duminică, 4 august 2013

Pastel de Cuatro Leches




Ingrediente

Dulce de leche(crema de lapte)
1.250 ml lapte gras + 250 ml frisca nebatuta(ideea e sa fie laptele foarte gras, daca aveti lapte de la tara nu mai puneti frisca ci folositi 1.5 l lapte)
600 gr zahar
1 varf de cutit bicarbonat (face ca acesta crema sa iasa mai inchisa la culoare, ca si caramelul, deci nu uitati sa-l puneti)
1 varf cutit sare

Blatul

300 gr faina
2 lingurite praf de copt
un varf de cutit de sare
6 oua
250 gr zahar
125 ml lapte
1 lingura esenta de vanilie
1 lingura rom
Pentru insiropat blatul:
500 ml lapte
250 ml frisca lichida

Preparare


Dulce de Leche: Se incalzeste laptele(intr-o oala teflonata, sa evitati lipirea), apoi se adauga zaharul, bicarbonatul si sarea. Se aduce la fierbere la foc mediu, timp in care il paziti si amestecati din cand in cand. Cand a ajuns la fierbere, dati focul la mic si il lasati 3 ore. Amestecati cam la 15 minute si-l mai verificati. Laptele scade si veti vedea cum se inchide incet la culoare: dupa 1 ora devine crem, dupa 2 ore e deja ca si carameleul, auriu, dar e inca moale(! nu va speriati), dupa 2.5 ore incepe sa se ingroase. Daca vrei mai gros il mai lasati pe foc pana ajunge la consistenta dorita de voi, plus sa tineti cont ca un pic se mai intareste cand e rece. Mi-a iesit un borcan de 800gr, care ajunge pentru 2 prajituri. Se pastreaza la frigider 4 saptamani.

Prajitura: Preincalziti cuptorul la 180C. Se unge o tava de 23x33 cm cu ulei sau unt si se tapeteaza cu faina, fara a lasa exces de faina. Eu am pus hartie de copt si a iesit foarte bine, nu s-a lipit.

Cerneti si amestecati faina, praful de copt si sarea

Albusele se bat spuma. Se adauga zaharul in 3 reprize, se bate in continuare pana cand este complet incorporat. Se adauga galbenusurile pe rand si se bate in continuare dupa fiecare.

Se incorporeaza treptat faina si laptele(125 ml), in 3 reprize, amestecand mai incet, cel mai bine cu o paleta, de jos in sus, astfel incat compozitia sa pastreze cat mai mult aer. La sfarsit se amesteca vanilia si romul, apoi se toarna in tava si se da la copt.

Se coace aprox 30 min sau pana cand devine auriu deasupra. Se lasa 30 minute la racit apoi se impunge cu un cutit pe toata suprafata, cat mai bine. Intre timp se amesteca bine laptele(500ml) si frisca lichida si cand blatul nu mai e foarte fierbinte, dar e inca cald se toarna deasupra blatului. La un minut dupa, veti vedea ca prajitura a "baut" tot laptele.

Se lasa la racit cel putin 4 ore la frigider, dupa care se intinde deasupra crema de lapte (dulce de leche). Sau serviti ca mine crema, in boluri mici langa prajitura.

Prajitura se serveste numai rece, de la frigider, daca e la temperatura camerei isi pierde farmecul!!!

Niciun comentariu: