Aleg să nu mai conjug atât de mult verbul a avea şi să-mi încep ziua cu verbul a fi: Azi sunt fericit!
duminică, 29 ianuarie 2012
Rugaciuni
Doamne, deschide-mi ochii pentru a putea găsi cele mai bune soluţii la problemele de zi cu zi.
Doamne îţi mulţumesc pentru resursele pe care mi le-ai pus la dispoziţie. Ajută-mă să le folosesc cât mai eficient.
Doamne, ajută-mă să-mi reamintesc cum e să mă bucur ca un copil chiar şi de cele mai mărunte lucruri.
Doamne, mă bucur că eşti aici, în jurul meu, în ceea ce simt, în ceea ce gândesc şi în adâncul fiinţei mele.
Doamne, dă-mi curajul de a fi eu însumi.
Doamne, deschide-mi ochii pentru a putea trăi o viaţă autentică.
Doamne, dă-mi puterea de a da la o parte frica şi neîndoiala pentru a putea să aud limpede ghidarea Ta.
Doamne, am nevoie de sprijinul tău pentru a reuşi să fac din această zi o zi împlinită.
Doamne, ajută-mi sufletul să se bucure de fiecare zi.
Doamne, ajută-mă să reuşesc să păstrez un echilibru între ceea ce-mi doresc şi ceea ce am cu adevărat nevoie.
Doamne, cu ajutorul tău fiecare lucru simplu poate deveni minunat.
Doamne, ajută-mă ca în zilele acestea pline şi agitate să găsesc timp şi pentru a-mi trage sufletul.
Doamne, dă-mi inspiraţie şi perseverenţă să pot duce cât mai multe lucruri importante la bun sfârşit.
Doamne, ajută-mă să am ochi pentru lucrurile cu adevărat importante şi să nu mă las acaparat de cele neînsemnate.
Doamne, reaminteşte-mi mereu să nu îţi spun Ţie cât de mari îmi sunt greutăţile, ci să le spun greutăţilor cât de mare eşti Tu.
Salată de cartofi cu file de păstrăv afumat
(Pentru 4 persoane - Timp de preparare: 30 minute + 30 minute pentru marinarea cartofilor - Coacere: 7 minute)
Ingrediente:
1 kg de cartofi
2 linguri de vin alb
½ dl de otet de mere
1 ceapa potrivita
2 castraveti murati in otet
un mar rosu
Sosul:
1 lingurita de hrean ras (proaspat sau conservat)
sare si piper
2 linguri de otet de mere
1dl de smantana
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
4 pastravi afumati file ,1 lingura de arpagic proaspat
Mod de preparare:
1. Fierbeti cartofii in coaja, curatati-i cat sunt calzi si taiati-i in rondele de 4-5 mm.
2. Amestecati vinul alb cu otetul de mere si stropiti cartofii. Lasati-i la marinat treizeci de minute.
3. Curatati ceapa si taiati-o in lamele fine. Taiati castravetii murati in rondele si marul necuratat inpatru. Inlaturati casuta cu seminte, apoi taiati marul in fasii fine. Amestecati totul cu restulingredientelor deja pregatite.
4. Preparati sosul amestecand toate ingredientele si asezonati salata.
5. Taiati pastravul file in fasii groase de 2 cm. Adaugati-l salatei.
6. Garnisiti cu arpagicul verde taiat marunt.Chituire rosturi gresie
Necesar:
- Ceresit CE 35
Mod de operare:
Placile de gresie, inclusiv rosturile, sunt supuse unui trafic intens. Din acest motiv se recomanda utilizarea unui chit de rosturi rezistent la abraziune, spre exemplu Ceresit CE 35, disponibil intr-o paleta larga de culori.
La un sac de 5 kg se adauga 0,9 litri de apa.
Se amesteca mecanic in doua reprize cu o pauza de 3 minute intre ele. Se aplica cu o gletiera de cauciuc, si se intinde de-a lungul rostului. Indepartarea surplusului de chit de pe placi se face cu o gletiera cu burete, care se va clati bine si des.
Salată grecească (II)
(Pentru 4 persoane - Timp de preparare: 15 minute)
Ingrediente:
2 castraveti mari
2-3 rosii tari
1 ceapa
1 ardei iute verde sau galben
2 salate verzi
200 g branza Feta
50 g de masline negre
Sosul:
patrunjel verde
2 linguri de zeama de lamaie
2 linguri de otet
5 linguri de ulei de masline
sare si piper
un fir de maghiran
Mod de preparare:
1. Taiati castravetii in patru pe lungime, apoi taiati-i felii ceva mai groase
2. Taiati rosiile in felii, ardeiul in fasii, ceapa in rondele.
3. Salata va fi taiata in fasii potrivite.
4. Branza Feta trebuie taiata cubulete.
5. Amestecati toate ingredientele cu maslinele si asezati totul pe farfurii.
6. Maruntiti fin patrunjelul si amestecati-l cu ingredientele pentru sos.
7. Stropiti salata cu sosul obtinut si presarati frunzulite de maghiran.
Loca americana - o boala care starneste controverse
Loca americana este o boala bacteriana,foarte contagioasa,produsa de agentul patogen Bacillus larvae.Boala apare catre sfarsitul primaverii sau pe tot parcursul verii si afecteaza numai puietul, a carei moarte survine dupa capacire.Putem afirma ca loca americana este boala puietului capacit,iar prin efectele nefaste pe care le are asupra familiilor,este una dintre cele mai periculoase si de temut.Contaminarea se face prin circulatia albinelor de la un stup la altul(sau stupina),unelte ,miere sau polen infestat,achizitii de roiuri si familii afectate de boala.
Manifestare clinica : aspect imprastiat al puietului,moartea larvelor (numai a celor capacite),miros de clei de tamplarie a larvelor moarte,aderenta la celule a larvelor,prezenta solzisorilor uscati.
Diagnosticare :cea mai sigura diagnosticare se face de catre un laborator specializat.O diagnosticare destul de sigura (in faza mai avansata a bolii) se poate face si de catre stupar prin interpretarea semnelor clinice si prin asa numita "metoda a betigasului" ; se ia un betigas,chibrit sau scobitoare si se introduce in celulele cu puiet mort ; daca lichidul (larva moarta) se intinde intr-un filament lung,sigur este loca americana ; lichidul dens (larva moarta) are culoarea galben-cafenie,mergand pana la culoarea cafelei cu lapte.
TRATAMENT LOCA AMERICANA - Fiind o boala intalnita in toata lumea tratamentul locii americane se poate caracteriza astfel prin "cate bordeie,atatea obicee".In principiu boala se poate trata cu antibiotice,numai ca de aici pleaca toate divergentele.Antibioticele sunt "proscrise" in U.E,iar prin tratament acestea trec in miere,polen,ceara,pastura si produsele devin impropii exportului.
Cum procedeaza "puritanii" din U.E cu familiile bolnave :unii distrug toate familiile de albine si o iau de la capat,cu repopulari masive cu material genetic indemn de boli(oare asa o fi?..in orice caz asa se intampla la modul declarativ) ; o alta alegere este aceea de aplicare a procedeului "roiului artificial" ;procedeul consta in eliminarea tuturor fagurilor din stup si distrugerea sau prelucrarea lor in locuri autorizate,cu recuperarea cerii.Albinele impreuna cu matca se trec in alt stup dezinfectat,prin scuturare si introduse cu ajutorul unei palnii mari de carton.Noul stup se doteaza numai cu faguri artificiali,albinele urmand sa fie hranite cu sirop de zahar 1/1,daca nu exista cules in natura.Practic metoda reprezinta punerea familiei in stare de roi artificial.Se afirma ca mierea care mai exista in gusa albinelor,contine o cantitate mica de spori care nu mai duce la o noua infestare.
In literatura de specialitate,mai este o referire la tratamentul cu antibiotice,care poate fi prescris de catre medicul veterinar (uite ca si-au lasat si ei o portita de iesire).Toate metodele sunt urmate de o dezinfectare puternica .Lucrul bun care trebuie luat de la ei este acela ca pun mare pret pe o preventie anuala a bolii.Cert este ca pe plan legislativ,fiecare tara din U.E,are o anumita politica in domeniul apicol,neajungandu-se la un punct comun.
Acum sa trecem la Romania : ca si altii (ex.americanii),in Romania specialistii considera ca familiile bolnave de loca americana pot fi salvate.Pretul este insa mare,stuparii ramanand cu satisfactia ca si-au salvat stupinele.Bineinteles daca avem nenorocul ca stupina noastra sa fie afectata de loca americana,intreaga cantitate de produse este compromisa (cel putin la export).Toti stuparii romani trebuie sa inteleaga ca trebuie sa ia masuri de preventie ; schimbarea la max. 2 ani a tuturor fagurilor din stupi ; dezinfectarea anuala a stupilor,ramelor,fagurilor de la rezerva ; dezinfectarea de cate ori este nevoie a uneltelor; prevenirea furtisagului ; mentinerea in stupina numai a familiilor puternice (cele slabe se unesc sau se distrug); procurarea de material genetic indemn de boli ; limitarea pe cat posibil a pastoralului ; mentinerea stupinei ca un teritoriu "inchis",etc.
Combaterea si tratarea bolii : Combaterea locii americane incepe prin distrugerea familiilor slabe,mai ales daca acestea sunt atacate si de alte boli.La familiile puternice se distrug numai fagurii care prezinta semne de boala.Antibioticele folosite in tratament sunt LOCAMICIN , SULFATIAZOL ,TERAMICINA ; modul de administrare,dozele si alte reguli de administrare le gasiti in prospectul pus la dispozitie de producator. Din nou trebuie spus ca tratamentul care nu este urmat de masuri igienico-sanitare se face in zadar.Sa recapitulam ce avem de facut : distrugem familiile slabe ; curatam stupii de urme de ceara,propolis,ii spalam cu lesie de soda caustica 4%,clatim bine cu multa apa,apoi flambam lemnul cu lampa de benzina sau gaz ; indepartam fara mila fagurii cu puiet afectat de boala,flambam usor ramele cu flacara ;spalam si dezinfectam toate uneltele si utilajele ;curatam toate resturile si le ardem ; mierea extrasa este buna numai pentru consumul uman,fiind total interzisa hranirea albinelor ;
Doua sfaturi de incheiere : NU faceti tratamente preventive cu antibiotice,pentru ca nu sunt necesare.Asa riscati sa pierdeti (prin contaminare) toata recolta de produse.Celalalt sfat este : preveniti boala,pentru ca altfel o sa aveti mari necazuri !!!
Loca europeana - sau "dracul nu e asa de negru"
Trebuie sa spunem din start despre loca europeana ca este o boala tratabila.Loca europeana nu trebuie niciodata confundata cu cea americana,pentru ca nu are un impact la fel de grav,decat daca nu o combatem.Primul sfat : daca constatati prezenta bolii , nu va repeziti direct la antibiotice,pentru ca de multe ori albinele reusesc sa invinga boala,daca luam masurile adecvate.
Manifestare clinica - Boala are o incidenta mai scazuta asupra familiilor de albine,decat loca americana.Cu precadere ataca puietul in stadiul de larva tanara(3-4 zile) si mai rar larvele capacite.Perioada de aparitie este in primavara,in preajma primului cules principal(salcam)sau intre culesuri,de unde se trage concluzia ca ataca familiile de albine cand sunt in dificultate.Familiile atacate prezinta urmatoarele semne clinice :faguri pestriti ; larvele moarte sunt rasucite in celule,fiind atacate cu precadere larvele necapacite(nu lipsesc insa si cele capacite); larvele descompuse sunt de culoare cafenie inchisa ; capacelele celulelor atacate sunt infundate si cel mai probabil si gaurite ; mirosul larvelor moarte este de "acru",fiind similar cu cel al otetului.Daca ati citit la loca americana despre "proba betigasului",aflati ca la loca europeana nu se formeaza filamente( masa descompusa nu se intinde,decat in cazuri rare).
Modul de raspandire - Boala se raspandeste in acelasi mod ca in cazul locii americane :albine hoate sau ratacite,miere contaminata,unelte contaminate si toate celelalte.
Combatere si tratament - Se observa ca cele mai afectate familii sunt cele care au iesit slabite din iarna.Prezenta altor boli si mai cu seama a nosemozei,constituie un factor favorizant,la fel si absenta culesurilor in primavara.Din fericire familiile afectate reusesc de foarte multe ori sa inlature natural boala,instinctul lor de curatire fiind cel care le ajuta.Ce avem noi ca "stupari responsabili" de facut :
In primul rand ar fi asigurarea unui bun cules,sau daca nu hranim artificial ; indepartam toti fagurii afectati de boala pentru a ajuta albinele sa-si faca curatenie ; stropim toti fagurii cu sirop de zahar cu acelasi scop de stimulare a instinctului de curatenie ; in cazurile mai grave se poate proceda la inlocuirea matcii,banuit fiind faptul ca o intrerupere a oatului,ar da un ragaz albinelor sa curete fagurii.
In cazuri foarte grave,daca nu putem controla boala,se fac tratamente cu antibiotice - TERAMICINA , ERITROMICINA , LOCAMICIN - insa stiti ca aceasta masura are si consecinte nedorite.Toate masurile si tratamentele trebuie completate de o dezinfectare la "sange" a stupilor,ramelor,uneltelor,fagurilor cu hrana,etc.
Sfaturi finale - Incercati sa eliminati boala fara folosirea antibioticelor ; NU faceti tratamente preventive cu antibiotice ; aplicati masurile igienico-sanitare ; schimbati toti fagurii la 2 ani,ca masura de preventie.
Puietul varos (ascosferoza) - o crestere a frecventei de aparitie
Puietul varos face parte din seria de boli micotice - adica acele boli care sunt provocate de ciuperci.Nu este o boala exagerat de grava,insa prin faptul ca in ultimul deceniu inregistreaza o crestere a frecventei de aparitie,am considerat necesar sa o aducem in prim-plan.
Manifestare clinica - pe oglinda si fundul stupului sunt larve moarte,uscate si mumificate ; puietul moare in stadiu de larva si preninfa ; culoarea puietului atacat este alba,gri sau negricioasa ; fagurele produce un sunet caracteristic cand este scuturat ; boala prefera (pentru a cata oara?),puietul de trantori fara a ocoli totusi si pe cel de lucratoare.
Raspandire si frecventa de aparitie - ratacirea albinelor sau furtisag ; schimbul de faguri ; folosirea de unelte si utilaje (inclusiv stupi) contaminate,etc.Boala apare la cateva familii si se raspandeste daca nu ii dam atentia cuvenita.Dupa cum am mai spus,numarul stupinelor infectate creste alarmant.
Prevenire si combatere - la aparitia puietului varos stuparii au o contributie decisiva.Familiile slabe,umiditatea crescuta in stup,polenul umed,cuibul largit fara discernamant,sunt factori favorizanti.In literatura de specialitate se afirma ca puietul varos ar fi o "boala secundara", si ca aparitia are o frecventa crescuta la familiile atacate de varooza.Practic puietul varos "nu se dezvolta in tesutul larvelor sanatoase".
In Romania boala se trateaza cu medicamentul MICOCIDIN.Acesta se presara pe rame si pe albine,cate 100-150 g de substanta activa. se fac 4-6 tratamente la diferenta de 7 zile intre ele.
Inainte de a trece la tratamentul medicamentos,incercati sa eliminati boala astfel :reducerea cuibului prin scoaterea fagurilor de prisos,neocupati bine de albine ; eliminarea fagurilor cu puiet afectat de boala si introducerea de faguri artificiali sau claditi si dezinfectati ; dezinfectati fundul stupului,pentru ca acolo au cazut larvele moarte si care au fost scoase de albine ; imbunatatiti ventilatia,reduceti umiditatea stupului ; stropiti fagurii cu sirop de zahar pentru a stimula instinctul de curatire.
Salată cuşcuş cu omletă de ouă
( Pentru 6 persoane - Timp de preparare: 20 minute - Coacere: 5 minute -Racire: 4 ore)
Ingrediente:
200 g cuscus
4 oua
4 cepe
1 dovlecel
3 rosii
3 linguri suc de lamaie
5 linguri ulei de masline
1 legatura de
1 legatura de patrunjelul
2-3 fire de menta
2 fire de busuioc
sare si piper
Mod de preparare:
1. Varsati cuscusul intr-o salatiera. Acoperiti-l cu apa rece si scurgeti-l imediat. Puneti la loc grisul in salatiera si afanati-l cu furculita. Stropiti-l cu suc ul de lamaie si 4 linguri de ulei de masline. Baza salatei e gata!
2. Adaugati rosiile si dovlecelul taiat cubulete, ceapa tocata marunt si ierburile maruntite.
3. Adaugati sare si piper dupa gust, acoperiti cu o folie de plastic si bagati la frigider timp de 4 ore.
4. Bateti ouale cu furculita intr-o farfurie cu sare, piper si sofran (daca e cazul, pentru mai multa culoare).
5. Incalziti o jumatate de lingura de ulei intr-o tigaie mica.
6. Coaceti jumatate din compozitie. Coaceti mai intai pe-o parte, apoi intoarceti omleta pentru a o coace si pe partea cealalta. Coaceti si a doua omleta din restul compozitiei.
7. Lasati sa se racesca, apoi taiati cubulete omletele.
8. In momentul servirii, verificati asezonarea grisului, incorporati omleta si presarati totul cu busuioc.Ganduri pozitive
Salată de orez sălbatic cu legume (picantă)
Ingrediente:
100 g orez salbatic (decorticat)
160 g sparanghel proaspat sau congelat
160 g ardei gras rosu
160 g rosii sherii(mici)
160 g ceapa rosie
40 ml otet
80 ml ulei de masline
0,5 ml sos Warchestere
0,100 ml sos picant
sare, piper - dupa gust
1 legatura patrunjel
Mod de preparare:
1. Fierbeti orezul in doua cantitati apa la o cantitate orez.
2. In timp ce orezul fierbe, "lucrati" putin cu legumele. Ardeiul il taiati cubulete, ceapa pestisor, rosiile jumatati iar sparanghelul il rupeti in bucati.
3. Dupa ce orezul s-a racit, amestecati-l cu legumele, apoi adaugati sosurile, condimentele si patrunjelul.
O puteti servi ca atare sau pe post de garnitura. Alaturi de aceasta salata puteti consuma de la un simplu pahar cu apa pana la cel mai rafinat vin.
Despre legumele
Leguma, fructul | Afectiunea | Tratarea |
Cartoful | arsuri, degeraturi, eruptii, plagi, umflaturi ale pleoapelor | cataplasme cu cartofi cruzi rasi. Se poate adauga ulei de masline. |
gastrite, ulcere gastrice si duodenale, litiaza biliara, constipatie | se stoarce bine cartoful ras si se bea sucul proaspat | |
Varza | furuncule, dureri de gât, dureri de cap, raguseala, arsuri, plagi, rani, contuzii, dureri musculare sau reumatismale, entorse, vânatai, ulcer varicos | se spala frunzele de varza, se înlatura nervurile centrale si se strivesc trecând peste ele cu un rulou de lemn sau o sticla. Când apare sucul pe frunze acestea pot fi aplicate astfel: se iau 2-3 frunze groase care se acopera cu o pânza groasa si se leaga cu tifon. Bandajul se tine 2-4 ore sau toata noaptea daca e cazul. Când apare esnzatia de caldura insuportabila se aplica alte frunze proaspete. |
constipatie, diaree, indigestie, colite, gripa, guturai, edem, nervozitate | se bea suc proaspat de varza sau apa în care a fiert varza | |
Ceapa | diaree | o mîna de foi de ceapa la un litru de apa. Se lasa sa dea în clocot 10 minute. Se bea o jumatate de litru pe zi. |
gripa, raceala, laringinta | 2 cepe taiate în felii subtiri se lasa la macerat în 1/2 l de apa. Se bea un pahar între mese si unul la culcare timp de câteva zile. | |
dureri de dinti | se pune pe dinte un tampon îmbibat cu suc de ceapa | |
migrena | felii de ceapa crude aplicate pe frunte | |
întepaturi de insecte | se freaca locul timp de unu-doua minute cu o bucata de ceapa | |
abcese, furuncule | se coace în cuptor o ceapa si se aplica felii calde pe zona bolnava | |
plagi, taieturi, arsuri | se aplica felii de ceapa pe leziune, se acopera cu o pânza subtire si se panseaza | |
Morcovul | arsuri, furuncule, plagi recente | morcovii rasi aplicati sub forma de comprese pe zona bolnava |
constipatie la adulti | se prepara o supa dintr-un kg de morcovi fierti de doua ori într-un litru de apa | |
Patrunjelul | eruptii pe fata | se aplica suc obtinut din strivirea frunzelor sau infuzie de patrunjel |
vânatai | frunzele strivite se aplica direct pe vânataie | |
plagi, rani, întepaturi de insecte | pansament antiseptic si cicatrizant cu frunze strivite | |
mastita (inflamatia sânilor) | se aplica pe sâni frunze strivite | |
Cirese | migrene | se strivesc cirese si se aplica sub forma de compresa pe frunte |
pentru purificarea organismului | consumând una sau doua zile numai cirese ajutam organismul sa elimine toxinele si deseurile | |
Portocala | gripa, raceala | se bea sucul de la o portocala, la care s-a adaugat doua cuburi de zahar, un pahar rom si apa |
constipatie | se fierbe coaja unei portocale timp de o jumatate de ora, apoi se arunca apa si se fierbe înca 20 de minute în apa usor îndulcita (20g zahar la 1l de apa). Se scoate coaja si se lasa sa se usuce. A doua zi dimineata se manânca pe stomacul gol. | |
Lamâie | greata, varsaturi | sucul unei lamâi stoarse adaugat în jumatate pahar de apa îndulcita cu 1/2 lingurita de zahar |
hemoragii nazale | se aplica în nara care sâmgereaza un tampon de vata îmbibat în suc de lamâie (sau otet) | |
dureri de cap | comprese cu suc de lamâie sau felii de lamâie pe tâmple | |
rani sau plagi infectate | se aplica suc de lamâie ca atare sau diluat | |
întepaturi de insecte | se freaca zona cu o felie de lamâie pe care s-a presarat putina sare | |
gingii bolnave, care sângereaza | se freaca gingiile cu o felie de lamâie, dimineata si seara timp de câteva zile | |
gripa, raceli, febra | se bea sucul unei lamâi diluat în jumatate pahar cu apa | |
Banana | vânatai, aschii de lemn sau cioburi de sticla intrate în piele | se aplica pe zona infectata partea interioara a unei coji de banana bine coapta. Se leaga cu un tifon si se lasa mai multe ore sau toata noaptea daca e cazul. |
insomnii | o jumatate de banana seara la culcare |