sâmbătă, 25 aprilie 2009

Barbatul si ideile false despre sexualitate (1)

Barbatii heterosexuali au rareori ocazia sa afle lucruri despre realitatile intime ale celor ca ei. Asta e usor de inteles de vreme ce nu intra in contact unul cu altul fara haine.

Confidente isi fac destul de putini, in special cei care nu sunt homofobi. Fetele sunt mult mai deschise din acest punct de vedere. Ele vorbesc fara perdea despre organele genitale, sani, par, probleme, merg la ginecolog sau la epilat impreuna, etc. Vorbesc si despre barbati si de experientele traite cu ei. Fetele au nevoie sa se asigure intre ele ca sunt ok.

Si voi, barbatii, ati avea nevoie de ceva asemanator dar nu va prea oferiti aceasta siguranta. Explicatiile se gasesc in miturile societatii in care traim, unele fiind intiparite in mintea baiatului chiar din perioada copilariei: baietii sunt puternici, “boys don’t cry”, barbatii nu-si ingaduie sa aiba slabiciuni, le fac fata rapid, eficient si in deplina cunostinta de cauza, ei nu se pierd in amanunte si nu “despica firul in patru” ca femeile.

Exista o permanenta concurenta, mai mult sau mai putin recunoscuta, intre voi iar unele curiozitati pot trada nesiguranta si slabiciune. Asta nu ar da bine deloc.

Cum apar ideile false

Ideile false au teren fertil de a se naste si propaga acolo unde informatiile sunt reduse. Educatia din copilarie, obiceiurile, miturile si tabuurile sociale, diferite experiente relationale, temperamentul individului, lipsa de comunicare si nu in ultimul rand imaginatia, pot toate constitui surse de idei false, idei preconcepute si ganduri negative.

Sa demontam cateva idei false

„Un barbat adevarat are o sexualitate perfecta”

Nimeni nu are o sexualitate perfecta. Toti barbatii au avut sau vor avea din cand in cand accidente in viata lor sexuala: ejaculare precoce, inhibitia dorintei, disfunctii erectile sau intarzierea orgasmului, se pot produce ocazional pe fondul unor conjuncturi trecatoare ce tin de stress, oboseala, abstinenta prelungita, partenera, ambient, etc.

„Un act sexual inseamna obligatoriu penetrare” sau „Raportul sexual trebuie sa contina urmatoarele etape: preludiu, erectie, penetrare, ejaculare”

Din fericire nu e deloc asa. Actul sexual nu are reguli. Are intr-adevar un scop in obtinerea placerii orgasmice dar mijloacele prin care se ajunge la ea pot fi oricare, atata vreme cat sunt consimtite de parteneri. Mintea inventiva si jucausa a omului a cautat posibilitati multiple de obtinere a placerii. Sexul oral, heteromasturbarea, utilizarea jucariilor sexuale, sunt doar cateva exemple de posibilitati alternative pentru obtinerea si oferirea placerii sexuale.

Multa vreme acestea au fost considerate perversiuni, cei care le practicau fiind priviti drept deviati sexual, dar numeroase studii psihologice si istorice au aratat ca ele fac parte dintr-un comportament sexual perfect normal si ca, de fapt, sunt practicate de mii de ani.

„Raporturile sexuale sunt imposibile daca penisul nu are dimensiunile normale sau erectia nu e ferma”

Exemplul de mai sus ofera partial un raspuns. Daca un penis este mult prea mic, sa zicem 2 cm ca exista si asa ceva, nu exista nici un motiv ca acesta sa nu se poata bucura de felatie si masajul prostatic sau de o alta metoda de producere a placerii. La randul sau, posesorul are multiple metode de a-si bucura partenera.

La fel, nu e obligatoriu ca erectia sa fie totala pentru ca un act sexual sa se desfasoare. Exista numerosi barbayi cu tulburari partiale de erectie, dar care nu se cramponeaza de acest lucru si-si traiesc sexualitatea din plin.

„In timpul unui raport sexual erectia trebuie sa fie constanta. Nu poti avea orgasm cu erectie partiala”

E o credinta falsa ca erectia e constanta in timpul actului sexual. Numeroase studii si interviuri avand ca subiecti barbatii au aratat ca in timpul actului sexual apar de mai multe ori modificari in ce priveste fermitatea erectiei si ca acestea sunt normale.

De asemenea, erectia partiala permite orgasmul. Cel mai viu exemplu in acest sens il ofera barbatii cu disfunctie erectila de cauza organica (ex. diabet) care au activitate sexuala finalizata cu orgasm desi pe parcursul actului au erectii semimoi.

„Nu exista orgasm fara ejaculare”

In special barbatii cu ejaculare precoce sau cu disfunctii erectile dobandite in cursul incercarilor de control al ejacularii sufera de pe urma acestei idei false. Teama ca nu va avea orgasm daca nu ejaculeaza precipita ejacularea sau duce la pierderea erectiei.

Dar ejacularea si orgasmul sunt doua fenomene diferite care la majoritatea barbatilor se produc simultan. Exista anumite tehnici prin care barbatul isi inhiba ejacularea pentru a prelungi erectia si pentru a avea orgasm multiplu. Tocmai aceste tehnici demonstreaza contrariul ideeii false mai sus enuntate.

Ce se intampla? Fenomenul ejacularii transmite mesaje la creier care au ca urmare pierderea erectiei. Inhibarea ejacularii in momentul orgasmului este posibila tocmai pentru ca sunt doua lucruri diferite si are ca rezultat mentinerea erectiei si posibilitatea de a avea loc un nou orgasm. Deci iata ca se poate si, chiar mai mult, se poate sa ai orgasme multiple fara ejaculare.

„Orgasmul femeii si al barbatului trebuie sa fie simultane”
Suna romantic, dar la fel de romantic este si ca fiecare sa se bucure pe rand vazand cum produce placere celuilalt.

Niciun comentariu: