marți, 25 noiembrie 2008

Boli specifice barbatilor

Caderea parului, afectiunile prostatei si ejacularea precoce afecteaza peste 50% din reprezentantii partii masculine. Exista boli care ii afecteaza pe barbati intr-o mai mare masura decat pe femei.

Unele dintre ele sunt specifice partii masculine. Cele mai frecvente sunt afectiunile prostatei, ejacularea precoce, caderea parului, sforaitul si probleme in distingerea culorilor.


l Incapacitatea de a dis­tinge culori - un barbat din 20 sufera de o diminuare a abilitatii de a distinge intre anumite culori. Cele mai mari confuzii se fac intre rosu si verde, consecintele acestui fapt fiind importante in cazul pilotilor, electricienilor, conductorilor de tren sau al celor care lucreaza in industria modei. In majoritatea cazurilor, imposibilitatea de a distinge intre doua culori are cauze genetice.


Uneori ea este favorizata de aparitia degenerescentei maculare (o afectiune oculara) sau ca urmare a unor reactii adverse ale medicamentelor. lAfectiuni ale prostatei - prostata este o glanda de marimea unei castane, localizata la intersectia aparatului genital cu cel urinar. La unii barbati, prostata isi mareste volumul atat de mult (adenom de prostata) incat apasa uretra.


Posibile simptome: usturimi la urinare, un jet de urina slab, trezitul in mijlocul noptii pentru a merge la toaleta, senzatia permanenta de urinare, picaturi de urina aparute intre drumurile la toaleta. In cazul strangularii uretrei, se impune montarea unei sonde direct in vezica. Se estimeaza ca unul din patru barbati, de peste 50 de ani, sufera de marirea prostatei. Interventia chi­rur­­gicala se recomanda in situatia in care volumul prostatei este foarte crescut.


Cancerul de prostata este cea mai grava afectiune de care barbatii pot suferi. Boala este asociata unei diete bogate in grasimi si carne si sarace in legume si fructe, dar si factorului ereditar. Simptomele nu apar imediat. Treptat pot aparea stari de disconfort cauzate de urinarile frecvente, dureroase, insotite de sange, dureri in zona pelvisului si a soldurilor.


Diag­nosticat timpuriu, cancerul de prostata poate fi tratat cu succes. Preventie: Consumati cel putin cinci portii de legume si fructe pe zi, care sa includa o cantitate mare de rosii. Reduceti consumul de carne rosie, procesata. Motive de cearta cu partenera l Ejaculare precoce - intre 30% si 40% din barbati sufera de ejaculare precoce. Aceasta survine prea devreme, incontrolabil, in peste jumatate din actele sexuale ale unui barbat. Nu este considerata o problema daca apare pe fondul unei stari de excitatie extrema sau a oboselii si a stresului acumulat.


Studii recente arata ca unii barbati au predispozitie fiziologica catre ejaculare precoce. lSforait - statisticile arata ca peste 30% din barbati au obiceiul de a sforai. Motivele sunt: abuzul de alcool sau de somnifere, obezitatea, alergiile, polipii nazali, raceli, fumatul si dormitul pe spate.


Sforaitul cauzeaza oboseala pe timpul zilei, iritabilitate, neliniste. Totodata, favorizeaza hipertensiune arteriala, atacuri de cord si accidente vasculare. Se impune evitarea consumului de alcool la ore inaintate, mentinerea unei greutati normale, folosirea unei perne mai inalte, evitarea dormitului pe spate, mentinerea umiditatii nazale cu ajutorul spray-urilor speciale.


l Caderea parului (alopecia) - psihologii spun ca alopecia are un efect dramatic asupra increderii de sine si asupra propriei imagini. Ea apare din mai multe motive: anemia cauzata de deficitul de fier, activitatea slaba a glandei tiroide, infectii ale scalpului, reactiile adverse ale unor medicamente si stresul. Este bine sa va asigurati ca alopecia nu este cauzata de o boala si de asemenea sa observati daca este insotita si de alte simptome.

Niciun comentariu: