luni, 8 iunie 2009

Un milion de romani sufera de BPOC

Un nou medicament compensat, pentru bolile de plamani, s-a lansat pe piata din Romania. Produsul se adreseaza bolnavilor de bronhopneumonie cronica obstructiva (BPCO), o afectiune inflamatorie a intregului plaman. In Romania, circa un milion de persoane sufera de aceasta boala. Cele mai frecvente simptome ale afectiunii sunt respiratia ingreunata la efort sau nu, descrisa de bolnav ca "lipsa de aer", tusea cronica si expectoratiile. "BPOC este caracterizata printr-o pierdere accelerata a functiei pulmonare, care restrange independenta pacientilor si ii impiedica sa duca o viata activa. Pe masura ce boala progreseaza, simptomatologia se inrautateste, exacerbarile apar cu o frecventa mai mare, determinand accelerarea evolutiei si diminuarea calitatii vietii", afirma prof. univ. dr. Miron Bogdan, seful clinicii de Pneumoftiziologie din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta". La nivel mondial, principalul factor de risc in aparitia acestei afectiuni pulmonare este fumatul - activ sau pasiv, urmat de poluare. "Unul din sapte fumatori va suferi de BPOC in cursul vietii", atentioneaza prof. univ. dr. Miron Bogdan, vicepresedinte al Societatii Romane de Pneumologie. Potrivit specialistului, bronhopneumonia cronica obstructiva se instaleaza in circa 20 de ani, insa aceasta boala este perfida, initial fiind foarte tacuta, iar atunci cand devine simptomatica, foarte multe persoane sunt depistate tardiv.

Afectiunea are patru stadii, iar costul spitalizarii pentru o persoana aflata in forma cea mai grava ajunge la 2.500 de euro. Medicul Bogdan mai atrage atentia ca, adesea, bronhopneumonia cronica obstructiva nu este diagnosticata corect, pentru ca ea se poate confunda usor, in unele faze, cu astmul bronsic. De aceea, specialistul ne sfatuieste ca la semne precum respiratia dificila sau tusea persistenta sa ne prezentam la medic. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), BPOC constituie, in prezent, a patra cauza de mortalitate la nivel mondial si se preconizeaza ca, la anul, va ocupa locul trei ca incidenta, dupa bolile coronariene si cele cerebrovasculare.

In anul 2008, au fost inregistrate aproximativ trei milioane de decese cauzate de aceasta boala pulmonara, aceasta cifra reprezentand 5% din totalul deceselor la nivel global. Conform statisticilor, aproximativ 10% din populatia de peste 40 ani este afectata de BPOC.

Produsul compensat lansat ii ajuta pe bolnavi sa respire mai usor, prin eliberarea cailor respiratorii. Medicamentul costa 35 RON.

Niciun comentariu: