– Niciodată
nu trebuie să punem alimentele proaspete, nepreparate, lângă cele gata de
consum. De exemplu, dacă am cumpărat carne pe care vrem să o preparăm la
grătar, trebuie să căutăm să o punem într-un vas acoperit şi cât mai departe de
alimentele gata de consum, ca mâncarea gătită sau mezelurile, de exemplu. Şi
asta pentru că alimentele nepreparate (în cazul nostru, carnea) conţin încă
multe bacterii;
– ouăle nu
trebuie puse pe uşa frigiderului, deoarece fluctuaţiile de temperatură sunt
mari (deschidem des uşa frigiderului, iar uşa se încălzeşte rapid). De
asemenea, se recomandă ca ouăle să fie păstrate în cofrajele în care le
cumpărăm. Se recomandă ca, înainte de utilizare, ouăle (mai ales cele de raţă)
să fie spălate, deoarece coaja acestora poate fi contaminată cu salmonella;
– Fructele
şi legumele trebuie puse în sertarele speciale de la baza frigiderului;
– Lactatele,
în recipiente închise, pot fi aşezate pe rafturile din mijloc;
– Mâncarea
gătită poate fi pusă pe raftul superior, pentru a preîntâmpina răspândirea
mirosului şi contaminarea cu bacterii;
– Alimentele
calde nu trebuie puse imediat în frigider: căldura provoacă un efect de
condensare, care creşte temperatura;
– Carnea
tocată nu trebuie ţinută la congelator mai mult de 2 luni;
– În lipsa
mâncării gătite, în zona cea mai rece a frigiderului pot fi puse alimente cu
risc de contaminare bacteriană mare. Iată câteva exemple: peşte, fructe de
mare, maioneză, sosuri;
– legumele
verzi pot fi congelate 12 luni, la fel şi fructele, dar peştele poate fi ţinut
la congelator maximum trei luni;
– frigiderul
trebuie curăţat la fiecare două săptămâni, pentru a nu permite dezvoltarea
germenilor. Curăţarea se poate facă cu un detergent de degresare, iar la final se
poate clăti cu oţet şi apă (soluţie cu proporţii egale din fiecare).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu