duminică, 3 octombrie 2010

Academia de Arte si Stiinte Cinematografice are o istorie de peste 80 de ani in care a premiat cele mai bune filme cei mai buni actori, cele mai bune scenarii, editari sonore, melodii originale, montaj si multe alte contributii care dau stralucire productiilor cinematografice. Unele filme au parte de multe nominalizari, insa merg acasa cu putine premii, iar altele impresioneaza atat de mult, incat merg acasa cu aproape toate premiile la care au fost nominalizate.

Acest lucru este valabil in cazul filmelor de mai jos, care, pe langa faptul ca au impresionat o multitudine de cinefili, au fost apreciate din plin de Academie. Nu toate deciziile Academiei au fost usor de luat, insa toate filmele enumerate aici au acea sclipire, fara de care nu ar fi putut atrage atatea statuete.

Titanic

Premii: 11

Nominalizari: 14

titanic

La premiile Oscar decernate la inceputul anului 1998, Titanic avea sa surclaseze celelalte filme nominalizate : As Good as It Gets, Good Will Hunting, The Full Monty si L.A. Confidential. In acea perioada, Titanic devenise cea mai scumpa productie realizata vreodata, care, timp de 12 ani a fost filmul cu cele mai mari incasari al tuturor timpurilor. Odata cu aparitia filmului Avatar, regizat tot de James Cameron, dominatia Titanicului a luat sfarsit. Cu greu insa va reusi cineva sa intreaca performanta de la Oscar a acestui film, anul acesta, numarul maxim de nominalizari inregistrate de un film fiind 9.

Ben-Hur

Premii: 11
Nominalizari: 12

Ben-Hur

Ben-Hur este un film epic regizat de William Wyler si reprezinta a treia versiune de ecranizare a romanului fictional Ben-Hur: A Tale of the Christ scris de Lew Wallace. Cu Charlton Heston si Jack Hawkins in rolurile principale, filmul spune povestea unui nobil evreu al carui destin a fost influentat de cele 2 intalniri ale sale cu Isus. Heston a facut un rol exceptional, care a fost si premiat de altfel, cu unul din cele 11 premii cu care filmul a mers acasa in 1960. 40 de ani mai tarziu insa, Charlton Heston a fost tinta unor atacuri lansate de Michael Moore in documentarul Bowling for Columbine, deoarece, in acea vreme, acesta era presedintele NRA (National Rifle Association – o organizatie care incuraja cetatenii sa-si detina arme pentru a se apara de infractori). Cu un decor foarte bine realizat, joc actoricesc pe masura, scenariu foarte bun si realizare cinematografica de inalta clasa, filmul a meritat toate cele 11 premii pe care le-a luat. Pentru cel mai bun film in acel an au mai concurat si: Anatomy of a Murder, The Diary of Anne Frank, The Nun’s Story si Room at the Top

The Lord of the Rings: The Return of the King

Premii: 11
Nominalizari: 11

The-Lord-of-the-Rings-The-Return-of-the-King

Trilogia LOTR a creat cu siguranta senzatie atat printre cei care au citit romanele lui Tolkien, cat si in randul pasionatilor de filme de fantezie. Mai bine de 3 ore, Peter Jackson a creat un adevarat spectacol vizual, care a fost apreciat la maxim de membrii Academiei. La absolut toate categoriile la care a fost nominalizat, a fost desemnat castigator. Pentru cel mai bun film in acel an mai fusesera nominalizati si Seabiscuit, Mystic River, Master and Commander: La capatul pamantului] si Lost in Translation. Celelalte filme din trilogie nu s-au bucurat tocmai de acelasi succes, The Fellowship of the Ring fiind nominalizat la 13 premii si castigator a 4, iar The Two Towers: 6 nominalizari si 2 premii.

West Side Story

Premii: 10
Nominalizari: 11

West-Side-Story

Filmul care a facut senzatie la inceputul anului 1962 la premiile Oscar a fost musicalul West Side Story, a carui actiune se petrece in New York-ul anilor ‘50. Castigator a 10 premii Oscar, filmul spune povestea de dragoste dintre sora unui lider de banda care se indragosteste de un membru dintr-o banda rivala. Aceasta poveste de dragoste imposibila si memorabila se deruleaza in ritmuri de salsa si balet. Cel mai bun film al anului si-a meritat aprecierea primita, datorita regizorilor Robert Wise si Jerome Robbins, actorilor George Chakiris si Rita Moreno cat si a celor responsabili de sunet, scenografie si costume. La categoria cel mai bun film a mai concurat cu Fanny, Turnurile din Navarone, The Hustler si Procesul de la Nurnberg.

The English Patient

Premii: 9
Nominalizari: 12


Pacientul Englez a avut parte de o concurenta acerba la Oscarurile din 1997, insa a mers acasa cu aproape toate premiile posibile. Ralph Fiennes face un rol memorabil, iar povestea filmului este foarte emotionanta. Regizat de regretatul Anthony Minghella, filmul spune povestea unui cartograf de origine maghiara care, in urma unui accident aviatic, sufera arsuri ingrozitoare. Aflat pe patul de moarte, acesta deapana frumoasa si controversata poveste de dragoste pe care a trait-o cu Katharine Clifton. Pentru cel mai bun film in acel an au mai concurat si : Fargo, Jerry Maguire, Secrets and Lies si Shine.

Gigi

Premii: 9
Nominalizari: 9

Gigi

Leslie Caron a avut grija sa-si lase amprenta bine intiparita in istoria cinematografica, dupa ce a interpretat magistral rolul tinerei Gigi, care il seduce pe instaritul Gaston. Filmat in Paris, filmul spune o poveste de dragoste foarte frumoasa si nelipsita de complicatii. In 1959, Gigi a luat absolut toate premiile pentru care a fost nominalizat, surclasand filme ca: Pisica pe acoperisul fierbinte, The Defiant Ones, Separate Tables si Auntie Mane.

The Last Emperor

Premii: 9
Nominalizari: 9

The-Last-Emperor

Inspirat dintr-o poveste reala, filmul il are ca personaj principal pe Aisin-Gioro Pu Yi, ultimul imparat din dinastia chineza Ching, care a fost incoronat la varsta de doar 3 ani. Contributia regizorului Bernardo Bertolucci a fost impresionanta, iar astfel, filmul a mers acasa cu toate premiile pentru care fusese nominalizat. Nominalizate pentru cel mai bun film in acelasi an au mai fost Broadcast News, Atractie Fatala, Hope and Glory si Moonstruck.

Gone with the Wind

Premii: 8
Nominalizari: 13

wind

In anul 1937 romanul lui Margaret Mitchell castiga premiul Pulitzer pentru romanul “Pe aripile vantului” si a fost vandut in intreaga lume in peste 30 de milioane de exemplare. Asa carte, asa film. Odata lansata varianta ecranizata, filmul a facut senzatie mai ales la premiile Oscar, unde a fost nominalizat la 13 categorii si a mers acasa cu 8 premii, printre care si Oscarul pentru cel mai bun film al anului. Vivien Leigh a radiat in rolul tinerei Scarlett O’Hara, iar filmul s-a dovedit a fi un succes garantat.

From Here to Eternity

Premii: 8
Nominalizari: 13

From-Here-to-Eternity

Regizat de Fred Zinnermann, filmul prezinta vietile militarilor si a sotiilor acestora stationati in 1941 intr-o baza militara din Hawaii. O poveste plina de dramatism, o distributie pe masura si un Frank Sinatra foarte natural. Abia spre finalul filmului are loc catastrofalul atac japonez de la Pearl Harbor, iar povestea filmului se complica si mai mult. A meritat din plin cele 8 Oscaruri primite, surclasand filme precum Julius Caesar, Tunica, Vacanta la Roma sau Shane.

On the Waterfront

Premii: 8
Nominalizari: 12

On-the-Waterfront

Marlon Brando face un rol exceptional in filmul regizat de Elia Kazan, despre un barbat care asista la uciderea unui docher. Cand afla ca fratele lui este implicat in aceasta crima, iar sora victimei se indragosteste de acesta, situatie devine cu mult mai complicata. Atat de complicata incat a primit pentru asta 8 premii Oscar.

My Fair Lady

Premii: 8
Nominalizari: 12

My-Fair-Lady

Timp de aproape 3 ore, filmul ne cucereste cu prestatia actritei Audrey Hepburn in rolul tinerei Eliza Doolittle, care este abordata de profesorul Henry Higgins. Acesta vrea sa faca din ea o adevarata domnisoara manierata, astfel ca, imp de 6 luni o supune la exercitii fonetice zilnice. Rezultatul? un film de Oscar, care a surclasat productii precum Zorba Grecul, Becket, Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, Marry Poppins.

Gandhi

Premii: 8
Nominalizari: 11

gandhi

Mahatma Gandhi a fost un conducator politic indian care a inspirat o intreaga natiune. L-a inspirat pana si pe Richard Attenborough sa faca un film despre el. Rezultatul? Un film biografic extraordinar, cu Ben Kingsley in rolul principal, despre mijloacele pacificatoare folosite de Gandhi pentru a elibera tara de dominatia britanica si despre excelentele sale abilitati de lider. O productie atat de buna incat a surclasat la categoria cel mai bun film Verdictul lui Sidney Lumet, Tootsie in regia lui Sydney Pollack, Disparutul lui Costa-Gavras si E.T.: The Extra-Terrestrial al lui Steven Spielberg.

Amadeus

Premii:8
Nominalizari: 11

amadeus

La doi ani dupa ce Ghandi a fost mare castigator al premiilor Oscar, un alt film biografic a facut senzatie printre membrii Academiei. Castigator a 8 premii Oscar, filmul Amadeus spune povestea cunoscutului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, pus in relatie cu un alt compozitor cunoscut – Antonio Salieri. Regizat de Milos Forman, cu F. Murray Abraham si Tom Hulce in rolurile principale, Amadeus a fost net superior fata de toate celelalte productii ale anului 1984.

Cabaret

Premii: 8
Nominalizari: 10

cabaret

In 1973 Cabaret a fost filmul care a luat cele mai multe premii Oscar, insa nu a reusit sa ia premiul pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun actor in rol principal (premii care au revenit capodoperei Nasul – in regia lui Francis Ford Coppola, cu Marlon Brando in rolul principal). Totusi, Liza Minelli s-a dovedit a fi o adevarata artista, iar musicalul Cabaret un spectacol sonor si vizual.

Slumdog Millionaire

Premii: 8
Nominalizari: 10

Slumdog-Millionaire

Povestea lui Jamal Malik si prezentarea foarte realista si socanta a suburbiilor din Mumbai a avut parte de o competitie acerba in 2009. The Curious Case of Benjamin Button, The Reader, Frost/Nixon si Milk au fost si ele la randul lor niste filme foarte bune, insa regizorul britanic Danny Boyle a venit cu ceva nou, cu un film original, departe de filmele tipice hollywoodiene.

Shakespeare in Love

Premii: 7
Nominalizari: 13

Shakespeare-in-Love

In anul 1998 Hollywood-ul a livrat adevarate capodopere cinematografice, iar Academia a avut de facut o alegere foarte grea. Cu toate acestea, marele castigator al ceremoniei a fost Shakespeare in Love. Elizabeth, Saving Private Ryan, The Thin Red Line sau Vita e Bella au mai concurat pentru cel mai bun film, insa Gwyneth Paltrow si Judi Dench au fost cele care au stralucit pe covorul rosu cu care o statueta in mana. Filmul nu e o biografie a celebrului scriitor, ci o frumoasa poveste de dragoste, din care a rezultat una dintre cele mai celebre tragedii: piesa “Romeo si Julieta”.

Dances with Wolves

Premii: 7
Nominalizari: 12

Dances-with-Wolves

Anii ‘90 au debutat cu un film remarcabil in regia lui Kevin Costner . Dances with Wolves este un western de tinut minte, despre prietenia care se formeaza intre soldati si indieni, povestea de dragoste dinre locotenentul John Dumbar si o femeie din trib, dar si despre o decizie greu de luat.

Schindler’s List

Premii: 7
Nominalizari: 12

Schindler's-List

Povestea adevarata a lui Oscar Schindler, regizata de Steven Spielberg a facut furori la Oscar si a meritat pe deplin numarul mare de premii pe care le-a luat acasa. Oscar Schindler e un personaj de Oscar intr-un film de Oscar! Ororile razboiului sunt ameliorate de o lista intocmita de un om cu suflet mare. Lista avea sa salveze sute de vieti, iar povestea lui Shindler avea sa ajunga pe buna dreptate unul dintre cele mai apreciate filme ale tuturor timpurilor.

Niciun comentariu: