marți, 14 august 2018

Cea ai tare stire a momenentului: Turcia interzice iPhone-ul, pentru că Erdogan s-a supărat pe americani

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că va boicota toate electronicele produse de americani, precum cele ale companiei Apple şi a oferit alternative necunoscute pentru produse de tipul iPhone, potrivit Bloomberg.

Erdogan a spus că țara pe care o conduce și care are 80 de milioane de oameni nu va mai cumpăra produse electronice americane, condamnând „atacul economic explicit” împotriva Turciei. Lira și-a pierdut un sfert din valoare în această lună după ce Donald Trump a aplicat noi tarife pe oțelul și aluminiul importat din Turcia și a aplicat sancțiuni asupra două ministere.

„În Turcia avem Vestel Venus”, spune Erdogan marţi, referindu-se la o serie de smartphone-uri prezente în piaţa din Turcia, care pot fi achiziţionate pentru circa 100 de dolari şi sunt produse de Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret.

Acţiunile Vestel au crescut marţi la ora 15.00 cu 6% pe bursa din Istanbul în urma declaraţiilor lui Erdogan.

Cel mai greu de înlocuit este sistemul de operare Android, dezvoltat de Google de la Alphabet, care asigură buna funcţionare a smartphone-urilor produse de turcii de la Vestel.

De fapt, aproape toate telefoanele mobile din lume utilizează componente hardware sau software produse de americani. Dacă va fi impusă, o interdicţie de acest tip ar fi fără precedent.

Determinarea lui Erdogan de a interzice accesul la electronicele produse de americani pentru cei circa 80 de milioane de cetăţeni ai Turciei vine după ce preşedintele american Donald Trump a impus o serie de sancţiuni Turciei şi tarife duble pe importurile de oţel şi aluminiu, contribuind la erodarea economică a ţării.

Niciun comentariu: