Inceputul anilor '60 este marcat de "lupta" spatiala dintre americani si rusi.
Rusul Yuri Gagarin devine primul om care iese in spatiu, dar americanii se vor razbuna in 1962, cand Mariner 2 va survola pentru prima data planeta Venus.
Canada se prinde si ea in joc, in anii '60 profitand de ocazie pentru a-si lansa primul satelit, Alouette.
Dar, acestea nu sunt singurele puncte forte ale anului 1960. Acum apare laserul, pus la punct de Charles H. Townes, Arthur L.Schawlow si Gordon Gould si pentru prima data cercetatorul american Robert Burns Woodward descopera sinteza clorofilei.
In anul 1964 americanul Georgee Helmeier realizeaza primul ecran cu cristale lichide, pentru ca in 1966, un alt american, Michael Ellis DeBakey sa revolutioneze medicina prin punerea la punct a primei inimi artificiale(ventriculul stang).
Impulsionat de succesul americanului, sud-africanul Christiaan Neethling Barnard realizeaza in 1967 prima grefa de inima pe un om.
Dar, spre sfarsitul anilor '60 nici femeile nu sunt uitate. Acum apare moda permanentului, a pantalonilor evazati si a fustelor plisate; trei elemente fara de care nici o reprezentanta a sexului frumos nu se simtea fericita.
Cu toate acestea, anii '60 se termina sub auspicii nefericite. Acum incepe studierea poluarii, apare fenomenul mareelor negre (datorate esuarii petrolierelor) si se descopera efectul de sera.
Publicul incearca sa-si pastreze zambetul, mai ales gandindu-se la faptul ca tot la sfarsitul anilor '60 incepe sa se puna fluor in apa potabila, tehnica ce se va reduce considerabil numarul cariilor dentare.
1969 este un an de exceptie in istoria omenirii. Acum Neil Amstrong si Buzz Aldrin devin primii oameni ce pun piciorul pe Luna, dar in acelasi an se naste Intenetul, creat initial pentru o mai buna comunicare si informare a cercetatorilor americani.
Anii '70 vor aduce cu ei o avalansa de noi descoperiri.
Dupa ce in 1970 americanul Har Gobind Khorana a realizat prima sinteza completa a unei gene, in anul imediat urmator Ted Hoff realizeaza primul microprocesor, iar Raymond Damadian, tot american, pune la punct primul aparat de imagerie prin rezonanta magnetica.
1972 este anul nasterii calculatorului electronic de buzunar, mosit de J.S. Kilby si J.D. Merryman, pentru ca in 1975 sa apara fibra optica, realizat` in laboratoarele Bell.
In acelasi an, francezul Phillippe Maupas realizeaza vaccinul impotriva hepatitei B.
miercuri, 24 septembrie 2008
Descoperiri care au schimbat lumea (7)
1961 - 1975
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu