiente sint cele cu seminte de in si faina, in amestec de 1/3 la 2/3 apa, in care se fierbe totul pina se formeaza o pasta consistenta.
Se pune intr-un saculet de pinza care se aplica pe piept. Recomandate sint si frectiile cu ulei de ricin: doua linguri si ulei de terebentina, o lingura incalzita la un foc slab, apoi se frectioneaza bine pieptul, dupa care se acopera cu o patura groasa sau plapuma.
Inhalatii:
se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin. Se amesteca in parti egale si se pun doua linguri din acest amestec la 1 litru de apa clocotita. Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, iar pentru a proteja pielea fetei se aplica inainte o crema grasa.
inhalatiile cu uleiuri eterice sint de asemenea folosite, avind o buna eficienta astfel: intr-un vas cu 2-3 litri de apa fierbinte se adauga 10 picaturi de ulei de lavanda, eucalipt, menta sau fenicul, apoi se fac inhalatii de 2-3 ori pe zi. Atentie, nu se vor folosi uleiuri la persoanele alergice.
Apiterapia:
o reteta indicata si cu bune rezultate este mierea cu lapte fiert. Se dizolva 50 g de miere zaharisita intr-o cana de lapte dulce fiert la care se adauga un galbenus de ou proaspat, apoi se bea cu inghitituri mici. In tratarea tusei mai este folositoare si tinctura de propolis, astfel: 60 g de propolis la 200 g alcool, din care se iau cite 15-30 picaturi de trei ori pe zi, inainte de mese.
Presopunctura:
se maseaza in sensul acelor de ceasornic cu degetul mare sau cu aratatorul punctul situat deasupra scobiturii sternului, timp de cinci minute. Se fac doua masaje pe zi timp de zece zile.
Dietoterapie:
in general sucurile de legume actioneaza rapid si eficient in caz de tuse. Inainte de masa de prinz trebuie consumat un amestec din suc de salata verde 50 ml si suc de usturoi 50 ml. Se mai poate folosi si urmatoarea reteta: suc de morcov 200 ml, suc de varza 50 ml, suc de gulii 50 ml si suc de telina 50 ml. Foarte indicat si cu bune rezultate in terapia acestei boli este si maceratul din 8-10 smochine si 5-6 curmale, intr-un litru de apa sau lapte dulce timp de 8 ore. Se incalzeste apoi usor lichidul si se consuma impreuna cu fructele.
Tusea e un simptom ce nu trebuie tratat superficial, ci cu mare atentie. Se spune ca tusea indelungata nu prezinta nici un risc, dar nu este chiar asa usor de spus!!!
La copii, chiar o tuse usoara, dar care dureaza mai multe luni poate antrena dilatarea progresiva a bronhiilor, ceea ce conduce in cele din urma la aparitia insuficientei respiratorii. La adulti, tusea care persista mai mult timp fara un motiv aparent poate fi semnul unei boli grave, iar in ambele cazuri mentionate mai trebuie urgent consultat medicul de familie sau medicul specialist. Tusea mai poate fi si semnalul unei alergii, iar in astfel de cazuri tusea se declanseaza de indata ce se intra in contact cu alergenul in cauza cum ar fi: polen, praf, acarieni, parul animalelor, polenul de la flori, unele parfumuri si deodorante, produse chimice, detergenti, fulgi si puf de la pasari etc. Aceasta tuse nu este insotita de expectoratie aparind in schimb alte simptome neplacute, cum ar fi de exemplu curgerea nasului, respiratia devine dificila si zgomotoasa etc. In concluzie, atentie deosebita la aceasta afectiune si mai ales la tratamentul ei.