duminică, 18 mai 2014

Exercitiile de intarire a vederii prin Metoda Bates




Medicul englez William H. Bates (1860-1931), oftalmolog specializat in boli de ochi la copii, este cel care si-a dat seama ca propria lui vedere incepe sa-l paraseasca. Ochii il dureau, iar cimpul vizual se ingustase. Aceeasi durere de cap de care se plingeau pacientii lui si care nu trecea cu medicamente. Dupa citeva luni de observatii asidue, Bates a elaborat o metoda de educare a vederii, pe care a expus-o pe larg in cartea sa, Imbunatatirea vederii, fara ochelari, aparuta in 1919.

Vedere ameliorata dupa 25 de ani de deficit vizual
Doctorul chinuit de dureri la ochi si-a asezat palmele in fata ochilor, intr-o zi, incercind sa se relaxeze putin. Peste 10 minute, durerile de cap ii trecusera ca prin minune, ochii nu-i mai ardeau si avea un sentiment general de regenerare. Cind si-a luat miinile de pe ochi, a observat ca obiectele din jurul sau pareau mai distincte si aveau culori mai stralucitoare. Intrigat, a repetat metoda de relaxare si altadata, vazind ca are acelasi efect.
In 1939, marele scriitor englez Aldous Huxley, pe atunci in virsta de 45 de ani, a constatat ca vederea ii scade vertiginos si ca are nevoie de tot mai multe dioptrii pentru a citi. Atunci a auzit despre metoda lui Bates, pe care a aplicat-o. Dupa spusele sale, la doar doua luni de la inceperea exercitiilor putea sa citeasca fara ochelari, fara sa resimta tensiune sau oboseala. Drept urmare, Huxley a scris o carte intitulata Arta de a vedea, in care povesteste cum vederea i s-a ameliorat dupa 25 de ani de deficit vizual. Cazul meu nu e unic, spune marele scriitor, mii de oameni atinsi de deficiente de vedere si le-au ameliorat fara urma, practicind regulile atit de simple ale artei vederii, pe care i le datoram lui Bates si discipolilor sai.
Nu este decit o simpla modalitate de a relaxa ochii
William Bates avea un pacient in virsta de 70 de ani, care suferea de hipermetropie, astigmatism, presbitie si un inceput de cataracta. Purtase ochelari timp de mai bine de 40 de ani si aproape ca orbise cind a ajuns in cabinetul doctorului Bates. Acesta i-a recomandat metoda acoperirii ochilor, iar pacientul l-a intrebat daca trebuie sa o practice in mod excesiv. Doctorul i-a raspuns ca nu, pentru ca nu este decit o simpla modalitate de a-si relaxa ochii. Cind persoana respectiva a venit la consult peste citeva zile, i-a spus: Doctore, a fost greu, foarte greu, dar am reusit. Isi acoperise ochii incontinuu, timp de 20 de ore, si nu se oprise decit pentru a bea apa, dar nu mincase nimic. Bates i-a testat ochii fara ochelari. Pacientul putea sa citeasca, de la sase metri distanta, ultimul rind al unui tablou de lectura standard, ca si literele mici ale unui text, de la 15 si 50 de centimetri distanta. Examinarea a mai relevat ca pielita care acoperea cristalinul ochiului - manifestare a inceputului de cataracta - se subtiase simtitor. Chiar si peste doi ani, opacitatea nu a mai crescut deloc.
Cele 7 exercitii de baza ale lui Bates
• Repausul ochilor: Asezati-va confortabil pe un scaun, cu coatele sprijinite pe-o perna pusa pe masa sau pe birou. Relaxati-va. Cu spatele si gitul tinute drept, acoperiti-va ochii cu palmele, astfel incit sa nu mai patrunda deloc lumina, dar fara sa ii atingeti. Ginditi-va la lucruri placute sau ascultati la radio o melodie placuta. Pentru a imbunatati exercitiul, inainte de a va acoperi ochii cu palmele, uitati-va la o bucata de catifea neagra. Practicati acest exercitiu vreme de zece minute, de doua ori pe zi sau ori de cite ori va dor ochii sau ii simtiti obositi.
• Rememorari: In timp ce practicati repausul descris mai sus, incercati - fara a face eforturi prea mari - sa revedeti in memorie un obiect sau un eveniment, cu mare lux de amanunte si in cit mai multe culori. Conform afirmatiilor doctorului Bates, unul din pacientii sai izbutise sa dobindeasca o ameliorare a vederii dupa ce vizualizase un magnific nasture din aur. Conform opiniei specialistului, apelul la memoria vizuala duce la o perceptie mult mai clara a lucrurilor din realitatea imediata.
• Privitul in toate directiile: Obiectele nu trebuie privite fix, asa cum au tendinta sa faca cei care poarta ochelari. Incercati sa va schimbati privirea de la un punct de interes la altul. Pe masura ce ochii dvs. se relaxeaza, miscarea globilor oculari devine mai putin rigida si vederea se intareste.
• Acomodarea: Presupune obisnuirea succesiva a vederii la apropiere si la distanta. Tineti doua creioane (sau degetele aratatoare ridicate), unul la o distanta de circa 10 cm de ochi, celalalt - la capatul bratului intins. Fixati cu privirea 5 secunde primul creion, bateti de doua ori din pleoape, apoi fixati creionul din departare si bateti iar din pleoape de doua ori, inainte de a reveni cu privirea pe creionul apropiat, si asa mai departe. Repetati cit mai des acest exercitiu.
• Clipitul din pleoape: Obisnuiti-va sa clipiti regulat, de doua ori la zece secunde, pentru a va curata si lubrifia ochii - mai ales daca purtati ochelari sau lentile de contact.
• Spalarea ochilor: In fiecare dimineata clatiti-va ochii, tinuti inchisi, de 20 de ori cu apa calda, apoi de 20 de ori cu apa rece, pentru a stimula circulatia. Faceti acelasi lucru si seara, dar invers, incepind cu apa rece si terminind cu apa calda.
• Balansul: In picioare, cu talpile indepartate, leganati-va usor de la dreapta la stinga si de la stinga la dreapta, lasind privirea sa se miste o data cu corpul. Constientizati balansul cimpului vizual, pentru ca de el depind odihna si destinderea ochilor. Repetati exercitiul cit mai des cu putinta. Un fond sonor agreabil ii aduce un spor de eficienta.
Sfaturi
• Practicati aceste exercitii regulat. Reusita depinde de perseverenta.
• Relaxati-va cit mai mult cu putinta in timpul exercitiilor. Un git prea teapan, umeri si muschi incordati nu favorizeaza relaxarea ochilor.
• Cititi la o lumina potrivita, clipiti cit mai des si ridicati ochii in sus dupa terminarea fiecarei pagini.
• Daca lucrati pe calculator, faceti exercitiul de odihnire a ochilor din 20 in 20 de minute, vreme de un minut.
• Nu faceti exercitiile Bates cu ochelarii pe nas sau cu lentilele de contact nescoase.
• Evitati sa puneti prea multa vigoare sau tensiune in aceste exercitii. Scopul lor este sa destinda ochii, si nu sa-i surmeneze.
• Evitati sa faceti lucruri care agreseaza ochii, precum privitul prea indelungat la televizor, mai ales in obscuritate.
• Daca in timpul exercitiilor de repaus al ochilor vedeti pete de culoare sau diverse imagini, va trebui sa va relaxati mai mult.

Niciun comentariu: