vineri, 15 august 2014

10 destinatii gay, ideale pentru... ei










Turismul de profil este cat se poate de profitabil si, mai mult, unul care se dezvolta de la an la an. In fond, cine nu s-ar simti bine intr-o comunitate in care absolut oricine ii impartaseste ideile sau pasiunile? Acesta este si motivul pentru care, in multe dintre orasele lumii, exista comunitati gay foarte bine organizate, in care orice doritor sau doritoare se poate simti ca acasa, departe de cei cu priviri mai putin liberale. In aceasta ordine de idei, pentru cei interesati, si nu numai, va prezentam mai jos un top al celor mai prietenoase destinatii gay de pe tot mapamondul...
 
1. San Francisco - SUA

Daca ar trebui sa exista o capitala a persoanelor cu alte orientari sexuale decat cele hetero, atunci, cu siguranta, San Francisco ar trebui sa poarte aceasta titulatura. Steagul in culorile curcubeului, simbolul comunitatilor gay de pretutindeni, este expus la intrarea celor mai multe baruri, cluburi si discoteci din acest oras american. Mai mult, sa nu va mire daca il veti vedea arborat chiar si la ferestrele apartamentelor. De ce? Pentru ca in San Francisco se regaseste una dintre cele mai mari, daca nu cea mai mare, comunitati gay din lume. Tot aici, in San Francisco, se organizeaza anual, in ultima duminica a lunii iunie, Pride Week, cea mai mare parada din lume a homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor, un eveniment care aduna in fiecare an peste jumatate de milion de persoane. Tot in luna iunie, se desfasoara si un celebru festival de filme de lung metraj dedicat comunitatii gay. Un motiv in plus pentru amatori sa viziteze aceasta metropola americana...



2. Sydney - Australia
In Sydney, comunitatea gay este una extrem de puternica si bine organizata, vocea ei facandu-se auzita in cele mai inalte sfere ale politicii locale. Gazda, in 2002, a Jocurilor Gay, Sydney organizeaza anual si cel mai mare eveniment turistic australian - parada Mardi Gras, un spectacol dedicat tuturor, dar de la care nu puteau lipsi si membrii minoritatii gay. Peste 500.000 de persoane sunt prezente in fiecare an la celebrul festival, si trebuie sa stiti ca petrecerea continua pana in zori pe nisipul superbelor plaje din Sydney. Atmosfera este una asemanatoare cu cea a carnavalului de la Rio, iar grupurile de protestatari la adresa gay-ilor lipsesc cu desavarsire.



3. Brighton - Anglia
Poate ca pentru multi dintre noi, Brighton, micul oras britanic, este cunoscut mai degraba pentru numarul urias de teatre si de influenta sa in cinematografia europeana. De aproape 100 de ani, insa, Brighton a devenit remarcat si ca un veritabil paradis gay. Trebuie spus ca un sfert din populatia orasului, aproximativ 40.000 de oameni, apartin acestei comunitati, iar Kemptown (sau Camptown) este cartierul in care veti gasi cateva zeci, daca nu sute, de locuri destinate minoritatii homosexualilor si lesbienelor. Baruri, hoteluri, cafenele, anticariate, biblioteci, saune sau magazine specifice intregesc acest oras in miniatura al gay-lor. Sa nu va mire faptul ca autoritatile locale au dezvoltat chiar un tur al cartierului, tur intitulat sugestiv "Gay's the World".



4. Amsterdam - Olanda
Este considerata capitala europeana a comunitatilor gay: aproximativ 30% din populatia Amsterdamului este formata din membrii acestei minoritati. Aici exista peste 100 de cluburi de noapte, de hoteluri, magazine, cluburi de sport, coruri si servicii specializate, destinate gay-ilor. Tot Amsterdam gazduieste, in prima sambata din luna august a fiecarui an, singura parada organizata pe apa a homosexualilor si lesbienelor, o parada la care participa persoane din toata lumea. Si daca nu vi se pare de ajuns, trebuie spus ca si mai important este evenimentul din 30 aprilie, Koninginnedag (Ziua Reginei), eveniment pe care comunitatea gay il serbeaza in jurul asa-numitului Homomonument, un monument ridicat in memoria celor ucisi de catre nazisti, in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, din cauza orientarii lor sexuale.



5. Barcelona - Spania
L'Eixample, sau Gayxample, este principala arie barceloneza dedicata comunitatii gay. Se afla in nord-vestul zonei centrale a orasului si poate fi atinsa usor atat cu piciorul, cat si cu metroul, cu precadere din statiile Universitat si Urgell. Asteptati-va la o zona extrem de aglomerata, si asta datorita numarului mare de homosexuali si lesbiene care sunt atrasi de aceasta parte a orasului. Trebuie spus si faptul ca diferenta dintre hedonismul Amsterdamului si comunitatea gay din Barcelona este data de eleganta si stilul celei din urma. Cei care prefera, totusi, o imagine mai insorita si mai libertina a gay-ilor, o pot gasi pe uriasa plaja din aceasta metropola spaniola.



6. Berlin - Germania
Liberalismul berlinez este deja legendar si, cu un primar, Klaus Wowereit, care nu s-a sfiit sa declare public: "Ich bin schwul, und das ist auch gut so" - (Sunt gay si asta este un lucru bun), nici nu este de mirare ca homosexualii si lesbienele se pot simti in capitala germana ca acasa. Berlinul nu are cartiere sau ghetouri destinate comunitatii gay. In schimb, exista numeroase locuri in care acestia se pot intalni si socializa. O multime uriasa se aduna, de altfel, in fiecare inceput de luna iunie, la ceea ce localnicii numesc Schwul-Lesbisches Strassenfest (Parada homosexualilor si a lesbienelor), unul dintre cele mai mari si mai importante evenimente de profil din lume.



7. Puerto Vallarta - Mexic
Daca in decada '80-'90, Guadalajara si Acapulco erau destinatiile preferate ale homosexualilor si lesbienelor din Statele Unite, Canada si Europa, Puerto Vallarta a preluat suprematia acestora in domeniul turismului gay. I se mai spune si "San Francisco din Mexic" si, recent, resortul de pe superba plaja mexicana a fost numit destinatia gay numarul unu din intreaga America Latina. Cele mai multe spatii destinate amatorilor se afla in asa numita Zona Romantica, acolo unde se gasesc numeroase baruri, cluburi de noapte, de striptease, hoteluri si terase destinate gay-ilor. Tot pentru ei a fost amenajata si o plaja speciala, acolo unde sa se pot manifesta departe de ochii curiosi ai multimii.



8. Rio de Janeiro - Brazilia
Sa fie vorba de vremea insorita, de oamenii primitori, de stilul nonconformist de viata, de cluburile si petrecerile fara restrictii, de carnaval, de plaja sau de baile publice? Sau de toate acestea la un loc? Nu stim sigur, dar este cert faptul ca Rio este una dintre cele mai prietenoase destinatii pentru persoanele gay din toata lumea. In fapt, se estimeaza ca aproximativ 25% dinte turistii care vin anual la Rio sunt gay. Se spune despre Copacabana ca este locul ideal in care sa iti faci noi prieteni, iar daca preferi viata de noapte, nu trebuie decat sa alegi dintre sutele de cluburi si baruri destinate persoanelor homosexuale. Poate ca nu ar trebui sa mire pe nimeni existenta unui celebru club destinat, in fiecare vineri seara, exclusiv lesbienelor. Nu trebuie ratat nici Carnavalul de la Rio, un eveniment in care libertinajul si hedonismul sunt cuvintele de ordine. Iar daca vreti sa petreceti la Rio si in alta perioada decat vara, Petrecerea de Anul Nou va va aduce alaturi de cel putin 2 milioane de persoane din toate colturile lumii.



9. New York - SUA
Chelsea si Greenwich Village, doua dintre celebrele cartiere new-yorkeze, sunt, practic, sinonime cu stilul de viata gay. Fie ca este vorba de arta, de moda sau, simplu, de viata de noapte, totul pare sa se adreseze acestei comunitati. Cluburile, discotecile sau barurile gay au inflorit in ultimii zece ani si s-au inmultit considerabil: un veritabil barometru pentru numarul tot mai crescand al membrilor minoritatii gay din New York si al turistilor care viziteaza aceasta destinatie. Si daca tot veti calatori la New York, nu ratati Gay Pride, parada organizata in luna iunie, la care participa oameni din zeci de tari.


10. Bangkok - Thailanda
Nu putem spune ca exista o comunitate gay bine inchegata in Bangkok, asa cum nu exista nici vreo miscare anti-gay care sa protesteze la adresa acestei minoritati sexuale. Cultura thailandeza este destul de liberala si accepta homosexualitatea. In schimb, manifestarile publice de afectiune vor atrage intotdeauna priviri incruntate. Si cu toate acestea, viata de noapte destinata persoanelor gay a proliferat in ultimii ani, asta si ca o dovada a faptului ca numerosi turisti cu astfel de inclinatii sexuale aleg insorita Thailanda ca loc de vacanta.

Niciun comentariu: