Preparare: Se incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius (pozitia 4). Se incinge uleiul intr-o caserola rezistenta la foc. Se adauga fileurile de fazan si se prajesc la foc mare 1-2 minute, rumenindu-se pe ambele parti. Cu o spumiera se scot din cratita si se lasa deoparte. In caserola se pune ceapa, se face focul mic si se prajeste incet circa 5 minute sau pana se moaie dar nu se rumeneste. Se curata, se scoate miezul si se fac cubulete 2 mere si se adauga in caserola (al treilea mar se pastreaza pentru ornat). Daca telina este prea lunga ca sa intre in caserola, se taie transversal in doua, apoi se pune in caserola cu coaja si sucul de portocala, boabele de ienupar, bulionul si nucile. Se pun putina sare si piper si se da la fiert la foc potrivit. Cand fierb se pun fileurile de fazan inapoi in caserola impingandu-le sub telina. Se acopera bine si se pun la cuptor 20-25 de minute sau pana cand este fraged fazanul. Telina trebuie sa fie inca destul de tare. Nu se coc prea mult pentru ca fazanul se va usca, iar telina va fi prea moale. Intre timp, se prepara piureul. Se pun legumele intr-o cratita mare si se toarna apa fiarta cat sa le acopere. Se adauga sare dupa gust si se pun din nou la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic, se acopera cratita si se fierb timp de circa 20 de minute sau pana cand sunt fragede legumele. Se pun legumele fierte intr-o strecuratoare sa se scurga. Se toarna laptele in cratita si se pune la foc mare. Cand laptele este fierbinte, se ia de pe foc si se pun legumele inapoi in cratita. Legumele si laptele se fac piure pana se omogenizeaza si se pun sare si piper dupa gust. Se acopera cratita ca sa mentina piureul cald pana se termina mancarea. Cu o spumiera se scot fazanul, telina, merele si nucile intr-un vas cald. Se acopera si se tin fierbinti. Se arunca coaja de portocala, apoi lichidul de fierbere se pune la fiert la foc mare. Se clocoteste 5 minute sau pana cand lichidul scade si are o consistenta putin ca de sirop. Intre timp, se taie in patru si se scoate miezul de la marul pastrat pentru ornat, apoi se taie in felii. Se imparte piureul in 4 farfurii si se pun deasupra telina, merele si nucile. Se taie fazanul felii si se aranjeaza peste telina. Se gusta sosul, se pun sare si piper daca este cazul, apoi se toarna peste fazan si telina. Se orneaza cu feliile de mar si se servesc. Se serveste cu piure cald de morcovi, pastarnac si cartofi - perfect cu fazanul.
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 40-45 de minute
Se obtin 4 portii.
Fiecare portie contine: 650 kcal; 42 g proteine; 32 g grasimi (din care 6 g grasimi saturate); 52 g carbohidrati (din care 26 g zahar); 10 g fibre.
Avantaje:
- Fazanul are un continut scazut de grasime si este o sursa excelenta de fier si vitamine B.
- Telina contine un compus numit ftalida despre care se crede ca ajuta la scaderea tensiunii sanguine.
Cateva idei:
- Fileurile de fazan se inlocuiesc cu 1
- Legumele radacinoase sunt delicioase in caserola cu fazanul. Nu se mai pun ceapa, telina, mere si nuci. in schimb, la pasul 2, se rumenesc 100 g de salote, apoi se imping in- tr-o parte a cratitei. Se adauga 200 g praz fra-ged mic si se amesteca pe foc mare 2 minute, apoi se adauga 200 g morcovi mici fragezi si 200 g de pastarnac mic fraged. Se pune fazanul si se termina ca in reteta principala.
- In loc de fazan se foloseste piept de pui sau de curcan fara piele, dezosat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu