marți, 15 februarie 2011

Zodiac Arboricol


Acest tip de zodiac este foarte captivant întrucât oferã o imagine succintã, completã a nativilor, atât din punct de vedere fizic cât si psihic. Se stabilesc de asemenea corespondente între perioade de timp aflate în general cam la sase luni distantã una de alta, aceasta fiind o premierã demnã de consemnat în contextul larg al temei zodiacului. Asa, de pildã, sub semnul "mãrului" intrã atât cei nãscuti în intervalul 25 iunie - 4 iulie, cât si cei din perioada 23 decembrie - 1 ianuarie; în termenii zodiacului traditional se realizeazã deci o echivalare între un "rac" si un "capricorn". De aici am putea deduce cã existã anumite diferente între "raci", ca si între "capricorni", nu numai criteriile deja cunoscute (ale ascendentului, zilei, decanului), dar si cel mai indicat aici, cu totul nou si foarte interesant, al corespondentelor temperamentale la intervale de circa 6 luni.

Descrierile fizico-psihice ale diversilor "copaci" sunt foarte sugestive si întregite de posibilitatea comparatiei lor cu proiectiile noastre imaginative asupra arborilor din realitate. E usor de constatat cã asemanarea dintre om si copac (valorizatã de cele mai multe ori pozitv) a preocupat umanitatea din cele mai vechi timpuri, iar produsele culturale ale acestei identificãri au ocupat un loc important în toate mediile si stadiile istorice. Pentru a da un singur exemplu, simplu dar care se potriveste foarte bine cu tema de fatã, vom aminti proverbul care spune cã: "Pomul dupã roade se cunoaste, iar omul dupã fapte". Aveti aceastã mostrã de întelepciune popularã întruchipatã cum nu se poate mai bine si detaliatã în paginile pe care le veti parcurge în continuare. În aceste conditii, cãutarea unei "entitãti arboricole" poate deveni captivantã prin racordarea la ritmul interior al unui adevãrat cult pentru aceastã formã vegetalã.

TABEL CU COPACII ZODIACULUI SI DATELE CORESPUNZÃTOARE

STEJARUL 21 martie (echinoxul de primãvarã)
ALUNUL 22 - 31 martie; 24 septembrie - 3 octombrie
SCORUSUL 1 - 10 aprilie; 4 - 13 octombrie
ARTARUL 11 - 20 aprilie; 14- 23 octombrie
NUCUL 21 - 30 aprilie; 24 octombrie - 12 noiembrie
PLOPUL 1 - 14 mai ; 5 - 13 august; 4 - 8 februarie
CURMALUL 9 - 18 februarie; 14 - 23 august
PINUL 19 - 28 februarie; 24 - 2 septembrie
SALCIA 1 - 10 martie; 5 - 12 septembrie
TEIUL 11 - 20 martie; 13 - 22 septembrie
MÃSLINUL 23 septembrie - (echinoxul de toamnã)
CASTANUL 15 - 24 mai; 12 - 21 noiembrie
FRASINUL 25 mai - 3 iunie; 22 noiembrie - 1 decembrie
CARPENUL 4 - 13 iunie; 2 - 11 decembrie
SMOCHINUL 14 - 23 iunie; 12 - 21 decembrie
MESTEACANUL 24 iunie - (solstitiul de varã)
FAGUL 22 decembrie - (solstitiul de iarnã)
MÃRUL 25 iunie - 4 iulie; 23 decembrie - 1 ianuarie
BRADUL 5 - 14 iulie; 2 - 11 ianuarie
ULMUL 15 - 25 iulie; 12 - 24 ianuarie
CHIPAROSUL 26 iulie - 4 august; 25 ianurie - 3 februarie

Stejarul
(21 martie - echinoxul de primãvarã)

Stejarul este mare si puternic, frumos, cu rãdãcini solid înfipte în pãmânt. Are o sãnãtate foarte bunã si se bucurã de mult noroc în viatã. Este o fire conservatoare, nemlãdioasã, adesea extrem de rigidã, tactul fiind o notiune necunoscutã pentru el. Prin statura sa impozantã ( nu neapãrat din punct de vedere fizic, cât psihic), el nu cere ajutorul nimãnui si nu se sprijinã niciodatã pe ceilalti. Are o inteligentã clarã, ordonatã, dublatã de o anume intuitie. Îi place sã actioneze, iar întreprinderile sale sunt duse de cele mai multe ori la bun sfârsit, datoritã îndeosebi unei încãpãtânãri inflexibile. Devine foarte iritabil când este contrazis, ori se retrage din dispute fãrã prea multe explicatii. Naturã independentã, stie sã-si ocroteascã interesele, dupã cum stie sã nu le încalce pe ale altora. Cu toate acestea nu este un altruist, suferinta celorlalti lãsându-l rece în genere; însã te poti baza pe el dacã promite câte ceva. Are multi prieteni, cãci e o companie plãcutã si o gazdã primitoare. Poate fi remarcat în diverse împrejurãri prin curajul de care dã dovadã, ori prin orgoliul, cel mai adesea bine mascat.
Dragoste: Este omul dragostei la prima vedere, care nu rãmâne însã multã vreme fidel, trecând în scurt timp la alt "obiect" al pasiunilor sale, cu speranta cã se va stabili definitiv. Cu anii se va mai linisti, îndeosebi dacã se cãsãtoreste.
Trãsãturã definitorie: Forta.
Personalitãti: Johann Sebastian Bach, Sefan Ciubotãrasu, Simone Signoret.

Artarul
(11 - 20 aprilie; 14 - 23 octombrie)

Este foarte rezistent si face fatã cu succes eforturilor relungite, pãrând inepuizabil. Se organizeazã bine, e foarte îngrijit si se informeazã despre toate câte sunt pe lume; cu precãdere însã îi place sã vinã în contact cu ideile cele mai înaintate si sã le prelucreze într-o formã proprie. Tipul de self-made-man, îsi compenseazã în permanentã toate lipsurile si îsi umple toate lacunele, devenind foarte capabil în orice domeniu - în plan teoretic, cel putin, pentru cã în cel practic rezultatele nu sunt, în general, pe mãsura sperantelor sale. În aceastã activitate el se slujeste de inteligenta sa foarte dezvoltatã, de intuitie si, nu în ultimul rând, dã dovadã de multã fantezie. De obicei timid, retras si putin original, se lasã uneori în voia impulsurilor sale si arboreazã un curaj nebunesc. Este confidentul ideal, care ascultã fãrã a se folosi în vreun fel de ce stie si fãrã a vã critica; este total dezinteresat în acest caz, sau mai bine zis neinteresat. Îi place sã aibã numeroase contacte cu oamenii, sã fie lãudat si sã se vorbeascã de el, chiar si de rãu. Uneori o poate lua pe cãi gresite în ceea ce priveste ideile, cãci rigoarea si ascutimea spiritului sãu pot duce, prin exercitarea lor excesivà, la un efect iesit din tiparele normalitãtii.
Dragoste: Este lipsit de simplitate, închis în sine, chiar si fatã de persoana pe care o iubeste. Complicã întotdeauna lucrurile, dar uneori se poate adapta bine celuilalt si atunci va avea mult de dãruit si de primit.
Trãsãturã definitorie: Cerebralitatea.
Personalitãti: Adolf Hitler, Charles Chaplin, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve.

Curmalul
(9 - 18 februarie; 14 - 23 august)

Are o constitutie fizicã foarte puternicã, solidã si o sãnãtate de invidiat. Impresioneazã prin aspect si prin forta ce o emanã, mai putin însã trãsãturile particulare ale trupului sãu. Este o fire impetuoasã, rãzbãtãtoare, ce nu cunoste cuvântul "imposibil" (Napoleon, un nativ al acestui semn, obisnuia sã spunã: "Imposibil e un cuvânt care nu se gãseste decât în dictionarul nãtângilor".) Este greu de calificat ca fiind nechibzuit pentru cã este mai mult decât atât; în stilul sãu caracteristic, decis si întreprinzãtor, el se avântã în activitãti riscante si reuseste sã iasã învingãtor din ele datoritã convingerilor sale. Cu toate acestea, e mai influentabil decât se aratã. Are mult talent de strateg, spirit aventuros si un optimism de neînfrânt. Ezitãrile si amânãrile nu sunt pentru el, cãci se hotãrãste fulgerãtor si trece imediat la actiune. Iubeste luxul, dar firea sa agitatã nu-i va îngãdui sã se bucure mult timp de el. Are ambitii foarte mari si doreste sa fie admirat - idolatrizat, chiar. Nu este însã un egoist, dimpotrivã, îsi rãsfrânge generos strãlucirea asupra prietenilor si cunostintelor sale. Stie ca nimeni altul sã insufle entuziasm celorlalti, dar e sensibil în acelas timp la aluziile referitoare la persoana sa.
Dragoste: Este imprudent, deseori inconstant, în general însã are o afectivitate bogatã, fiind foarte fidel si pasionat fatã de persoana iubitã.
Trãsãturã definitorie: Optimismul.
Personalitãti: Napoleon Bonaparte, Abraham Lincoln, Gene Kelly, Toma Caragiu.

Teiul
(11 - 20 martie; 13 - 22 septembrie)

Bine dezvoltat si arãtos, dotat cu mult farmec si simpatic, teiul reprezintã o medie între mai multe trãsãturi contradictorii, pozitive si negative. Oscileazã permanent între curaj si lasitate, adevãr si minciunã, fidelitate si necredintã. Tendintele sale cele mai pronuntate sunt cele spre versatilitate si inconsecventã. Îi plac enorm confortul si o situatie stabilã (poate pentru cã el însusi e atât de instabil) si are idealuri mãrunte, domestice. Este cu toate aceste destul de adaptabil la orice mediu, oricât de neprielnic ar fi. Eticheta conteazã mult pentru tei si de aceea îsi va lustrui periodic blazoanele si strãbunii înrãmati pe perete. Fire pragmaticã si ordonatã, se descurcã de minune în activitãti ce-i reclamã aceste calitãti. El va face tot ce-i stã în putere pentru a-si asigura o existentã tihnitã, la adãpost de orice surprizã neplãcutã. E inteligent, dar nu prea lucid. Îi plac lingusirile si uneori va imagina situatii care sã le provoace. Atrage ca un magnet lumea în jurul sãu, iar partenerii sãi de afaceri (ori sentimentali) vor fi tentati sã-i acorde mai multã încredere decât este cazul, nativul tei, prin temperamentul sãu, nefiind un om pe care sã se poatã pune bazã.
Dragoste: Pentru a înflori trebuie sã gãseascã o persoanã compatibilã, care sã-i împãrtãseascã sentimentele si sã-i aducã astfel o primãvarã continuã. Copiii sunt o realizare remarcabilã pentru tei si în consecintã le va acorda toatã atentia sa.
Trãsãturã definitorie: Filistinismul.
Personalitãti: Greta Garbo, Anna Karina, Sophia Loren.

Frasinul
(25 mai - 3 iunie - 22 noiembrie - 1 decembrie)

Este prezentabil, cu lemn rezistent, cu fibre lungi si suple si având multe crengi. Simpatic, în general, dispretuit uneori pentru viata adesea dezorganizatã si neprincipialã pe care o duce, frasinul doreste sã aibã o existentã exact dupã regulile pe care si le-a trasat si sã-si atingã obiectivele cu orice pret. Are în plus pretentia ca toti sã se poarte cu el ca si cum ar fi un bibelou de pret si sã dovedeascã un atasament servil la idealul sãu de fericire. E egoist, dar sunt momente în care se dezice de linia sa obisnuitã de conduitã si se aratã complt dezinteresat. Dã dovadã de multã intuitie, ceea ce-l va ajuta în anticiparea corectã a unor evenimente importante. Nu e prea conformist, dar felul sãu de a se comporta atrage multe persoane în jurul lui. Are multã sansã, pe care adesea o extinde si asupra prietenilor si cunostintelor sale.
Este foarte ambitios, pretentios si nu se încurcã prea mult în consideratii si scrupule. Obiectivele sale, precum s cãile de atingere a lor îi sunt foarte clare si nu vede nici un impediment în a-si urma drumul în viatã, asa cum considerã el de cuviintã.
Dragoste: Nu va face nici o concesie îndauna idealului sãu de fericire conjugalã si va da dovada de multã imaginatie în realizarea lui. Atrage multi reprezetanti ai sexului opus, dar nu se lasã prins decât de persoana care-i convine din toate punctele de vedere.
Trãsãturã definitorie: Este un ambitios.
Personalitãti: George Vraca, John Wayne, Marilyn monroe, Charles Aznavour. Tony Curtis.

Mesteacãnul
(24 iunie - solstitiu de varã)

Frumos, decorativ si natural, stilat si simpatic, acest copac este foarte plãcut si agreat pentru marea sa calitate de a înnobila si anima existentele celor din jur. Activ, lipsit de prejudecãti, el preferã anumite ambiante în care sã-si poatã exercita calitãtile sale fãrã prea mari impedimente, dar nu este câtusi de putin un inadaptabil. Îi place sã nu fie sâcâit cu lucruri mãrunte, cãci are o perspectivã largã si nu se împiedicã în amãnunte meschine. Nu e un tip popular, cu care oricine poate intra în familiarisme supãrãtoare; cu toate acestea prestigiul sãu rãmâne nestirbit. Are o inteligentã scânteietoare - si nu de putine ori geniu, cãci întruneste toate calitãtile necesare pentru a se exercita creator: imaginatie nestãvilitã, capacitate enormã de muncã si stiinta perfectã de asamblarea diferitelor sale observatii într-un întreg coerent. Atitudinile lui se caracterizeazã în general printr-o usoarã rezervã fatã de ceilalti, iar conceptiile ce stau la baza lor sunt clasic-traditionaliste. Cerintele materiale îi sunt modeste, cele spirituale imense - fãrã a teroriza nici un moment pe ceilalti cu aere de superioritate.
Dragoste: Este aprins si sentimental, fãrã a deveni însã patetic. Intuieste cel mai adesea în mod corect persoana potrivitã pentru el, iar cãsnicia i se pare o variatie sau o experientã interesantã.
Trãsãtura definitorie: Este un creator.
Personalitãti: Sfântul Ioan Botezatorul, Glenn Medeiros.

Bradul
(5 - 14 iulie; 2 - 11 ianuarie)

Frumos, glacial si auster, bradul apare celorlalti retras si enigmatic. Sãnãtatea sa este uneori zdruncinatã de cãtre o boalã care persistã multã vreme, ceea ce nu-l va împiedica însã sã ajungã longeviv. Este cam egoist, nu vrea sã lase nimic de la el si face mereu calcule despre cum ar putea obtine maximum de profit cu minimum de mijloace. Devine adesea tãcut, inflexibil în atitudinile sale si izolat. Nu e omul care sã deranjeze pe ceilalti printr-un râs prostesc (ori homeric), ci, dimpotrivã, le va impune prin tinuta sa. Îi plac atmosferele romantice si stranii, casele vechi, bijuteriile, parfumurile deosebite. Este foarte inteligent si are o mare capacitate pentru studiu, dar nu-si alege întotdeauna bine profesia, ceea ce-i poate produce mari insatisfactii. Bun analist, bradul reuseste cel mai adesea sã epuizeze fortele adverse prin încrederea sa de nezdruncinat în justetea drunului ales în viatã. Este înclinat spre religie, sau, în orice caz, spre misticism. Faptul cã uneori se plictiseste singurul nu-l deranjeazã câtusi de putin de putin, ci, dimpotrivã, aceasta e o parte a temperamentului sãu pe care o cultivã cu voluptate.
Dragoste: Este singurul domeniu în care uitã de sine, iese din ritmul sãu obisnuit de viatã si se agitã neîncetat, perpelit de focul iubirii. Poate atinge astfel unele stãri extremiste, strãine echilibrului sãu natural.
Trãsãturã definitorie: E un mistic.
Personalitãti: Pola Negri, Yul Brynner, Vittorio de Sica, Liviu Ciulei, Antonella Lualdi, Lino Ventura, Harrison Ford.

Alunul
(22-31 martie; 24 septembrie - 3 octombrie)

Alunul are o constitutie fragilã, e mic de staturã si inexpresiv. Acest din urmà fapt se potriveste cu discretia pãstratã asupra persoanei sale, pe care o mentine în orice împrejurare. Departe însà de a fi sters si în societate, el îi fascineazã pe toti datoritã magnetismului sãu inconfundabil, ce emanã în efluvii cãtre ceilalti. Nu e deloc pretentios, nevoile sale sunt modeste si dovedeste o mare putere de adaptare la orice fel de trai sau situatie. Modul sãu de comportament îl desemneazã ca pe un mare original, înconjurat tot timpul de un mister specific doar lui si dovedindu-se foarte imprevizibil în deciziile pe care le ia. E foarte inteligent, subtil si are o bunã intuitie. Cel ce si-l face aliat va avea un partener de viatã, muncã si luptã extrem de redutabil cãci în circumstante grave alunul îsi pune toate fortele în scopul depãsirii situatiei, puterea sa de concentrare fiind greu de egalat. Poate fi atunci cel mai altruist si mai generos om pe care l-ati întâlnit vreodatã. Dacã se pune însã în slujba fortelor rãului, devine foarte periculos pentru destinele celorlalti. Are o mare capacitate de a învãta si întelege cele mai complicate lucruri.
Dragoste: Dacã îsi pune în gând sã cucereascã pe cineva respectiva persoanã nu mai are, în mod sigur, nici o sansã. E imprevizibil, ca în tot ce face, schimbãtor, purtându-si partenerul de la agonie la extaz si invers. Nu trebuie sã vã asteptati la o existentã linistitã cu el alãturi.
Trãsãturã definitorie: Farmecul magic.
Personalitãti: Mahatma Gandhi, Marcel Proust, Marcello Mastroianni.

Nucul
(21 - 30 aprilie; 24 octombrie - 12 noiembrie)

Frumos si cu gusturi rafinate, pare uneori putin artificial, lipsit de spontaneitate - ceea ce în mare parte e adevãrat. El îsi construieste o imagine pentru ceilalti în functie de împrejurãri, ca o mascã de protectie, fiind în genere timid. Aceasta nu înseamnã însã cã e lipsit de îndrãznealã si atunci când crede cã e timpul sã actioneze, o va face fãrã prea multe ezitãri (si uneori chiar fãrã scrupule fatã de ceilalti). Are o inteligentã foarte dezvoltatã si multilateral-aplicativã, slujindu-se de ea pentru a pãtrunde în esenta lucrurilor, ori (dupã caz) pentru a-si conduce cu mare precizie toate actiunile pe care le initiazã. Reflexiv, singuratic si adesea original, oscileazã în comportarea sa socialã între a fi fascinant si a se retrage în sine, tãind toate legãturile cu ceilalti. Este foarte contradictoriu si de aceea pare în numeroase situatii capricios si inconsecvent. Cu toate acestea, el îsi cunoaste foarte bine interesele si actioneazã constant pentru a le atinge. Nu e usor de înteles un nativ "nuc", trecerile sale de la manifestarea unor trãsãturi pozitive la cea a unora negative fiind foarte derutante. Se întâlnesc totusi ades nativi "nuc" foarte fideli si generosi.
Are un excelent simt al proportiilor si al ansamblului, putând deveni un mare strateg. Aunge adesea celebru, sau, dacã nu, va avea parte de o viatã foarte interesantã, cu multi prieteni si dusmani si plinã de riscuri.
Dragoste: E destul de imprevizibil si de abscons - foarte captivant însã. Poate da dovadã uneori de cruzime si chiar de sadism. Îi place de asemenea sã-si subjuge partenerul pânã la anularea completã a vointei lui.
Trãsãturã definitorie: E un fantast.
Personalitãti: Pablo Picasso, Albert Camus, Alain Delon, Anthony Quinn, Shirley Temple.

Pinul
(19 - 28 februarie; 24 august - 2 septembrie)

Frumos, cu un aspect elegant (la constituirea cãruia contribuie în mare parte si constient), pinul are un lemn foarte rezistent si nu e niciodatã usor de abãtut din drumul sãu. Posedã o vointã puternicã, nu se teme de nimic, iar dacã este si bine organizat devine un adversar foarte redutabil în lupta pentru existentã. Îi plac subtilitãtile, rafinamentul si se va înconjura întotdeauna de lucruri frumoase. Este foarte important ca mediul în care trãieste sã fie aranjat dupã gustul sãu. Are obiective clare pe care le urmãreste pânã în pânzele albe, indiferent ce i s-ar întâmpla pe parcurs. E un bun camarad, dar nu va fi omul care sã compãtimeascã pe cineva, cãci problemele altora nu-l intereseazã. Din acest punct de vedere este mai mult egoist decât altruist. Îi displac profund suferintele semenilor, mizeria, sãrãcia si îi descalificã automat pe purtãtorii lor. Bun confident, ascultã pe oricine cu atentie, dar rãmâne de vãzut dacã-l intereseazã efectiv ce i se spune, sau doar viata în general, sub multiplele ei aspecte. Acest semn favorizeazã femeile - ca native, ori pe cele ce vin în contact cu nativii acestui semn. Pinului îi place ambianta casnicã, aranjatã cu mult gust si lux.
Dragoste: Este singurul domeniu în care-si pierde controlul, uitã de el si poate ajunge la decizii pe care le va regreta mai târziu. Este pasionat si impetuos, uneori imprudent.
Trãsãturã definitorie: Rafinamentul.
Personalitãti: Arthur Schopenhauer, J.W. Goethe, Vicor Hugo, Michael Jackson.

Mãslinul
(23 septembrie - echinoxul de toamnã)

Mãslinul este de talie micã, cu o aparentã de usoarã fragilitate si cu trãsãturi armonice care îi conferã un anume gen de frumusete, ce emanã parcã din interior. Este copacul consacrat al pãcii si întelegerii, aceste calitãti transmitându-se nativului reprezentat de el. Cel ce apartine acestui semn se distinge prin multã liniste sufleteascã si printr-o convietuire armonicã cu ceilalti. Este sustinut în aceastã atitudine de capacitatea sa empaticã deosebitã, prin care resuseste sã înteleagã foarte bine interesele si aspiratiile semenilor sãi si în consecintã sã fie foarte receptiv la doleantele lor. Blând, generos, el nu e totusi moale, ci impune respect prin comportamentul sãu, ajungând sã fie iubit de multã lume în timpul vietii, cât si dupã moarte. Foarte putin transparent, de o discretie desãvârsitã, nu e totusi niciodatã opac la problemele altora, dimpotrivã. Pasiunile devastatoare îi rãmân un domeniu necunoscut, sau, în orice caz, nu se manifestã ca atare. Ceea ce cautã este seninãtatea, o existentã calmã si luminoasã, în care sã poatã medita în pace la marile teme ce-l preocupã. Foarte inteligent si întelept, nu va alerga niciodatã dupã bunurile acestei lumi, ci va prefera mai degrabã sã facã compromisuri în aceastã privintã - chiar dacã uneori nu foarte avantajoase. Farmecul modului sãu calm, solar de a fi, îndepãrteazã de la sine, de cele mai multe ori, orice semn de ostilitate fatã de persoana sa. Trecerea lui prin lume e adesea glorioasã si rãmâne petru multã vreme în memoria urmasilor ca o amintire sfântã si scumpã.
În ceea ce priveste sãnãtatea, mãslinul trebuie sã se fereascã de reumatisme si sã stea mai mult la soare, de preferintã într-un climat mediteranean.
Dragoste: E putin gelos, însã fãrã a-l sufoca pe celãlalt cu dragostea sa, cãci are o înaltã conceptie despre libertatea individualã. Si în viata sentimentalã îsi manifestã acel dezinteres care la el e proverbial.
Trãsãturã definitorie: Întelepciunea.
Personalitãti: Împãratul August, Romy Schneider, Bruce Springsteen.

Carpenul
(4-13 iunie; 2-11 decembrie)

Adesea foarte frumos, mare si cu o înfãtisare studiatã, carpenul nu inspirã decât o emotie rece prin imaginea usor artificialã pe care si-o construieste. El pune foarte mult accent pe felul cum aratã, neglijând o cultivare a simtirilor mai profunde si neavând cunostintã de faptul cã o frumusete e cu atât mai autenticã cu cât îsi are surse spirituale mai adânci. Simtul estetic este foarte dezvoltat la carpen si în acelasi timp foarte exclusiv, uneori în detrimentul sãu. Legat de aceasta, e demn de remarcat gustul sãu pronuntat pentru diplome, decoratii, titluri de orice gen, blazoane etc. O astfel de recunoastere pare anume facutã pentru el, în scopul încununãrii muncii sale neobisnuite de înfrumusetare a propriei persoane, a cunostintelor si a mediului în care trãieste, mãgulindu-i totodatã exclusivismul dupã criterii estetice.
Inteligent si idealist, îsi alege cu grijã metodele de lucru astfel încât ele sã se încadreze pe deplin în tiparele traditionale. E speriat de tot ceea ce e nou si nu va merge niciodatã în avangarda vreunei miscari. Dealtfel, în problemele de initiativã este extrem de nehotãrât si de temãtor si chiar dacã va lua o decizie o va regreta imediat dupã aceea. Este omul datoriei si împinge uneori aceastã trãsãturã pânã la sacrificiu.
Dragoste: Desi adesea superficial, este foarte credincios partenerului si pune mare pret pe reciprocitate. Dacã scopuri mai înalte reclamã acest lucru, atunci el îsi va jertfi iubirea pe altarul lor.
Trãsãturã definitorie: Simtul estetic.
Personalitãti: Jean Marais, Dorothy Lamour, Amedeo Nazzari, Gerard Philipe.

Fagul
(22 decembrie - solstitiu de iarnã)

Fagul este înalt si foarte prezentabil - frumos chiar. Nativul "fag" va fi în permanentã preocupat de înfãtisarea sa si în consecintã si-o va întretine cu multã grijã, remarcându-se în acelasi timp printr-o mare elegantã în vestimentatie. Interesele sale sunt cel mai adesea pragmatice, obiectivele foarte concrete, si va gãsi întotdeauna mijlocul de a le atinge, cãci este foarte iscusit si se descurcã în orice domeniu. Ambitiile sale sunt mari, dar realiste, el posedând o inteligentã aplicatã foarte dezvoltatã. Nu este în esentã un noncomformist, desi adesea pare, este doar mai bine dotat decât altii pentru a reusi în viatã, ceea ce trezeste mari invidii. Generos, se fereste în permanentã de a cãdea în risipã, ceea ce i-ar da peste cap economia activitãtilor în curs. E scrupulos, de bunã credintã si îsi ia ceea ce crede cã i se cuvine în mod franc, deschis, fãrã a însela pe nimeni. Doreste sã-si conserve tineretea si energia pânã la o vârstã înaintatã, cãci acesta este blazonul sãu. Este abil, se organizeazã bine si vede întotdeauna lucrurile la adevaratele lor proportii.
Dragoste: Complet lipsit de imaginatie, iubirile sale se consumã în maniera cea mai clasicã. Îsi doreste o familie cu tot ceea ce-i trebuie afectiv si material, cerintele sale fiind foarte burgheze. Va avea un trai îndestulat, exact asa cum îsi planifica.
Trãsãturã definitorie: Ingeniozitatea.
Personalitãti: Giacomo Puccini, Jane Fonda, Vanessa Paradis.

Ulmul
(15 - 25 iulie; 12 - 24 ianuarie)

Frumos, înalt si impozant, el atrage privirile si nu poate trece neobservat. Nu existã nimic studiat în înfãtisarea sa, totul e natural, uneori având chiar tendintã spre delãsare. Sãnãtatea sa (desi nu pare) este destul de precarã so poate suferi îndeosebi de maladii de naturã infectioasã. Are o puternicã tendintã spre îngrãsare.
Dragoste: Reprezintã o permanentã
Trãsãturã definitorie: E un moralist.
Personalitãti: Stendhal, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Nathalie Wood, Ginger Rogers.

Scorusul
(1 - 10 aprilie; 4 - 13 octombrie)

Scorusul are o mare aparentã de fragilitate, dar lemnul sãu este foarte tare si rezistent. Având mult farmec, este drãgut si foarte sensibil. Pare ocolit uneori de griji, dar se aflã mai adesea în situatia contrarã, în care se lasã confiscat de toate necesitãtile si stringentele cotidianului. Ar fi benefic pentru el sã se desprindã din când în când de ele, cãci atunci ambitia sa l-ar putea purta departe, pe culmi. E o fire foarte complicatã, îi place sã-i satisfacã pe ceilalti în cele mai mici cerinte ale lor si se simte în permanentã culpabil cã nu reuseste sã se implice mai mult în eforturile sale altruiste. Bineînteles cã adeseori exagereazã, dar el nu pare sã-si dea seama de asta. Cinstit, fidel si inteligent, nu va trece neobservat, cãci posedã arta de a-si valorifica foarte bine atuurile, devenind uneori chiar strãlucitor. Dovedeste o înclinatie deosebitã pentru tot ce înseamnã artã, temperamentul sãu mereu nelinistit putându-l îndruma definitiv cãtre acest domeniu. Are simtul mãsurii si nu va cãdea niciodatã în excentritãti gratuite si nu va comite acte reprobabile. Îi place sã placã si sã facã plãcere altora, oscilând între dorinta de a fi independent si situatiile în care se subordoneazã celorlalti. Poate fi adesea nefericit, chiar dacã nu o aratã.
Dragoste: E foarte exigent, atât cu sine, cât si cu pertenera/partenerul. agitatia sa se reverbereazã pânã în aceastã sferã si de aceea dã o impresie falsã de instabilitate. Nu revine asupra hotãrârilor luate atunci când e rãnit în iubire.
Trãsãturã definitorie: Sensibilitatea.
Personalitãti: Charles Baudelaire, Amza Pelle, Jean-Paul Belmondo, Gregory Peck, Bette Davis.

Plopul
(1 - 14 mai ; 5 - 13 august; 4 - 8 februarie)

Foarte frumos, subtire si decorativ, acest copac posedã o scoartã foarte sensibilã, care crapã în conditii nefavorabile. Nativul are nevoie de societate si de multi prieteni, fãrã a se amesteca însã cu ceilalti, ori a permite familiarisme din partea oricui - cãci are oroare de asa ceva. Cu o inteligentã mereu vie, cu mult bun simt, el îsi va trasa drumul prin viatã plin de gratie si de calm, chiar dacã e supus unor multiple accidente sentimentale ori încercãri de altã naturã. Nu-si exteriorizeazã niciodatã grijile ce-l frãmântã, dând impresia unei seninãtãti sau a unei veselii dezinvolte. În realitate este foarte pesimist, dar are mult curaj si nu se va plânge nimãnui. În forul sãu interior pot exista conflicte puternice provenite din împrejurãri exterioare potrivnice, nimic însã nu transpare în afarã, el organizându-se întotdeauna la fel de bine. Singura conditie pentru a se mentine pe linia de plutire e un anutraj potrivit si câtiva prieteni buni, alternate din când în când cu stãrile sale obisnuite de singurãtate. Poate dovedi uneori un dezvoltat simt practic si trebuie sã fie atent de a nu cãdea în patima lãcomiei, cãci atunci va deveni foarte dur si îsi va folosi rãu ingenuozitatea.
Dragoste: E o fire prea independenta si prea sensibilã pentru a-si gãsi fericirea în cãsnicie - pe care nu o va ocoli însa. Mai mult nu se va lamenta el îsi va manifesta încrederea în celãlalt în situatiile de crizã, initiativa în rupturile definitive neapartinându-i , de regulã. Existã însã si cazuri - mai rare, e drept- "de plopi" fericiti în mariaje. iubeste mult copiii, acestia fiind o mare realizare pentru el.
Trãsãturã definitorie: Pesimismul.
Personalitãti: Karl Marx , Mata Hari, Fred Astaire, Audrey Hepburn, Gary Cooper.

Salcia
(1 - 10 martie; 5 - 12 septembrie)

Frumoasã si melancolicã, are mult farmec misterios, fiind un copac foarte pitoresc. Existã o lentoare dulce în modul ei de a se comporta si aceasta o face foarte atractivã, îndeosebi pentru cei ce cautã o fiintã romanticã. Îi place poezia, atmosfera de toamnã ploioasã si miresmele îmbãtãtoare. cel mai bun loc pentru salcie este pe malul apei, element de care se simte foarte atrasã. Desi pare neajutoratã, lucrurile nu stau nici pe departe asa. Stie sã-si ia soarta în mâini, iar în actiunile ei hotãrâte se simt uneori accente de duritate. Atuurile sale sunt inteligenta, fantezia, intuitia, supletea si un fler deosebit în dezvãluirea intentiilor celorlalti. Iubeste plãcerile, decorurile foarte romantice si nu suportã frigul. Dorinta de libertate este foarte importantã în conceptia sa generalã despre lume si viatã si nu acceptã niciodatã în cercul intim persoanele care i-o nesocotesc. Foarte adevãrat însã e si faptul cà nici ea nu încalcã libertatea celorlalti.
Cu o aparentã fragilã, salcia e o maestrã a defensivei si a contraatacului si nu trebuie crezutã prea mult atunci când se plânge de conditiile vitrege în care e nevoitã sã trãiascã, fiindcã ea se complace de minune în acest context.
Dragoste: Este foarte senzualã si romanticã si îsi va combina întotdeauna aceste douã trãsãturi care pentru ea sunt inseparabile. Îi place sã provoace rupturile în dragoste, pentru a-si savura apoi suferinta. Din acest motiv nu e foarte consecventã.
Trãsãturã definitorie: Melancolia.
Personalitãti: Frederic Chopin, Mihail Gorbaciov, Ion Iliescu, Spencer Tracy, Gina Patrichi.

Castanul
(15 - 24 mai; 12 - 21 noiembrie)

Acest copac este frumos, foarte aspectuos si puternic. Are o sãnãtate bunã si dã impresia cã ia toate rãutãtile vietii în piept. În realitate dovedeste un "talent" înnãscut de a se pune în situatii neplãcute, cãci e total lipsit de tact, atrãgând adesea dezaprobarea celorlalti. Fãrã a fi prea timorat din aceastã cauzã, braveazã si persistã în situatia ingratã în care deja se aflã, fãcându-si un punct de onoare din a-i contraria sistematic pe ceilalti. Acest comportament ascunde însã o fire emotivã si sensibilã care are nevoie de multã întelegere. Locul în care creste castanul trebuie sã fie larg aerisit, el putându-se astfel exercita în calitãtile sale pragmatice, ce-l fac adesea sã treacã în categoria "supravietuitorilor". Are un simt al datoriei care-l "recomandã" ca dusman intrasient al tuturor celor ce calcã legile scrise si nescrise ale convietuirii umane. Pentru el conteazã foarte multã sã nu fie sigur, ori într-un anturaj ostil, în acest din urmã caz închizându-se în sine si uscându-se din ce în ce mai mult. Tentintele sale agresive îl tin deoparte de rafinamente si subtilitãti, îndreptându-l în schimb spre un comportament adesea ireverentios si foarte masculin - masculinizat.
Dragoste: Este senzual, fãrã a se arãta însã ca atare, cãci conceptiile sale morale sunt severe. Are nevoie de multã afectiune si atentie si de un ideal sentimental: va fi adesea nefericit în acest domeniu.
Trãsãturã definitorie: Simtul manifest al dreptãtii.
Personalitãti: Jeane-Jacques Rousseau, Voltaire, Honoré de Balzac, Jean Gabin, Henry Fonda.

Smochinul
(14-23 iunie ; 12-21 dec)

Smochinul impresioneaza nu atit prin frumusete (caci ii lipseste armonia si rafinamentul trasaturilor), cit prin personalitatea sa aparte. Acest copac nu e prea rezistent, el are nevoie de o ambianta plina de caldura si de multa atentie din partea celorlalti,orice alt mediu fiindu-I fatal.Sentimentele sale (ca si fructele pe care le ofera celorlalti) sunt in general dulci, siropoase,si trebuie luate ca atare, fara corective majore,caci au marea calitate de a fi totusi sincere. Nativul este plin de complexe, nu e foarte increzator in fortele proprii si e supus la tot felul de solicitari,subiective sau obiective.
Cert e ca n-are nici un moment de liniste sufletesca si ca este adesea imprevizibil. Salvarea sa (ca o asigurare pe viata) ar reprezenta-o o persoana care sa-l inteleaga si cu care sa intemeieze o familie armonioasa in millocul careia sa se afle la adapost de accidentele cotidianului. Are excelente calitati pragmatice si atunci cind reuseste sa le valorifice isi va putea intemeia o situatie materiala infloritoare.Smochinul nu va abuza nicodata de altii, ci va fi intotdeauna onest si fidel.
Dragoste: cu conceptii destul de filistine, are nevoie de cineva cu care sa se simta bine ,total dezinhibat, eventual o persoana mai nonconformista. La caldura unor sentimente profunde se va dezvolta de minune si va fi tipul ideal pentru o casnicie.
Trasatura definitorie: sentimentalismul.
Personalitati: Frank Sinatra, Alberto Sordi, Cornel Coman, Judy Garland.

Mãrul
(25 iunie - 4 iulie; 23 decembrie - 1 ianuarie)

Mãrul este în general de înãltime mijlocie si are o frumusete aparte. Drãgut, plin de farmec si de sex-appeal, nativul acestui semn pare fãcut pentru fericirea obtinutã prin dragoste. Odinioarã în binecunoscuta legendã greacã, mãrul simboliza alegerea de cãtre Paris a zeitei frumusetii si a iubirii, Afrodita. Acestui ideal de fericire nativul îi va fi credincios toatã viata.
Este o fire singuraticã, generoasã, care nu pãstreazã nimic în mod special pentru sine. Amabil, atent fatã de ceilalti, nu e nici pe departe atât de naiv pe cât pare. Are o capacitate de reflectie foarte dezvoltatã, o inteligentã pe mãsurã si va supune toate subiectele ce-l intereseazã unei analize atente si pãtrunzãtoare. Toate cercetãrile sale, adesea riguros stiintifice, sunt subordonate unei nevoi specifice lui, aceea de a cunoste lumea sub multiplele sale aspecte spre propria-i plãcere. Usor de distrat, e un întelept ce-si rezervã mereu experiente doar din ceva, sau sã-i impresioneze pe ceilalti. "Viata poate fi frumoasã dacã stii s-o trãiesti, iar plãcerile ei sunt divine dacã stii sã le gusti", pare a fi deviza dupã care se conduce.
Dragoste: E un senzual si are o afectivitate bogatã. Fidel persoanei iubite, doreste mult sã fie mângâiat si iubit la rându-i. Eventualele mici accidente sentimentale nu-l deprimã cât îl stimuleazã, cãci îi valorificã din plin marea sa capacitate emotionalã si-i deschid noi orizonturi ale vietii sale sentimentale. Un hedonist înnãscut, mãrul se poate identifica complet cu aspiratia sa spre iubire.
Trãsãturã definitorie: Este fãcut pentru a da si pentru a primi iubire.
Personalitãti: Errol Flynn, Marlene Dietrich, Ava Gardner, Gina Lollobrigida, Eleanor Parker, George Michael.

Chiparosul
(26 iulie - 4 august; 25 ianuarie - 3 februarie)

Nativul "chiparos" este în general voinic, atletic, înalt, suplu, bine fãcut, fãrã a fi însã un rafinat; dinpotrivã, el pare adesea putin brut, necizelat. Este foarte adaptabil si nu are nevoie de prea mult pentru a fi multumit. Supravietuieste în mod firesc în conditii care altora li s-ar pãrea cel putin precare. Iubeste foarte mult natura, viata la tarã si îi place sã meargã în mod regulat la pescuit ori la vânãtoare. Adeseori se mutã cu totul de la oras la sat, dacã piedicile nu sunt prea mari în calea realizãrii acestui proiect. Are o fire meditativã, usor zãpãcitã; o anume lentoare se insinueazã permanent în comportamentul sãu si de aceea are în general un efect calmant asupra anturajului. Putin lenes, bun camarad, agreabil si ospitalier, chiparosul face uneori prozeliti referitor la modul sãu de existentã, fãrã a intentiona câtusi de putin asa ceva. Usor de desprins de lume, neimplicat si neangajat în nici o actiune de anvergurã care sã-l solicite mai mult decât e cazul, el are un unic scop atingerea unei fericiri senine, calme. Nu intrã cu nimeni în controverse si se plaseazã în afara oricãror relatii sociale încordate. Interiorizat, oarecum izolat de ceilalti, nu suportã sã fie singur si de aceea va avea multi prieteni si cunostinte.
Cea mai mare calitate a sa este fidelitatea fatã de persoanele la care tine, ori fatã de principiile pe care le adoptã. Este poate singura situatie în care se simte foarte obligat fatã de ceilalti si nu va precupeti nici un efort pentru a-i multumi întrutotul, în cele mai mici cerinte.
Dragoste: Are un farmec aparte si nu va rãmâne mult timp singur. Va întemeia o familie cu multi membri, în mijlocul cãreia îsi va gãsi în mod firesc locul.
Trãsãturã definitorie: Loialitatea.
Personalitãti: W.A. Mozard, Paul Newman, Bourvil, Louis de Funès.


Niciun comentariu: