vineri, 27 februarie 2009

Anticonceptionale pentru barbati

Inca de la aprobarea pilulelor contraceptive in 1960, barbatii au fost in general marginalizati in privinta masurilor de contraceptie. Femeile care incerca sa previna o posibila sarcina au o varietate larga de pilule contraceptive, plasturi si dispozitive intrauterine, dar in privinta contraceptiei masculine optiunile sunt mult mai restranse: fie contraceptia temporara - prin intermediul prezervativului, fie contraceptia permanenta - prin vasectomie.

Dar responsabilitatea in privinta planificarii familiale nu mai trebuie sa fie pentru mult timp doar in sarcina femeii.
De cativa ani, cercetatorii lucreaza la un contraceptiv hormonal pentru barbati care sa aiba efect pe termen indelungat dar sa nu fie un tip de contraceptie permanenta prin stoparea productiei de sperma. Pana la ora actuala, metoda dezvoltata de cercetatori pare sa fie eficienta pentru prevenirea sarcinilor - mai eficienta chiar si decat prezervativul - dar problemele care raman sa fie rezolvate sunt cele legate de reversibilitatea metodei.

Intr-o recenzie a studiilor anterioare privind acest subiect, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, dupa oprirea acestei metode contraceptive masculine - contraceptia hormonala - majoritatea barbatilor redevin fertili in mai putin de 5 luni. Pana la 90 % dintre barbati isi redobandesc fertilitatea in mai putin de un an.
"Aceste descoperiri sunt promitatoare privind realizarea unui nou tip contraceptiv masculin care va permite acestora sa contribuie mai cinstit la satisfactiile si la raspunderea planingului familial" au declarat autorii acestui studiu, conform siteului www.healthology.com.

Majoritatea contraceptivelor hormonale masculine aflate in stadiu de dezvoltare contin o combinatie de progesteron si un androgen. Efectele acestor doi hormoni sunt de blocare a semnalului ce declanseaza producerea spermei, similar cu efectul pilulelor contraceptive feminine care impiedica eliberarea ovulului.
Insa contraceptia masculina nu pare sa fie atat de simplu de administrat precum pilulele contraceptive feminine.

Dr. Peter Liu, unul dintre autorii studiului este de parere ca aceasta metoda contraceptiva hormonala va avea efectul cel mai puternic prin combinarea unei injectii lunare cu un androgen, de exemplu testosteron, la care se va adauga progesteronul sub forma unei pilule zilnice sau a unei capsule cu eliberare lenta implantata subcutanat. De asemenea trebuie mentionat faptul ca metodele contraceptive hormonale nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Efectele secundare ale acestei metode contraceptive vor fi minore: durere de mica intensitate sau echimoza la locul injectarii. Unii barbati care au testat metode contraceptive similare in cadrul studiilor clinice s-au plans de faptul ca tratamentul determina cresterea manifestarilor acneei. Cu toate acestea, inca nu a fost finalizat nici un studiu pe termen lung si Dr. Liu sugereaza ca ar trebui efectuate inainte de lansarea pe piata si studii privind impactul acestor metode contraceptive hormonale asupra prostatei si sistemului cardiovascular.

In ceea ce priveste popularitatea acestei metode contraceptive, Dr. Liu este optimist si crede ca barbatii vor dori sa aiba un rol mai important in privinta planingului familial dupa aparitia pe piata a metodei contraceptive hormonale.
"Cuplurile vor sa imparta responsabilitatile privind planingul familial si aceasta metoda le permite acest lucru", a declarat Dr.Liu.

Niciun comentariu: