Actuala noastra fascinatie pentru
proteine este, de fapt, bine intemeiata. Exista nenumarate dovezi care asociaza
consumul de proteine cu satietatea crescuta. In plus, se pare ca datorita
consumului de proteine, atunci cand suntem satui, nu mai simtim nevoia sa mai
gustam nimic, lucru destul de important, mai ales pentru indivizii care nu
reusesc sa se abtina de la mancare.
Aruncand o privire asupra
multitudinii de produse bogate in proteine, suntem tentati sa credem ca avem un
aport suficient. Potrivit datelor adunate in urma studiului National Health and
Nutrition Examination, se pare ca un american obtine cu aproximativ 16% din
calorii din proteine, ceea ce inseamna aproximativ 70-120 de grame, cu mult
peste recomandarea de 0,8 grame pe kilogram. Iar acest fenomen incepe sa ia
amploare si la noi.
Desi unii indivizi sustin ca
recomandarea este gresita, doctorul Yoni Freedhoff sustine ca nu trebuie sa ne
facem in privinta cantitatii potrivite de proteine, ci in privinta sursei din
care provin acestea.
Din perspectiva satietatii, se pare
ca avem nevoie ca proteina sa fie bine distribuita. Ceea ce inseamna ca ar
trebui sa o includem la fiecare masa si chiar la fiecare gustare. De asemenea,
ea nu ar trebui sa provina din surse lichide.
Ce-i drept, proteina lichida ofera
ceva senzatie de satietate, dar nu este la fel de eficienta ca cea solida. De
aceea, laptele, ca sursa de proteina, desi este util, ofera beneficiul de
satietate mai redus.
Pentru aceia care iau doar trei mese
pe zi, fara gustari, rezultatele studiilor clinice realizate asupra foamei
sugereaza ca 25% din calorii ar trebui sa provina din proteine. Adica, la o
masa de 400-600 de calorii, ar trebui sa existe intre 25 si 37,5 grame de
proteina. Insa, pentru persoanele care au timp si pentru gustari intre mese, se
recomanda un consum de 15-20 de grame de proteina la fiecare masa si 10 grame
la gustari.
Sursa: Business Insider
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu