vineri, 25 noiembrie 2011

CRESTEREA MELCILOR


Introducere

Helicicultura este procesul de crestere a melcilor. Cresterea melcilor pe o scara larga necesita o investitie considerabila de timp, echipament si resurse. In perspectiva, crescatorii de melci ar trebui sa ia in considerare acesti factori, in special daca scopul este sa furnizeze cantitati mari pentru afacerile comerciale. Oricine vrea sa creasca melci trebuie sa experimenteze mai multe metode pana va gasi ce functioneza mai bine in situatia sa.
Cochiliile de melci au fost gasite in excavatiunile arheologice, un indiciu cum ca melcii ar fi fost consumati inca din timpurile preistorice. In Roma antica melcii erau ingrasati in gradini formate din cochilii inainte de a fi mancati. Cartea "Virginia Farmer" descrie tinerea melcilor intr-un mediu friguros si umed, aducandu-se roua daca este necesar, fiind tinuti intr-o insula inconjurata de apa prevenind scaparea lor, suplimentand vegetatia si ingrasandu-i cu faina de grau. Pliny a descris gradina de melci a lui Fluvius Hirpinius de acum 2000 de ani ca avand sectii separate pentru diferite specii. Hirpinius isi hranea melcii cu vin si mancare (teorie nefondata), dar trebuie notat faptul ca ei puteau fi omorati daca o farfurie adanca era umpluta cu bere statuta. Romanii au selectat cele mai bune specii pentru crestere. Pestele de zid nu era la fel de consumat ca melcii, avand in vedere ca se consumau melci chiar in timpul postului de Paste. Citind unele surse Franta importa melci maro de gradina in California in anii 1850, fiind considerati drept escargot, adica o delicatesa. Alte surse afirma ca imigrantii italieni au fost primii ce au adus melcii in SUA. Importul SUA de melci a fost de mai bine de 4,5 milioane USD in 1995 si a provenit din 24 de tari. Acest import include melci vii, proaspeti, inghetati sau deja preparati. Exportatorii majori sunt Franta, Indonezia, Grecia si China. Exportul SUA a constat in melci vii, inghetati cu o valoare de 55000 USD catre 13 tari, in special Japonia, Olanda si UK. Aceasta publicatie furnizeaza imaginea generala asupra cresterii melcilor comestibili terestri.

Specii comestibile

Melcul comestibil are lungimea de la 1 mm pana la 312 mm, asa cum este gigantul melc african. Escargot se refera de obicei la specia Helix pomatia sau la Helix aspersa, chiar daca se mananca si alte specii. Achatina fulica, gigantul melc african, este taiat, conservat si servit catre consumatori drept escargot. Termeni precum "melci de gradina" sau "melci maro" nu au semnificatie mare avand in vedere ca se refera la multe tipuri de melci, uneori insemnand Helix aspersa.

Helix aspersa-Muller este deasemenea cunoscut sub numele de "petit gris" in Franta ("micul melc gri") sau "escargot chagrine" sau ''La Zigrinata''. Cochilia unui melc adult are 4 sau 5 spirale si masoara 30-45 mm. Se poate gasi de pe tarmurile Mediteranei pana pe coasta Spaniei si a Frantei. Gasit si in multe insule britanice unde romanii l-au adus in primul secol AD (Unele referinte sustin ca provine din Epoca Bronzului). In anii 1800 francezii l-au adus in California unde a devenit un adevarat daunator. A fost introdus chiar inante de 1850 in alte tari ca Africa de Sud, Noua Zeelanda, Mexic si Argentina. Helix aspersa are o durata de exploatare intre 2 si 5 ani. Aceasta specie se adapteaza foarte repede la diferite climate si conditii.
Helix Pomatia este cunoscut sub numele de "melcul roman", "melcul mar", "melcul selenar" sau in Franta "esgargot de Bourgogne". Intalnit in mare parte in Europa, se gaseste in munti impaduriti si vai pana la 2000 m altitudine si in gradini sau podgorii. E posibil ca romanii sa il fi adus in Marea Britanie pe cand imigrantii italieni l-au adus in USA in Michigan si in Wisconsin. Multi prefera Helix Pomatia in locul melcului Helix aspersa datorita gustului si marimii sale, cunoscut drept "escargot par excellence".

Otala lactea sau Helix Lactea este uneori numit "melcul podgoriilor" sau "melcul de lapte" sau chiar "melcul spaniol". Cochilia este alba cu benzi spiralate rosii-maronii si masoara aproape 26-35 mm in diametru. Multi cred ca e mai gustos ca Helix aspersa.

Iberus alonensis - melcul spaniol "Cabretes" sau "xona-fina" masoara 30mm.

Cepae nemoralis - Helix nemoralis - melcul de padure masoara 25 mm. Gasit in Europa Centrala si in multe state din SUA de la Massachusetts pana in California si din Tennessee pana in Canada. Habitatul trece de la padure la dune. Mananca tesuturi de plante moarte, dar ii plac si urzicile si pintenii cocosului, dar si viermi sau chiar melci morti.

Cepae hortensis sau Helix hortensis - melcul de gradina masoara 20 mm si are dungi inchise. Nativ din centrul si Nordul Europei. Introdus in Maine, Massachusetts si New Hampshire, in timpurile coloniale neputandu-se adapta. Habitatul lui variaza la fel ca si Cepae nemoralis, dar Cepae hortensis este gasit in locuri mai reci si mai umede ca nemoralisul. Marimea lor mica si opinia unora cum ca melcii cu cochilii dungate nu sunt atat de buni ii fac sa nu fie foarte populari.

Otala punctata numit si "vaqueta" in unele parti ale Spaniei, masoara aproape 35mm.

Otala vermiculata sau Eubania masoara 25 mm. Se gaseste in tarile mediteraneene, fiind introdus in Louisiana si Texas.

Helix uncomm
numit "escargot turc" masora 45mm, fiind intalnit in Italia, Iugoslavia si Crimeea, Turcia si in jurul Marii Negre.

Helix adanensis vine din Turcia.

Helix aperta masoara 25 mm, carnea sa gasindu-se la un pret foarte ridicat. Se gaseste in Franta, Italia si tarile mediteraneene, stabilindu-se chiar in California si Louisiana. Cunoscut sub denumirea de "melcul vizuina", e gasit la suprafata doar in timpul ploilor. In vreme calda el intra 7-15 cm sub pamant si devine inactiv pana la o noua ploaie.

Theba pisana sau "cargol avellanene" masora 20 mm si traieste in zone uscate, in locuri insorite, mai ales in apropierea marii. Gasit in Sicilia, s-a raspandit in mai multe tari europene, inclusiv Anglia. Acest melc este un daunator de gradina , "melcul alb" pe care California l-a starpit cu aruncatoare de flacari arzand suprafete intregi. In numar mare (3000 de melci) pot distruge o gradina in 24 ore si o recolta in cateva nopti.

Sphincterochila candidisima masoara 20 mm.

Achatina fulica - unul din melcii giganti din Africa, creste pana la 326 mm. Este originar din Sudul Saharei din Africa de Est. A fost in mod constient introdus in India in 1847. A fost un esec stabilirea lui in Japonia in 1925. A fost transportat din intamplare catre alte locatii fiind eliberat din neatentie in California dupa al doilea razboi mondial in Hawaii si mai apoi in Florida si in Miami, in anii 1970. In multe locuri este un serios daunator cauzand pagube recoltei. Deasemenea, datorita marimii materiile sale fecale creaza mari neplaceri. In majoritatea tarilor importul si cresterea acestui melc sunt strict interzise prin lege si in functie de legislatia tarii se pedepseste cu inchisoarea. Nu exista ceva comparabil cu gigantul melc african. De exmplu, "melc gigant" in Ghana insemna Linne pe cand in Nigeria se poate referi la Arachachatina Marginata (Swainson)si in Africa de Est se refera la Achatina fulica Bodich. Cu alte cuvinte sunt multe specii de melci uriasi de pamant nu doar una.

Niciun comentariu: