luni, 19 august 2013

VIATA PARINTELUI CLEOPA



CARTILE SCRISE DE ARHIMANDRITUL CLEOPA

Întrucat Parintele Cleopa a fost un iscusit autodidact si cunostea bine Sfanta Scriptura, precum si o buna parte din scrierile Sfintilor Parinti si Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe, la indemnul unor ierarhi si teologi a inceput sa-si scrie atat predicile proprii, cat si unele carti cu continut patristic, teologic si moral. La aceasta a fost indemnat in mod deosebit de Parintele Dumitru Staniloae, cu care era foarte apropiat, si de Mitropolitul Antonie al Ardealului, care ii era ucenic.

Primele sale insemnari din anii tineretii, precum insusi ne spunea, le-a asternut pe hartie pe cand avea ascultare la oile manastirii. Dar, stiind ca le-a scris fara binecuvantare, s-a cait de aceasta si le-a ars. Dupa ce a ajuns egumen la Sihastria, iarasi facea unele insemnari pentru predici si scurte cuvinte de folos pe care le dadea la frati sa le citeasca si sa se intareasca duhovniceste.

Dupa plecarea sa ca staret la Manastirea Slatina, fiind inconjurat de mai multi parinti teologi, ca: Protosin-ghelul Petroniu Tanase, Ierodiaconul Antonie Plamadeala, Ieromonahul Arsenie Papacioc si altii, Parintele Cleopa era indemnat de ei sa scrie predici si alte cuvinte de folos pentru monahi si credinciosi. El insa cu greu s-a hotarat sa scrie, fiind si foarte ocupat cu egumenia manastirii.

Prezentam aici pe scurt toate lucrarile Parintelui Cleopa Ilie:

1. Prima scriere la care a colaborat direct Parintele Cleopa impreuna cu ceilalti parinti teologi de la Slatina, este intitulata Scrisoare catre Sfanta Manastire Vladimi-resti. Ea a fost alcatuita la 14 octombrie 1954 in vederea combaterii dogmatice si canonice a unor grave abateri de la invatatura ortodoxa stabilita de Sfintii Parinti.

2. Cuvant de lamurire in legatura cu ratacirile stilistilor este a doua lucrare scrisa de Parintele Cleopa. Aceasta a fost realizata in anul 1955, din incredintarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in vederea lamuririi si intoarcerii crestinilor de stil vechi din Moldova in sanul Bisericii mama.

3. Predici pentru monahi (Predici filocalice) este cea mai reprezentativa lucrare a Parintelui Cleopa. Ea a fost scrisa la liniste, ''pe radacina brazilor'', in timpul celei de-a treia retrageri in munti, intre anii 1961-1962, fiind tiparita in Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu titlul Urcus spre inviere in doua editii: 1992 si 1998. Cartea contine 50 de predici cu caracter profund filocalic, destinate in special pentru monahi si pentru crestinii sporiti duhovniceste. Acest volum de predici a fost tradus si tiparit si in limba greaca in anul 1988 la Tesalonic.

4. Spovedania arhiereilor.

Dupa reintoarcerea sa din munti, ne povestea Parintele Cleopa acest cuvant de taina: ''Ma aflam intr-un bordei, cand mi-a venit gandul sa scriu un indreptar de spovedanie pentru arhierei, dar eram in indoiala daca este bine sau nu sa-l scriu. Soarele de dupa amiaza imi batea in fata. Am facut trei metanii si m-am rugat sa-mi dea Dumnezeu pricepere sa termin cu bine aceasta lucrare.

Pe cand ma inchinam si ma pregateam sa incep, am vazut in razele soarelui un arhiereu imbracat in vesminte care stralucea de lumina si m-a binecuvantat cu mainile amandoua. Atunci am inteles ca Dumnezeu ma binecu-vanteaza sa fac aceasta lucrare si, insemnandu-ma cu Sfanta Cruce, am inceput sa scriu''.

Tot in aceiasi ani de liniste, 1961-1963, Parintele Cleopa, la indemnul duhovnicului sau, fiind bun cunoscator al Sfintelor Canoane, a intocmit si alte indreptare de spovedanie, pentru personalul bisericesc.

5. Spovedania staretilor.

6. Spovedania ieromonahilor duhovnici.

7. Marturisirea generala a calugarilor.

8. Spovedania preotilor de mir.

9. Despre credinta ortodoxa este o alta carte esentiala a Parintelui Cleopa, care trateaza pe intelesul tuturor invatatura dogmatica a Bisericii Ortodoxe, si a fost prefatata de marele teolog roman, Pr. D. Staniloae. Ea a fost scrisa intre anii 1975-1976 si tiparita la Institu-tul Biblic Bucuresti in doua editii, 1981 si 1985. Cartea a fost tiparita si in a treia editie, la Episcopia Dunarii de Jos, in anul 1991, cu titlul Calauza in credinta ortodoxa.

10. În anul 1984, cand s-a publicat la Editura Episcopiei Romanului si Husilor primul volum din lucra-rea Convorbiri duhovnicesti, semnata de Arhimandritul Ioanichie Balan, intre cei 60 de parinti care au colaborat, s-a numarat si Parintele Cleopa cu zece convorbiri de mare insemnatate, care au avut un deosebit ecou in randul credinciosilor din toata tara, intrucat trateaza multe probleme duhovnicesti si canonice din viata Bisericii.

În anul 1993 volumul a aparut si in a doua editie la aceeasi editura. Acest prim volum al Convorbirilor duhovnicesti a fost tradus integral in limba greaca in anul 1985, si partial - numai convorbirile cu Parintele Cleopa - in italiana in 1991 si in engleza in 1994.

11. În anul 1988, apare de sub tipar volumul al doilea al Convorbirilor duhovnicesti, la care Parintele Cleopa contribuie cu patru convorbiri de mare folos pe diferite teme dogmatice, canonice si morale.

12. În anul 1994, convorbirile Parintelui Cleopa, in numar de 14, extrase din cele doua volume de Convorbiri duhovnicesti amintite mai sus, au fost reeditate intr-o editie speciala intitulata Lumina si faptele credintei, la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Iasi. Volumul a fost retiparit in anul 1999.

13. O alta lucrare mult asteptata si utila tuturor preotilor de parohie a fost volumul Predici la praznice imparatesti si la sfinti de peste an, tiparit in doua editii, in anii 1986 si 1996, la Editura Episcopiei Romanului.

14. Dupa Predici la praznice si sfinti de peste an, s-a tiparit si un volum de Predici la Duminicile de peste an, in doua editii, in anii 1990 si 1996, la aceeasi editura a Episcopiei Romanului.

15. Valoarea sufletului, Galati - 1991, Bacau -1994.

16. Despre vise si vedenii, Bucuresti - 1993, Bacau - 1994.

17-24. Ne vorbeste Parintele Cleopa, in 8 volume, Editura Episcopiei Romanului, 1995-1999.

25. Minunile lui Dumnezeu din zidiri, Editura Episcopiei Romanului, 1996.

26. Acatistier, Arhim. Cleopa Ilie si Ieroschim. Paisie Olaru, Editura Pelerinul, Iasi - 1996 si 1998.

Niciun comentariu: