sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Ciuperci


Datorită ariei extinse de principii nutritivi: proteine, glucide, lipide, vitamine, elemente minerale, enzime, stimulenţi cerebrali şi organici, ciupercile pot fi considerate ‘carne vegetală’. Aroma, savoarea, uşurinţa cu care sunt asimilate de organism le fac să fie bine apreciate în bucătăria tradiţională pe de o parte şi în egală măsură de gastronomia rafinată, dieteticieni, vegetarieni, procesori industriali.

Există tendinţa de a se introduce noi varietăţi în cultură din numărul mare – peste 180 000, din care 500 se ştiu comestibile. Se cunoaşte tehnica, tehnologia culturii la câteva zeci. Interesează în tehnologia de creştere date cât mai precise legate de biologia creşterii, dezvoltării, înmulţirii, tehnica obţinerii sămânţei (miceliului), varianta optimă de reproducere a mediului natural pentru a creşte controlat în condiţii economice.

Sistem Extensiv de Creştere (Pleurotus Ostearus – buretele vânăt)

Primăvara devreme, unor butuci (de fag – de preferinţă) li se fac şanţuri circulare în care se însămânţază miceliu de pleurotus. Butucii se aşează vertical într-un şanţ făcut în pământ, apoi se acoperă cu paie, iar deasupra se pune pământ. După o lună butucii sunt scoşi şi puşi în poziţie verticală într-o zonă umbroasă din grădină. În patru ani, 20-25% din celuloza lemnului este transformată în ciuperci, în primul an cea mai mare parte. Dacă sunt ani secetoşi, se udă.

Experienţă Franceză cu Pleurotus – sistem semi-intensiv

O microfermă fără investiţii majore, aşezată la marginea unei păduri (zonă umbrită, răcoroasă)

Spaţiu: şopron vechi, amenajat pentru prima fază de creştere, solarii (400-500 m² compartimentaţi) cu sistem de ventilaţie şi reţea de umidificare pentru a doua fază de creştere.

Utilaje:

· maşină de tocat fibroase ( ce toacă paie, grâu),

· jgheab cu trei axe prevăzute cu ‘degete’ metalice pentru omogenizat paiele tocate cu miceliu, care sunt introduse printr-un ax melcat în saci de plastic perforaţi în prealabil - sacii aşezaţi manual câte 10 într-un rastel.

· Stivuitor pentru transportat rastelul

· O cameră izotermă, recuperabilă de pe un camion casat, pentru a menţine ciupercile la o temperatură de refrigerare până la livrare

· Furgon pentru livrare

Bineînţeles că au fost prezentate doar repere. O abordare detaliată vi se poate pune la dispoziţie pentru o experienţă profitabilă sau o afacere rentabilă.

Niciun comentariu: