luni, 8 iunie 2009

Albastru combate gripa, portocaliul da vitalitate - cromoterapia pe scurt

Folosita inca din Evul Mediu, cromoterapia reprezinta un mijloc de combatere a diverselor maladii. Mai mult, numeroase studii au demonstrat ca anumite culori au efecte puternice asupra psihicului, care actioneaza intr-un mod benefic asupra sanatatii. Terapeutii spun ca unele culori stimuleaza activitatea biologica a organismului, iar altele, dimpotriva, o franeaza.

In cromoterapie se utilizeaza anumite radiatii luminoase pe partea de corp afectata. "Aceasta terapie este mai speciala. Persoanele care aleg acest tip de tratament trebuie sa completeze o fisa in care sa mentioneze care sunt zonele care provoaca dureri", spune terapeutul Mihaela Florescu. Specialistul completeaza ca aceasta terapie se face cu ajutorul unui aparat cu cap circular, care actioneaza asupra zonei afectate printr-o bombardare cu fascicule luminoase ale caror culori se schimba la un interval de cateva secunde. "Indiferent de culoare, scopul acestora este de a relaxa, pe langa alte beneficii", adauga terapeutul Florescu.

O astfel de sedinta dureaza intre 30 si 60 de minute, in functie de afectiunile fiecaruia. Specialistii recomanda acest tip de tratament de doua-trei ori pe saptamana. Un pachet de zece sedinte costa 350 de lei.

Cromoterapia nu este recomandata persoanelor care au leziuni la nivelul dermei, sau sufera de anumite boli de piele. De asemenea, tratamentul nu este recomandat femeilor care au sterilet.

Violetul mareste autostima, iar rosu stimuleaza activitatea

Terapeutii spun ca si culorile hainelor, camerei in care stam sau obiectelor care ne inconjoara modifica starea de spirit. "In cromoterapie, violetul mareste autostima si demnitatea, echilibreaza tulburarile nervoase si mentale, reduce ritmul cardiac si induce somnul", explica terapeutul Mihaela Florescu. In plus, aceasta culoare echilibreaza nivelul sarurilor minerale din organism, stimuleaza activitatea splinei si combate reumatismul. Culoarea rosu stimuleaza activitatea si vitalitatea.

"Are un efect benefic asupra ficatului si splinei. Contrar asteptarilor, rosu este indicat si persoanelor care sufera de depresie sau de bronsite cronice", explica specialistul Florescu. De asemenea, aceasta culoare este indicata si persoanelor care au probleme digestive. Portocaliu stimuleaza vitalitatea si bucuria. "Acest ton combate problemele respiratorii", completeaza Mihaela Florescu. Galbenul este culoarea responsabila cu energia musculara, dar in acelasi timp aceasta culoare stimuleaza mentalul, este indicata persoanelor introvertite, deoarece intareste sistemul nervos. Verde are un rol sedativ si calmant, poseda calitati relaxante. De asemenea, reduce ritmurile biologice, stimulate in exces.

Verdele este indicat in hiperexcitabilitate, iritabilitate, atacurile nervoase si durerile de cap cronice. In plus, acest ton reechilibreaza intregul organism si are o actiune tonifianta asupra sistemului nervos.

Albastru ajuta la diminuarea tensiunii nervoase, eliminarea ideilor obsesive si in consecinta cresterea stabilitatii emotionale. "Aceasta culoare poate fi folosita si pe post de cicatrizant al leziunilor cutanate, mai ales ca previne infectarea lor", completeaza terapeutul Mihaela Florescu. In acelasi timp, albastru combate gripa, regleaza tensiunea arteriala si reduce temperatura copilului. "Albul contine toate culorile si este indicat in toate tipurile de disfunctii. Este un mare protector si recomandat in toate cazurile in care avem dubii asupra culorilor pe care trebuie sa le utilizam", conchide specialistul Florescu.

Niciun comentariu: