1. Pregăteşte-te pentru anotimpul rece. A face fotografie la vreme de iarnă presupune că atât echipamentul foto cât şi îmbrăcămintea trebuie să fie corespunzătoare temperaturilor scăzute. dacă în privinţa echipamentului foto anumite lucruri sunt cunoscute - digitalul echipat cu HD nu funcţionează, aparatele cu electronică mai veche dau rateuri la frig, diafragma de la obiectivele vechi nu se închide la valoarea preselectată - ceea ce e mai puţin luat în considerare este îmbrăcămintea. Este bine să adopţi stilul de îmbrăcăminte cu cât mai multe straturi subţiri în detrimentul celei groase în starturi puţine. Pe lângă lejeritatea în mişcări, mai multe straturi subţiri formează între ele straturi multiple de aer care măresc izolarea termică a îmbrăcămintei. Corpul pierde 50% din căldură prin regiunea capului. Deci acesta trebuie protejat cu o căciulă sau şapcă dintr-un material care împiedică formarea transpiraţiei, dar are o izolaţie termică bună. Pentru aceasta polartec-ul sau flis-ul sunt foarte bune.
Pantaloni din polartec, acoperiţi cu suprapantaloni din goretex (membrană unisens care lasă corpul să respire, dar nu lasă vântul şi umezeala să intre), cămaşă de piele, şi două rânduri de pulovere subţiri din polartec peste care se îmbracă haina de goretex sunt cea mai bună variantă împotriva frigului. dacă staţi nemişcat o perioadă de timp mai lungă e necesară o haină cu puf de gâscă care se îmbracă pe deasupra. Încălţămintea trebuie să fie lejeră, impermeabilă, iar principiul multistrat se aplică şi aici. Când este foarte frig şi stai mult timp la exterior e bine să ai mănuşi subţiri din piele cu 5 degete pentru manevrarea aparatelor peste care se trag supramănuşi cu un singur deget. dacă situaţia impune şi trebuie să te deplasezi prin zăpadă adâncă mai mult timp, parazăpezile sunt necesare.
2. Caută locaţiile pentru fotografie din timp. Zăpada face deplasarea în teren mult mai dificilă. Cu cât e mai multă zăpadă cu atât vei pierde mai mult timp pentru deplasarea de la un obiectiv la altul. Pentru mers pe jos timpul de parcurs al unei distante se dublează sau chiar se triplează.
3. Nu parcurge niciodată traseele singur. Iarna orice obstacol îşi dublează dificultatea. Un coechipier face înaintarea mai uşoară, urmele se sparg cu rândul, iar în caz de accident - chiar şi unul banal - coechipierul e singurul care te poate ajuta.
4. Perioada de fotografiere. în timpul iernii soarele este mult mai jos pe cer astfel încât pe toată durata zilei lumina este bună, mai ales în zonele de deal şi de munte. Totuşi răsăriturile şi apusurile sunt cele mai spectaculoase momente ale zile. Zăpada amplifică cromatica caldă a acestor momente.
5. Stabilirea expunerii. Exponometrele care măsoară lumina reflectată, adică acelea cu care sunt aparatele, tind să facă o subexpunere accentuată a filmului. dacă nu ai exponometru pentru măsurarea luminii incidente, atunci măsoară expunerea pe figura umană, pe un element colorat al îmbrăcămintei sau aplică regula diafragmei 16: într-o zi cu cer senin fără nori, în soare, expunerea corectă este 1/ISO la f=16. Dacă cerul este acoperit cu o pătură subţire de nori luminoşi, expunerea este 1/ISO la f=11; şi aşa mai departe. Întotdeauna faceţi bracketing pe supraexpuneri.
6. Bateriile sau acumulatorii sunt repede goliţi de temperaturile joase. Asigură-te că ai la tine baterii de schimb. Nimic nu e mai neplăcut ca în preajma unor subiecte pline de chiciură să ţi se termine bateriile de la camera foto. Pe cele epuizate nu le arunca. Ţine-le în buzunar un timp şi vei vedea că mai au energie suficientă pentru a le folosi mai departe.
7. Filtrele cele mai utilizate pe timpul iernii sunt cele UV la altitudini mai mari de 1000 m. Dar din trusă nu trebuie să lipsească cel de polarizare şi eventual un warming up de tipul 81A sau skylight. Pentru fotografia alb negru filtrele galben, portocaliu şi chiar roşu pot fi folosite cu succes pentru a creşte dramatismul şi contrastul.
8. Condensul este unul din inamicii fotografiei pe timp de iarnă. Când intri într-o cameră încălzită nu deschide imediat trusa foto. Lasă să treacă măcar o ora şi apoi scoate filmul din camera foto. Pe vreme extrem de rece încearcă să eviţi să expiri direct pe cameră când faci cadratura. Altfel te trezeşti că ai camera acoperita de un strat subţire de gheaţă. Când vei intra la căldură acesta se va transforma în umezeală care poate să-ţi afecteze aparatul foto.
9. Timpii de expunere trebuie astfel aleşi încât să nu fie mai scurţi de 1/500 pentru a nu afecta părţile în mişcare ale obturatorului. Aceasta se aplică la temperaturi sub -25, - 30ºC.
10. Lista cu lucrurile obligatorii pe care trebuie să le iei cu tine iarna:
a. trusa de prim ajutor
b. hărţi
c. busolă
d. telefonul mobil
e. mănuşi şi căciulă de rezervă
f. haine de rezervă
g. şnur de avalanşă dacă te deplasezi în zona înaltă
h. termosul cu ceai cald pentru o tura de o zi
i. energizante
j. ochelarii de soare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu