vineri, 2 ianuarie 2015

Cand si ce ar trebui sa mananci pentru a avea senzatia de satietate toata ziua?




Actuala noastra fascinatie pentru proteine este, de fapt, bine intemeiata. Exista nenumarate dovezi care asociaza consumul de proteine cu satietatea crescuta. In plus, se pare ca datorita consumului de proteine, atunci cand suntem satui, nu mai simtim nevoia sa mai gustam nimic, lucru destul de important, mai ales pentru indivizii care nu reusesc sa se abtina de la mancare.

Aruncand o privire asupra multitudinii de produse bogate in proteine, suntem tentati sa credem ca avem un aport suficient. Potrivit datelor adunate in urma studiului National Health and Nutrition Examination, se pare ca un american obtine cu aproximativ 16% din calorii din proteine, ceea ce inseamna aproximativ 70-120 de grame, cu mult peste recomandarea de 0,8 grame pe kilogram. Iar acest fenomen incepe sa ia amploare si la noi.

Desi unii indivizi sustin ca recomandarea este gresita, doctorul Yoni Freedhoff sustine ca nu trebuie sa ne facem in privinta cantitatii potrivite de proteine, ci in privinta sursei din care provin acestea.

Din perspectiva satietatii, se pare ca avem nevoie ca proteina sa fie bine distribuita. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa o includem la fiecare masa si chiar la fiecare gustare. De asemenea, ea nu ar trebui sa provina din surse lichide.

Ce-i drept, proteina lichida ofera ceva senzatie de satietate, dar nu este la fel de eficienta ca cea solida. De aceea, laptele, ca sursa de proteina, desi este util, ofera beneficiul de satietate mai redus.

Pentru aceia care iau doar trei mese pe zi, fara gustari, rezultatele studiilor clinice realizate asupra foamei sugereaza ca 25% din calorii ar trebui sa provina din proteine. Adica, la o masa de 400-600 de calorii, ar trebui sa existe intre 25 si 37,5 grame de proteina. Insa, pentru persoanele care au timp si pentru gustari intre mese, se recomanda un consum de 15-20 de grame de proteina la fiecare masa si 10 grame la gustari.
Sursa: Business Insider

Niciun comentariu: