miercuri, 17 septembrie 2008

Descoperiri care au schimbat lumea (1)

1900 - 1910

Inventiile care astazi ni se par banale, au revolutionat epoca in care au aparut. Sa luam ca exemplu masina de spalat, care dateaza din 1901. Aceasta inventie care ar fi trebuit sa usureze considerabil munca gospodinelor din intreaga lume, nu a avut succesul scontat in momentul lansarii sale, mai ales pentru ca detergentul nu a fost inventat decat in 1916. Prima masina automatica realizata de compania Bendix, a venit sa spele onoarea inventatorilor din acest domeniu abia in 1937.

1901 a fost, fara doar si poate, un an fast pentru stiinta, pentru ca in acelasi an un electrician american a inventat aspiratorul, ce va fi comercializat mai tarziu de compania Hoover. Tot in 1901 barbatii au primit in dar primul aparat de ras, produs de Gillette.

In urmatorii doi ani au fost puse la punct noi tehnologii printre care telegrafia fara fir si primul zbor controlat din istorie, dus la bun sfarsit de fratii Wright.

In 1904 s-a constatat ca adaugand crom si nichel otelului acesta rezista mai bine la coroziune. Se nastea astfel otelul inoxidabil, care va fi utilizat in realizarea majoritatii obiectelor de uz casnic.

In 1905, cand Albert Einstein a descoperit relativitatea restransa (o teorie pe care putini au inteles-o in epoca), utilizarea novocainei in timpul interventiilor chirurgicale a sunat inceputul anesteziei. Pana atunci, chirurgii isi anesteziau pacientii dandu-le cateva inghitituri de whisky.

Mai tarziu, un canadian, Reginald Aubrey Fressenden, a pus la punct primul radio AM . O inovatie care, inaintea televiziunii, a adus o modificare importanta in felul in care oamenii isi petrec tipul liber.

In 1907, fratii Lumiere, care au inventat, de asemenea, cinematografia, au pus la punct fotografia color .

Automobilul exista inca de la inceputul secolului al XX-lea, dar Henry Ford a fost cel care a inaugurat aceasta industrie, in 1909, prin realizarea faimosului model T, disponibil la un pret de 250 $ intr-o vasta paleta de culori. Dar, Ford a inventat mai mult decat o simpla masina, el a pus la punct o intreaga linie tehnologica pe care o vor imita majoritatea uzinelor de masini din lume.

Nici Romania nu lipseste din istoria celor mai importante inventii ale primilor 10 de ani din secolul al XX-lea. Henri Coanda a realizat, in 1910, primul avion cu reactie, "Coanda-1910". Expus la cel de-al doilea Salon de aeronautica din Paris, avionul a fost ignorat de lumea stiintifica, dar a fost remarcat de inginerul francez Gustave Eiffel care i-a spus inventatorului roman:"Tinere, te-ai nascut cu 30 de ani, daca nu cu 50 de ani prea devreme". Profetice, cuvintele celebrului inginer francez s-au adeverit intocmai. Avionul cu reactie ce nu a impresionat in 1910, a devenit o realitate dupa 1950.

Niciun comentariu: