Vacanta nu inseamna numai intrerupere de activitate. Primul pas facut pe malul marii, intr-o pajiste sau pe o carare de munte ne reactiveaza unul din cele mai importante resorturi ale bucuriei de a trai: simturile. Lumina puternica si iradianta a verii, in care culorile peisajului se aprind, ne face sa descoperim alfabetul bucuriei de a trai in natura: devenim atenti, veseli, curiosi, relaxati, activi. Verdele asternut in palete de nuante pe iarba gradinii, pe dealuri si pe copaci, lanurile galbene de rapita si de floarea soarelui, rosul macilor, auriul lanurilor de grane, spuza pestrita a pajistilor inflorite de munte - toate aceste culori vii si patrunzatoare actioneaza asupra noastra ca un stimulent natural, un drog raspandit prin culori.
S-a dovedit stiintific ca receptia culorilor in perioada de primavara si vara are efecte benefice asupra organismului. Lumina solara, care accentueaza si irizeaza culorile, activeaza metabolismul, stimuleaza comportamentul hormonilor, secreta energie, ridica standardul de sanatate si confortul spiritual. “Starea de buna stare” pe care o simtim este un rezultat al propagarii culorilor, care reprezinta, si ele, asemenea sunetelor, emisii cu lungimi de unda si frecvente pe care le receptam. De pilda, verdele reglementeaza si egalizeaza tensiunea emotionala, ajuta puterea de concentrare si “da” minte limpede. Galbenul, a doua culoare dominanta a verii, ne stimuleaza inspiratia, ne daruieste sentimentul de bucurie, ne ajuta sa fim creativi. Dimpotriva, albastrul cerului ne induce starea de relaxare si de stabilitate psihica. Vreti sa va odihniti pe de-a-ntregul? Pierdeti-va cu ochii in cer. In schimb, amestecul de culori care nu pot fi receptate independent - buchetele colorate, florile din pajisti si din campii - are grija ca perceptia noastra sa se acutizeze, exact lucrul de care psihicul are nevoie dupa lungile si obositoarele ore de munca intr-un birou. Schimbarea peisajului si-a culorilor intareste creierul, el primeste incontinuu impresii si face conexiuni care ii vor sprijini rezistenta pe toata durata lungilor luni de munca si griji care vor urma.
Culorile nu actioneaza doar asupra ochilor si a epidermei, ele trebuie sa fie preluate si in alimente. Salatele proaspete, legumele si verdeturile sunt furnizori de substante colorate natural, al caror continut energetic este preluat odata cu vitaminele. Prin urmare, mancati si culori, si asa cum sunteti atenti sa faceti meniuri cat mai variate, ingrijiti-va si ca mesele dvs. sa aiba cat mai multa culoare. Mancarurile cu aspect fad, oricat ar fi de gustoase, te fac, pe vreme lunga, bolnav!
marți, 30 iunie 2009
Cura de fosnete si culori
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu