Dupa cum am vazut deja, nu e greu sa combini corect vinul cu mancarea la restaurant, chiar daca nu cunosti prea bine diferentele dintre diferitele soiuri de vinuri.
Daca servesti vin la tine acasa, trebuie sa stii cateva lucruri in plus:
a) temperatura
- vinurile rosii, grele, se servesc la o temperatura de aproximativ 18ºC, iar cele usoare la aproximativ 12ºC
- vinurile albe se servesc la o temperatura intre 6ºC si 11ºC; vinurile albe dulci se servesc ceva mai reci, intre 4ºC si 8ºC
Vinul trebuie adus la temperatura corecta in mod treptat, altfel ii pot fi alterate calitatile.
b) paharele
- orice vin se serveste in pahare cu picior, pentru a se evita incalzirea lui prin contactul cupei cu palma
- vinurile albe se servesc in pahare cu o cupa de marime medie, usor intoarsa spre interior. Aceasta forma ajuta la canalizarea aromei vinului.
- vinurile rosii se servesc in pahare ceva mai mari, cu cupa usor mai rotunjita decat cele pentru vinuri albe
- sampania se serveste in pahare inalte, numite flute de champagne. Cupele largi, aproape plate, chiar daca arata elegant, nu sunt indicate, deoarece sampania este mai expusa aerului si se rasufla foarte repede.
Paharele nu se servesc pline ochi, ci doar pana la o treime din capacitate. Nu-ti fa griji ca musafirii o sa te acuze de zgarcenie. Daca nu sunt experimentati intr-ale vinului, explica-le tu, ca un om competent in domeniu ce te gasesti, ca vinul se serveste cate putin pentru a nu-si pierde aroma.
Nu te gandi ca va trebui sa cheltuiesti o groaza de bani pe vesela, pentru ca se gasesc si pahare care arata bine la preturi modeste. Oricum, daca tot cumperi un vin bun, ar fi pacat sa nu ai pahare care sa pastreze aroma asa cum trebuie.
c) ambianta
E destul de clar ca un vin bun are nevoie de o ambianta cat de cat eleganta. Nu ne prea inghesuim noi, barbatii, sa organizam cine festive acasa (in afara de pasionatii de gatit), ca sa facem totul cu mare staif, dar gandeste-te ca inviti o femeie la o cina intima: vrei sa dai bine, nu? O sticla de vin bun nu merge cu mancare take-out, pe o masa acoperita cu musama, nici cu manele ca fundal sonor. E cam obositor sa te gandesti la toate detaliile, stiu, dar face parte din procesul maturizarii. Dupa ce vei prinde cu adevarat gustul vinului, vei fi atent si la amanuntele care insotesc servirea.
Enjoy life!
Daca servesti vin la tine acasa, trebuie sa stii cateva lucruri in plus:
a) temperatura
- vinurile rosii, grele, se servesc la o temperatura de aproximativ 18ºC, iar cele usoare la aproximativ 12ºC
- vinurile albe se servesc la o temperatura intre 6ºC si 11ºC; vinurile albe dulci se servesc ceva mai reci, intre 4ºC si 8ºC
Vinul trebuie adus la temperatura corecta in mod treptat, altfel ii pot fi alterate calitatile.
b) paharele
- orice vin se serveste in pahare cu picior, pentru a se evita incalzirea lui prin contactul cupei cu palma
- vinurile albe se servesc in pahare cu o cupa de marime medie, usor intoarsa spre interior. Aceasta forma ajuta la canalizarea aromei vinului.
- vinurile rosii se servesc in pahare ceva mai mari, cu cupa usor mai rotunjita decat cele pentru vinuri albe
- sampania se serveste in pahare inalte, numite flute de champagne. Cupele largi, aproape plate, chiar daca arata elegant, nu sunt indicate, deoarece sampania este mai expusa aerului si se rasufla foarte repede.
Paharele nu se servesc pline ochi, ci doar pana la o treime din capacitate. Nu-ti fa griji ca musafirii o sa te acuze de zgarcenie. Daca nu sunt experimentati intr-ale vinului, explica-le tu, ca un om competent in domeniu ce te gasesti, ca vinul se serveste cate putin pentru a nu-si pierde aroma.
Nu te gandi ca va trebui sa cheltuiesti o groaza de bani pe vesela, pentru ca se gasesc si pahare care arata bine la preturi modeste. Oricum, daca tot cumperi un vin bun, ar fi pacat sa nu ai pahare care sa pastreze aroma asa cum trebuie.
c) ambianta
E destul de clar ca un vin bun are nevoie de o ambianta cat de cat eleganta. Nu ne prea inghesuim noi, barbatii, sa organizam cine festive acasa (in afara de pasionatii de gatit), ca sa facem totul cu mare staif, dar gandeste-te ca inviti o femeie la o cina intima: vrei sa dai bine, nu? O sticla de vin bun nu merge cu mancare take-out, pe o masa acoperita cu musama, nici cu manele ca fundal sonor. E cam obositor sa te gandesti la toate detaliile, stiu, dar face parte din procesul maturizarii. Dupa ce vei prinde cu adevarat gustul vinului, vei fi atent si la amanuntele care insotesc servirea.
Enjoy life!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu