sâmbătă, 18 aprilie 2009

Ciorba de miel si orz

Ingrediente: 1 lingura ulei de masline extra virgin, 340 g carne de miel slaba, fara os, taiata in cuburi de 2 cm, 1 ceapa tocata, 2 morcovi taiati in cuburi de 1 cm, 250 g napi taiati in cuburi de 1 cm, 250 g napi galbeni taiati in cuburi de 1 cm, 100 g arpacas de orz, 1,2 litri supa de pui sau de miel (preferabil de casa), 2 lingurite rozmarin proaspat tocat, 1 lingurita cimbru proaspat tocat, 100 g mazare congelata, sare si piper; pentru turtele cu verdeturi: 225 g faina, 1 lingura praf de copt, 55 g unt, 3 linguri patrunjel tocat, 3 linguri chives proaspete tocate, 1 lingura rozmarin proaspat tocat marunt, 150 ml lapte semidegresat.

Preparare: Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare si se prajeste mielul la foc mare circa 5 minute sau pana se rumeneste, amestecand des. Cu o spumiera se scoate mielul pe o farfurie. In uleiul ramas in cratita se pun ceapa, morcovii, napii, napii galbeni. Se amesteca bine si se prajesc 2-3 minute sau pana cand incep sa se moaie legumele. Se pune mielul inapoi in cratita si se adauga arpacasul de orz, bulionul, rozmarinul, cimbrul, precum si sare si piper dupa gust. Se incalzesc pana fierb incet, apoi se face focul mic si se acopera cratita. Se fierb 40 de minute. Intre timp se fac turtele. Se incalzeste cuptorul la 230 de grade Celsius (pozitia 8) si se unge o tava de copt. Faina si praful de copt se pun intr-un castron. Se adauga untul si se freaca cu degetele pana cand amestecul seamana cu firimiturile fine de paine. Se adauga patrunjelul, chives si roz­ma­rinul, apoi se face o adancitura in mijloc si se toarna laptele, pastrand din acesta circa 1 lin­gu­ra. Se amesteca treptat in­gre­dien­te­le uscate cu laptele formandu-se un aluat destul de moale. Se pune aluatul pe o suprafata bine presarata cu faina. Se acopera mainile cu putina faina, apoi se formeaza din aluat o sfera. Se intinde aluatul in forma rotunda, de circa 2,5 cm grosime si 13 cm diametru. Se pune aluatul in tava de copt si cu un cutit se taie 8 felii radiale, lasandu-le la locul lor. Intre taieturi se sterge cutitul cu o panza uscata pentru ca sa nu se lipeasca aluatul de el. Se unge cu laptele pastrat si se pune la copt imediat. Se coace 10-15 minute sau pana cand este bine crescut si rumenit. Se scot turtele pe un gratar de sarma sa se raceasca. Se adauga mazarea in ciorba si se fierbe la foc mic inca 10 minute. Se gusta, daca mai este nevoie de sare si piper, apoi se pune ciorba in castroane si se serveste cu turte. Turta se poate aduce la masa intr-un servet curat, intr-un cos plat sau pe un tocator. Pentru servit, se rupe in felii. Alaturi se servesc turte gustoase, aromate cu verdeturi.

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gatit: circa 1 1/4 ore

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 640 kcal; 31 g proteine; 24 g grasimi (din care 12 g grasimi saturate); 78 g carbohidrati (din care 10 g zahar); 7 g fibre.

Avantaje:

- Arpacasul de orz contine urme de gluten si, prin urmare, nu este potrivit pentru cei care au o dieta fara gluten, dar este bun pentru cei care au o dieta fara faina. Desi este foarte rafinat, la cantitati egale arpacasul de orz furnizeaza mai multe fibre decat orezul brun.

- Spre deosebire de majoritatea legumelor, care sunt mai hranitoare cand sunt consumate crude, morcovii sunt o sursa mai buna de beta-caroten cand sunt fierti.

Cateva idei:

- Pentru o ciorba de miel si mazare despicata, arpacasul de orz se inlocuieste cu 55 g mazare despicata galbena. In loc de ceapa si napi se folosesc 3 fire de praz taiat felii si 250 g de radacina de telina taiata cubulete.

- In loc de turte, se pot fierbe galuste in ciorba. Pentru prepararea lor se amesteca 85 g faina cu praf de copt, cu 30 g grasime vegetala, 1 lingura patrunjel tocat si 1 lingura chives proaspat tocat. Se formeaza un aluat cu 4 linguri de apa rece si, pe o suprafata presarata cu faina, se ruleaza in forma de carnat. Se taie in 8 bucati egale si din fiecare se face o sfera. Se adauga odata cu mazarea in ciorba care fierbe la foc mic, la pasul 6.

Niciun comentariu: