O serie de morminte descoperite recent in apropierea marilor piramide egiptene confirma ipoteza conform careia constructorii piramidelor nu au fost sclavi ci oameni liberi. Descoperirile arata ca acestia se bucurau chiar de privilegii fata de restul populatiei din Egiptul Antic, munca la ridicarea piramidelor fiind considerata una nobila.
Mormintele dateaza din perioada 2575 - 2467 I.Hr., din timpul celei de a patra dinastii, adica exact perioada in care marile piramide egiptene au fost ridicate, afirma Zahi Hawass, cooordonatorul echipei de arheologi. Acestea apartin muncitorilor care au lucrat la piramide si, numai faptul ca li s-a permis sa fie ingropati langa uriasa constructie, in morminte sofisticate din caramizi de lut, arata importanta pe care ceilalti oamenii le-o dadeau acestor constructori. Mai mult, dovezile arheologice arata ca muncitorii consumau carne regulat si ca lucrau in ture de cate trei luni.
"Daca muncitorii erau sclavi, nu li s-ar fi permis sa fie ingropati langa mormantul faraonului. In plus, hrana lor era cu mult superioara fata de cea a populatiei obisnuite. 10.000 de muncitori ar fi consumat 21 de vite si 23 de oi in fiecare zi, resurse pe care taranii egipteni trebuiau sa le asigure nu unor sclavi ci unor muncitori liberi", sustine acelasi Zahi Hawass.
Morminte ale muncitorilor au fost scoase la lumina inca din anii 1990, dar niciodata, pana in prezent, nu s-a putut dovedi daca acestia era siliti sa lucreze, asemenea sclavilor, sau era tratati ca niste oameni liberi.
Sursa: DailyMail
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu