V-ati intrebat vreodata de ce unii ardei iuti creaza senzatii papilo-gustative insuportabile? Ei bine, cercetatorii ne asigura ca toata povestea nu este decat una legata de sistemul de aparare ultra-eficient dezvoltat de ardei de-a lungul milioanelor de ani de “razboaie” intre ardei si animalele care vroiau sa-i consume.
De fiecare data cand cineva musca dintr-un ardei chili, invariabil cateva seminte sunt zdrobite in cadrul procesului de masticatie. Razbunarea ardeiului este instantanee si se concretizeaza prin eliberarea unui amestec de substante active care "ard" gura si limba, denumite de specialisti-capsinoide. Pasarile salbatice care inghit semintele intregi si le transporta neatinse de-a lungul tubului digestiv, scapa astfel de problema reusind in acelasi timp sa raspandesca semintele in alte zone. Pentru a demonstra toxicitatea unor soiuri extreme de ardei iuti, profesorul Sue Hartley din cadrul Royal Institution Christmas Lectures a apelat la un voluntar in varsta de 27 de ani pe care l-a rugat sa muste si sa mestece in prima instanta dintr-un ardeichili din soiul Dorset Naga, considerat cel mai iute ardei din lume deoarece atinge un milion de unitati pe scala Scoville, scala internationala pentru masurat iuteala ardeilor.
Ardeiul Dorset Naga este de circa 500 de ori mai iute decat soiul Jalapeno, considerat pana nu demult cel mai puternic soi de chili din lume. Dorset Naga esta atat de toxic incat daca se administreaza cateva picaturi din sucul sau in apa unei piscine de dimensiune medie, dupa care se gusta din apa, iuteala sa este inca puternica. Subiectul experimentului a reusit sa muste din temutul Dorset Naga fara a mai apuca insa sa mestece deoarece substantele active i-au inflamat ata de puternic limba si mucoasa bucala incat era aproape de punctul in care sa se sufoce din lipsa de aer. Dupa ca si-a revenit, voluntarul a declarat ca iuteala era pur si simplu indescriptibila.
Cu toate acestea, cercetatorii ne asigura ca ardeii iuti extremi sunt de fapt printre cele mai "blande" plante toxice. Acesta deoarece cele mai temute plante precum ricinul sau cyanidele, contin substante active mult mai puternice decat veninul de sarpe, paianjen sau pisica de mare.
Sursa : DailyMail
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu