– Denumirea stiintifica a catinei este Hippophae rhamnoides. Aceasta denumire (Hippophae) vine de la utilizarea care îi era atribuita în antichitate. Se folosea pentru buna întretinere a cailor de rasa, pentru a le asigura un par lucios si sporirea masei musculare. Înca din antichitate se cunosteau aceste efecte de polivitamina naturala, dar nu era folosita atît de mult în tratamentul afectiunilor umane.
Catina este un arbust stufos, foarte rezistent la umiditate, la seceta, la ger. Are însa nevoie de multa lumina directa, nu suporta umbra, iar la noi creste în special în zonele subcarpatice. Este cunoscuta si în strainatate sub denumirea de sea buckthorn (ghimpe de mare) pentru ca aceasta creste si pe litoral.
– Este cultivata special sau creste liber?
– La noi în tara sint zone în care se cultiva special pentru uzul farmaceutic. Dar acest arbust creste si liber în natura, însa nu multa lume stie cît de folositor este. Planta are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din lume.
În 1985, la Combinatul Chimic de la Giurgiu a avut loc un accident foarte grav. O explozie în urma careia au rezultat numerosi raniti arsi. Si pentru ca nu li s-au mai dat sanse de viata cîtorva dintre ei, a fost solicitat profesorul Brad, care a fost decan la Facultatea de Medicina din Tîrgu-Mures. A fost adus de urgenta la Bucuresti, cu un elicopter. Acesta fiind un foarte bun specialist, probabil cel mai preocupat de catina din Romania, a folosit alifie pe baza de catina pentru tratarea acestor arsuri. A stat si le-a pansat personal ranile astfel încît, în cîteva zile, s-au pus pe picioare si au scapat.
– Din ce componenta a arbustului de catina se prepara medicamentele?
– Medicamentele se prepara din fructele arbustului de catina care sint niste bobite mici, de culoare galbuie-portocalie.
– În ce afectiuni este recomandata?
– Catina se utilizeaza atît intern, cît si extern. Este o asa-zisa polivitamina naturala, deci are toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K, F), contine betacaroteni, fitosteroli (hormoni vegetali), oligoelemente (K, Mg, Fe, Mn), lecitine si fosfolecitine, acizi grasi.
Catina are o cantitate extrem de mare de vitamina C. Din acest punct de vedere este comparabila cu macesele si contine o cantitate mult mai mare de vitamina C decît citricele. Pe lînga vitamina C are si carotenoizi, cantitati apreciabile de B, B1, B2, P, D, E, acid folic si multe alte substante chimice cu rol benefic asupra organismului.
Catina este foarte apreciata de pacientii cardiaci, fiind un trofic vascular si nervos, un protector coronarian.
Este recomandata în arsuri, degeraturi si unele dermatoze. Are o actiune antiscorbutica datorita continutului mare de vitamina C. De asemenea, catina are si actiune antiulceroasa.
Este un tonifiant general, un foarte bun antianemic, stimuleaza imunitatea organismului si se foloseste si în afectiuni mai grave ca neoplasmele. De asemenea, este un foarte bun cicatrizant administrat extern, ajutînd la vindecarea plagilor, avînd efect antiinflamator, usor bactericid si nutritiv. Se foloseste cu succes într-o gama larga de afectiuni, dar s-au observat rezultate deosebite fie în tulburarile hormonale aparute la menopauza, fie în tulburarile premenstruale sau menstruale (dureri, sîngerari exagerate). La menopauza, cînd scade secretia de hormoni feminini, încep sa apara diverse probleme gen bufeuri de caldura, transpiratie, care sint înlaturate de efectele catinei.
În plus, rezultate foarte bune s-au obtinut în osteoporoza, asociata cu o serie de tincturi. Deci si aici s-au obtinut rezultate cu adevarat spectaculoase în sensul ca dupa cure repetate la intervale de trei sau sase luni s-a constatat o ameliorare neta.
De asemenea, se folosea si în cremele pentru îngrijirea pielii, dar nu se cunostea exact compozitia ei. Însa se observa efectul de întinerire asupra tenului.
– Poate fi luata si preventiv, de persoane care nu sufera de ceva anume?
– Sigur ca da. Poate fi luata ca tonifiant general, ca antianemic. Poate fi luata chiar si de copii, de sportivi, de persoane vîrstnice care doresc sa se mentina în forma sau de adulti care sint stresati. Este un supliment alimentar care nu face altceva decît sa contribuie la starea de bine si de sanatate.
– Interfereaza cu alte medicamente?
– Nu interfereaza, ci dimpotriva. Noi le administram asociate cu alte medicamente. Si trebuie sa precizam, catina nu este un medicament de sinteza, ci un produs natural. Tot asa cum mîncam mere, portocale sau banane, tot asa putem sa luam si o cantitate de extract de catina.
– Cît dureaza o cura?
– În general, pentru a putea observa si rezultatele, se urmeaza o cura de trei luni. Se iau cam 2-3 capsule pe zi. Depinde, bineînteles, si de afectiune. Exista afectiuni pentru care este suficienta o perioada scurta, sint si afectiuni care necesita cure mai îndelungate. Cantitatea difera în functie de greutate si de alte afectiuni asociate. Începem cu cantitati mai mici pentru a vedea în ce masura tolereaza organismul catina, iar apoi crestem treptat cantitatea.
– Sub ce forma se administreaza?
– Este recomandabil sa fie folosita cît mai aproape de starea ei naturala. Fie fructele crude ca atare, fie extrase care sa cuprinda fructul întreg. Deci se recomanda mai putin ceaiurile si mai degraba extractele uleioase de catina. Ceaiul are un efect mai slab pentru ca este un extract apos obtinut la o temperatura ridicata. Astfel, nu se extrag decît substantele care sint hidrosolubile, fiind excluse vitaminele liposolubile (A, B, E, K) care se pierd. Pentru ca se obtine si la temperatura înalta, ceaiul distruge anumite enzime. Din acest punct de vedere este preferabil maceratul la rece decît ceaiul fierbinte.
În farmacii se gaseste sub forma uleiului de catina, a picaturilor sau a capsulelor si se administreaza în functie de afectiunea de care sufera o persoana.
– Cît de cunoscuta este catina în strainatate?
– Actiunile favorabile ale catinei, pe lînga faptul ca au fost descoperite înca din antichitate, sint foarte cunoscute si în Germania, SUA, Canada, Ucraina, China, Rusia, unde este numita ananas siberian datorita sucului placut care se obtine din fructe.
Produsele din catina au fost utilizate si de catre astronautii sovietici deoarece, pe lînga proprietatile revigorante, catina creste rezistenta organismului la radiatiile cosmice.
Uleiul ce catina este, dupa uleiul de palmier, cel mai bogat material natural în carotenoide (în special în betacaroteni). Însa, spre deosebire de uleiul de palmier, uleiul de catina are si alte elemente benefice pentru organism.
Se recomanda asocierea uleiului de catina cu un alt adjuvant alimentar, spirulina. Datorita sinergismului reciproc, pot fi combatute cele mai dificile maladii ale civilizatiei: stres, hepatite si chiar cancer.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu