Preparare: Batoanele de mamaliga se prepara dinainte. Se incalzeste grillul la flacara mare. Se pun jumatatile de ardei pe gratar cu partile taiate in jos si se frig 10 minute sau pana cand pielita s-a ars peste tot. Pentru a le curata mai usor de pielita, puneti-le intr-o punga de plastic si lasati-le sa stea 15 minute sau pana cand s-au racit suficient pentru a putea fi curatate. Se curata ardeii si se taie pe lungime in fasii late de 5 mm. Se lasa deoparte. Se fierbe malaiul cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Se continua fierberea, amestecand continuu, pana se ingroasa. Se stropeste cu apa un tocator de plastic sau o tava si se toarna mamaliga. Cu o paleta uda se intinde mamaliga in forma dreptunghiulara, cu grosimea de circa 1 cm. Se aranjeaza deasupra fasiile de ardei pe diagonala, apasandu-le in mamaliga. Se uda un cutit ascutit si se taie drept marginile dreptunghiului de mamaliga. Se lasa sa se raceasca. Se incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius (pozitia 6) si se unge o tava de copt. Se presara parmezanul peste dreptunghiul de mamaliga si se taie in 16 batoane. Batoanele de mamaliga se pun in tava de copt si se coc 15 minute sau pana cand branza s-a topit si face basicute. Se lasa sa se raceasca 2 minute, apoi se scot pe un gratar de sarma si se lasa sa se raceasca. Pentru ciorba, se toarna bulionul intr-o cratita. Se leaga foaia de dafin, patrunjelul si cimbrul intr-un buchet garni si se pun in cratita impreuna cu telina, feniculul, morcovii, coaja de lamaie, salota, usturoiul si ardeiul iute, daca se foloseste. Se incalzesc incet pana incep sa fiarba, apoi se fierb la foc mic 5 minute sau pana cand legumele sunt usor fragede. Se acopera cratita si se ia de pe foc. Se lasa se stea 10-20 de minute ca sa infuzeze aromele in lichid. Se scoate si se arunca buchetul garni si jumatatile de ardei iute. Se pune lichidul din nou la fiert. Cand clocoteste se face focul mic, se adauga pestele, si se fierbe circa 4 minute sau pana cand pestele devine opac si se desface usor in bucati. Se pun sare si piper dupa gust. Se scot batoanele de mamaliga pe o farfurie de servit. Se pune ciorba in castronele incalzite si se presara cu frunze de fenicul sau marar. Se serveste imediat.
Timp de preparare si gatit: circa 1 1/2 ore, plus circa 1 1/2 ore pentru racire si 10-20 minute infuzare
Se obtin 4 portii.
Fiecare portie contine 370 kcal; 29 g proteine; 6 g grasimi (din care 2 g grasimi saturate); 47 g carbohidrati (din care 10 g zahar); 5 g fibre.
Avantaje:
- Telina si feniculul furnizeaza potasiu. Telina actioneaza si ca diuretic, ajutand la reducerea retentiei de fluide si de sare.
- Ca si alte feluri de peste alb, codul, egrefinul si rechinul au foarte putine grasimi si calorii.
O idee:
- Pentru o mamaliga cu ciuperci, intr-o lingura de ulei de masline extra virgin se prajesc 170 g de ciuperci taiate felii, 1 catel de usturoi zdrobit si 1 lingura de salota tocata, circa 5 minute. Se adauga 1 lingura de chives proaspete tocate si se presara peste batoanele de mamaliga. Peste ciuperci se presara parmezan si se rumenesc sub grill in loc sa fie puse la copt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu