luni, 27 octombrie 2008

10 elemente de evitat (8)



8. Grinzile şi tavanele înclinate

Independent de farmecul pe care îl putem resimţi dormind în fostele poduri amenajate, dar a căror structură de grinzi şi stâlpi a fost păstrată, arhitecturile neregulate creează un spaţiu dizarmonic în Feng Shui. Chi­ul care circulă prin cameră va fi zdrobit de înclinaţia tavanului şi se va scurge apoi în odaia oprimată, ca şi cum ar traversa un tunel. Chi­ul riscă să fie mai curând sărac (doar dacă nu este compensat de nişte ferestre largi şi luminoase) iar presiunea grinzilor din plafon îl va împiedica pe cel ce doarme să­şi întindă corpurile subtile (astral, eteric) în spaţiu pe durata nopţii.

În funcţie de poziţia grinzii (transversală faţă de cel ce doarme sau longitudinală), partea corpului situată în prelungirea directă a unghiului agresiv riscă să se şubrezească în timp. Acest efect se explică în acelaşi fel ca şi uzura care, prin frecarea îndelungată în acelaşi sens, provoacă lustruirea în timp a unei suprafaţă.
E recomandabil să ne folosim de grinzile tavanului înclinat nu pentru a pune sub ele capul patului (aşa cum se întâmplă adesea), ci pentru a încastra nişte etajere (care vor fi acoperite cu o draperie sau o uşă). Suspendat chiar deasupra capului patului, un voal translucid de o culoare blândă poate înlătura presiunea tavanului (vezi capitolul „Cele trei centre vitale ale casei ­ Patul”.)

Ferestrele de tipul lucarnei oferă o breşă largă Chi­ului care pătrunde prin plafon, deasupra capului. Principiul ferestrelor-puţ practicate în tavan este similar, cu deosebirea că acestea acoperă în general mai multe etaje (în casa scărilor de mari dimensiuni) şi difuzează mai armonios Chi­ul în ansamblul casei. Pentru a proteja zona camerei puternic scăldată în această lumină directă (din punct de vedere vizual, avem un control mai redus asupra a ceea ce ne „cade” în cap), un stor foarte fin pus pe lucarnă, un glob de cristal cu faţete sau o plantă au un efect echilibrant apreciabil şi îmblânzesc Chi­ul ambiant.

Niciun comentariu: