Diete pentru copii si bebelusi
Daca urmati unele reguli destul de simple copilul dumneavoastra va avea o dieta mai sanatoasa. Bebelusii ar trebui incurajati sa suga la sin pana la 2 ani. În majoritatea cazurilor, alaptatul poate fi singura sursa de hrana in primele 6 luni. Fiti atente sa nu hraniti prea mult sau prea putin copilul. Copiii si adolescentii ar trebui sa manince mai putine alimente care contin zahar. Ei au nevoie de miscare si de o hrana adecvata pentru a creste si a se dezvolta normal. Dietele slabe in grasimi nu sint recomandate copiilor sub 5 ani, aceasta dieta fiind mai potrivita pentru copii de virsta mai mare. Bebelusii si copiii trebuie incurajati sa considere apa ca bautura lor preferata.
Ce inseamna o dieta buna
În general ar trebui sa consumam mincaruri cu foarte putina sare, mincaruri bogate in elemente nutritive, multa piine si cereale (dar mai ales integrale), legume si fructe, cantitati moderate de zaharuri. O dieta sanatoasa pentru un adult insemna de asemenea limitarea cantitatii de alcool. De asemenea, este foarte importanta stabilirea unui echilibru intre miscare si mincare, acest lucru ajutindu-ne sa ne mentinem greutatea ieala.
Grasimile trebuie reduse cel mai mult pentru a minca sanatos
Dietele adultilor ar trebui sa contina mult mai putine grasimi, mai ales grasimi saturate. Acest fel de grasimi, care predomina in produsele animale, se depoziteaza cel mai usor ca tesut adipos decit grasimile nesaturate. Grasimile poli si mono-nesaturate sint benefice organismului atunci cind sint in cantitati moderate. Se stie ca grasimile poli-nesaturate sint bune pentru scaderea nivelului de colesterol, in timp ce cele mono-nesaturate sint neutre. Grasimea de peste de exemplu are efect anticoagulant si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. S-a dovedit ca densitatea energetica a unei diete este la fel de importanta ca si cantitatea de grasimi. Reducerea numarului de calorii se poate face prin marirea cantitatii de alimente vegetale care dau o senzatie de satietate si dilueaza zaharul si grasimile. Alfel spus, cind consumam mincaruri bogate in calorii trebuie sa consumam cantitati si mai mari de vegetale.
Asigurati-va ca dieta dumneavoastra este bogata in calciu si fier
Este important sa consumam mincaruri bogate in fier si calciu: calciul este important pentru copii, femei si fete, fierul este important pentru femei, fete, vegetarieni si atleti.
Nu lasati copiii sa plece la scoala fara a lua micul dejun
Copiii care nu maninca dimineta nu sint hraniti destul. Dieta lor contine mai putin calciu, fier, fibre, vitamine. Pe masura ce copiii inainteaza in virsta acest lucru ar pute deveni un obicei. S-a descoperit ca dupa ce li s-a modificat obiceiul, copiii au avut rezultate mai bune la scoala.
Sugestii pentru micul dejun
Iata citeva idei pentru prepararea rapida a micului dejun. Fructele proaspete cu cereale integrale si lapte fara grasimi. Piine prajita cu putina margarina. Piine prajita cu brinza si rosii. Lapte fara grasimi cu ciocolata. Suc de portocale.
Calciul si fierul
Calciul si fierul sint elemente foarte importante ale dietei noastre. Copiii si adolescentii nu trebuie sa manince mai putine grasimi. Încurajati bebelusii si copiii sa considere apa bautura lor preferata. Copiii vor fii hraniti mai bine si vor avea rezultate mai bune la scoala daca maninca micul dejun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu