marți, 14 octombrie 2008

DIFERITE OCAZII IN CARE DAM CADOURI

  • Sf. Nicolae - 6 decembrie
Este una din cele mai asteptate sarbatori de catre copii. Ii vom invata sa-si puna la usa ghetutele lustruite de cu seara (in ajun). Dupa ce s-au culcat le vom umple cu daruri, constind in general din dulciuri, pe care le vor gasi a doua zi de dimineata. Le vom spune si povestea cu nuielusele pe care s-ar putea sa le primeasca daca nu sunt cuminti.
  • Craciunul - 25 decembrie - se sarbatoreste nasterea
Domnului nostru, Isus Hristos. Cind copii sunt mici, vom impodobi bradul fara ca ei sa ne vada, daca sunt mai mari vom apela la ajutorul lor. Bradul trebuie sa fie impodobit pe 24 decembrie, zi deosebita pentru ca este ajunul Craciunului, si vom da o deosebita solemnitate acestei seri, invitind musafiri si asteptind colindatori. Vom pune sub brad daruri pentru toti membri familiei , dar si pentru invitati. Ele vor fi frumos ambalate, vor avea etichete si vor fi date in cadrul unui ceremonial aparte. Momentul va fi cit mai mult prelungit si va constitui o veritabila sarbatoare. Tot acum vor fi chemati si colindatorii, pentru care vom pregati din vreme daruri. Deoarece ajunul Craciunului este inca zi de post se dau de obicei : covrigi dar si nuci, mere, portocale sau alte fructe.

  • Anul nou.
Se dau bani copiilor deoarece acestia ne-au sorcovit. La masa festiva de Revelion pe data de 31 decembrie se vor pune in fata fiecarui invitat, in stinga, sub servet, mici cadouri , ca de exemplu : un set de batiste , un portofel, o bijuterie, cosmetice, un stilou, o agenda, un calendar, etc, in functie de posibilitatile materiale ale familiei respective. Important este ca fiecare dintre invitati sa intimpine noul an primind un mic dar de care se va bucura in mod sigur.

  • 1 Martie
Este o zi asteptata de toata lumea cu multa nerabdare. Scapam de hainele groase de iarna si chiar daca afara este lapovita stim sigur ca a venit primavara. La aceasta data se ofera mici obiecte confectionate de noi sau cumparate, insotite de traditionalul snur alb impletit cu rosu. Florile ar trebui sa insoteasca intotdeauna martisoarele. Le vom alege pe cele care au o semnificatie : cosar, barza, cheita etc. Le vom ocoli cu grija pe cele de prost gust care din pacate au invadat comertul. Este vorba de cele confectionate din blanuri si pene, dar nu numai despre ele. Din nou trebuie sa amintim ca nu pretul ne va sfatui sa facem o alegere buna. A le lua la intimplare doar pe cele mai ieftine sau pe cele mai scumpe, nu este o dovada de bun gust. Cind scriam aceasta carte am primit de la o prietena tinara o penita veche gasita intr-un sertar al bunicului ei. Mi-a facut o deosebita placere! Le vom prinde pe un carton pe care ne scriem numele sau le vom pune intr-un plic insotit de o carte de vizita. Peste ani cind vom unbla in sertarul cu amintiri, ne vom aduce aminte cu placere de persoana care ni l-a oferit.
Femeile au voie sa-si dea cadou una alteia martisoare?
Da, e frumos ca si noi la rindul nostru cind primim un martisor sa oferim un altul. In nici un caz nu-i vom pune pe masa persoanei respective un pumn de martisoare zicindu-i: alege-l pe cel care iti place. Nu mai este un dar ci o ofensa.
Barbatilor nu li se ofera martisoare.
  • Floriile
Sa nu uitam sa felicitam de Florii pe toti cei care poarta nume de flori. Sa o facem in scris sau trimitind un buchet de flori. Imi povestea o doamna pe care o cheama Florina ca in ziua respectiva avea musafiri de care nu s-a putut ocupa deoarece avea mereu de rspuns la telefon.
Daca suntem invitati la masa chiar in aceasta zi fara sa ni se spuna de ce , vom ghici singuri ca pe prietena noastra Rodica o mai cheama si Florina, Viorica sau Brindusa si isi serbeaza onomastica. In acest caz vom aduce pe linga flori si un cadou.
  • Pastele
Pentru ca slujba de Inviere are loc simbata la ora 12 , se merge la biserica noaptea. Este bine sa luam si copii cu noi daca nu sunt prea mici. De Craciun se ofera celor mici mai mult dulciuri si jucarii iar de Paste le vom darui bomboane , oua de ciocolata dar si hainute noi. In general copii nu se bucura prea mult cind primesc haine. Ei sunt mereu curati si frumos imbracati. Dar in aceasta zi obiectele de imbracat au o anumita semnificatie. Ele vor fi imbracate la slujba de inviere si in prima zi de Paste. Un alt obicei care le face o mare bucurie copiilor este de a ascunde darurile lasate de " iepuras ". Se vor distra foarte bine cautindu-le si ziua va fi pentru ei o adevarata sarbatoare.
  • Aniversarea zilei de nastere.
Aproape mai important decit darul propriu-zis este sa ne aducem aminte cu exactitate de aceasta data pentru a transmite felicitarile chiar in ziua respectiva. In acest scop ar trebui sa avem un calendar special pe care il putem confectiona singuri, dupa modelul alaturat. Il vom atirna pe un perete: este si decorativ si mult mai util decit o agenda bine pusa la punct, dar pe care uitam sa o consultam! Daca nu ne intilnim cu persoana respectiva ii vom da un telefon de felicitare: tot dar se numeste.
  • Onomastica ( ziua numelui )
Se sarbatoreste dupa calendarul ortodox. Sfinta Elena si sfintul Constantin, sfintul Mihail si Gavril, sfintul Nicolae - sunt sarbatori cunoscute, dar putem face o bucurie felicitindu-i si pe cei pe care ii cheama: Ecaterina, Teodosia, Anastasia.
  • Nasterea si botezul
Se vor aduce cadouri atit copilului cat si mamei, chiar daca nu suntem invitati la botez. De aceasta data darurile vor fi alese dintre cele mai utile si de stricta necesitate. Ne putem consulta cu familia respectiva. Ar fi pacat ca acestia sa se trezeasca cu doua carucioare la un singur copil! Obligatiile materiale cele mai serioase revin nasilor. Acestia vor aduce, pe linga traditionalul trusou, si un cadou valoros, care sa-i ramina copilului amintire, daca-i posibil, toata viata: o bijuterie de aur, un pahar de botez de argint, dupa posibilitatile fiecaruia.
Nici nasii nu vor uita (cum se mai intimpla in ultima vreme) sa-i faca un cadou deosebit mamei copilului. Aceste daruri pot fi dintre cele mai diverse: o bijuterie delicata, un parfum, un vas de flori, un tablou si chiar carti si discuri. De fapt se poate oferi orice, iar obiectul respectiv va capata in timp o valoare deosebita, amintindu-i mamei mereu fericitul eveniment.
  • Casatoria
Chiar daca participam la masa festiva, este de preferat sa trimitem cadourile dinainte. In ziua respectiva este atit de multa agitatie incit riscam ca ele sa treaca neobservate si sa se piarda cartile de vizita. Tinind seama de virsta lor, tinerii au nevoie de lucruri foarte diverse, deci va fi usor sa alegem un cadou folositor. In aceasta situatie cadoul nu va fi neaparat o surpriza. Este preferabil sa discutam cu mirii sau cu parintii acestora despre ceea ce isi doresc decit sa oferim al
cincilea serviciu de cafea. In multe tari din Europa s-a extins obiceiul "listei de mariaj". Aceasta este alcatuita de catre miri cind isi anunta data casatoriei. Lista se face la un mare magazin ales de ei si se lasa acolo. Ea cuprinde o gama foarte larga de obiecte si de preturi (pentru toate buzunarele !). Numeroase magazine specializate in "liste de mariaj" sunt astazi informatizate: alegerea obiectului se face prin Minitel si se plateste cu carte de credit. Este suficient sa telefonezi
si sa dai numele tinerilor si apoi sa dai un cec corespunzator pretului cadoului insotit de o carte de vizita cu citeva cuvinte de felictare. La intervale scurte, magazinul transmite tinerilor cadourile primite si cartile de vizita. Acestia vor multumi cit mai repede si eventual vor invita peroana respectiva intr-o vizita avind grija ca obiectul respectiv sa fie la vedere sau macar sa se vorbeasca despre el. "Lista de mariaj" se retrage in general de la magazin la doua saptamini dupa nunta. Neavind inca magazine specializate in acest domeniu, putem totusi alcatui aceste liste anuntindu-ne rudele si prietenii din timp ca ele exista si unde. Se va proceda la fel: cel care a consultat lista va bifa obiectul pentru a nu fi repetat. Tot din aceasta lista se pot inspira si colegii de serviciu, adunind bani si cumparind un cadou mai scump. Pe cartea de vizita se vor semna toti cei care au contribuit la cumpararea cadoului. Va primi fiecare in parte multumirile mirilor. Chiar daca am trimis dinainte cadoul in ziua ceremoniei vom aduce in mod obligatoriu flori. Cadoul pe care mirele il va face miresei in ziua casatoriei nu va fi nici cerut nici comandat ci va constitui o surpriza.
Intr-o casa in care un cuplu de tineri castoriti se inteleg bine, este recomandabil sa se aniverseze data casatoriei. Invitatiile vor fi facute rudelor sau prietenilor dar se va specifica scopul petrecerii. Cadourile vor fi si de aceasta data mai practice ca in alte ocazii. In special la primele aniversari. Ca o curiozitate demna de retinut sunt denumirile aniversarilor, odata cu scurgerea timpului. Este un prilej de bucurie si de amuzament sa oferim la aniversarea a cinci ani de la casatorie obiecte frumoase numai din lemn.
Obligatia celor care invita este doar de a anunta citi ani au trecut de la evenimentul care i-a unit.
- La 3 ani nunta de piele
- La 5 ani nunta de lemn
- La 10 ani nunta de cositor
- La 12 ani nunta de matase
- La 15 ani nunta de portelan
- La 20 ani nunta de cristal
- La 25 ani nunta de argint
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- La 30 ani nunta de perle
- La 40 ani nunta de rubin
- La 50 ani nunta de aur
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- La 60 ani nunta de diamant
  • Vizitele
In casele cu copii un om politicos nu va intra fara o surpriza cit de mica pentru acestia: fructe, ciocolata, bomboane. Cind suntem invitati in mod special la masa sau la petrecere, fara a se sarbatori ceva deosebit, vom aduce totusi flori sau o bautura fina. Nu vom aduce fursecuri sau prajituri din comert intr-o casa in care gospodina este renumita pentru modul in care le face ea singura.

Niciun comentariu: