marți, 23 iunie 2009

Napoleon

In anul 1768 conducatorii republicii Genova vindeau insula Corsica regelui Frantei, Ludovic al XV-lea. Cand primele trupe franceze au debarcat ca sa o ia in primire, corsicanii s-au ridicat la lupta pentru a-si apara libertatea. Sub conducerea lui Pasquale Paoli, ei au obtinut, initial, unele succese, dar sosindu-le intariri, francezii i-au infrant pe rasculati, in anul urmator, intr-o batalie sangeroasa (Ponte-Nuovo, 9 mai 1769).
Capetenia Invinsilor s-a refugiat In Anglia si multi dintre locotenentii acestuia, intre care si tanarul Carlo-Maria Buonaparte, s-au raliat noilor stapanitori. In aceasta atmosfera de depresiune generala, dupa infrangerea suferita, s-a nascut al doilea fiu al lui Carlo-Maria Buonaparte si a Letitiei Buonaparte (nascuta Ramolino), la 15 august 1769, la Ajaccio, caruia parintii i-au dat numele, putin obisnuit, de Napolione. El Isi va frantuzi, cu timpul, atat numele, cat si prenumele si va intra In istorie ca Napoleon Bonaparte.

Numele i-a fost dat in cinstea unchiului sau Napoleone, care murise cu cateva saptamani inainte in batalia de la Ponte-Nuovo, iar Napoleon va spune mai tarziu Acest nume este inzestrat cu o virtute virila, poetica si rasunatoare. Dar, in cursul primilor sai ani, va fi numit Nabulio, sau cu pronuntia italiana, Nabulione. Ai lui, din pricina caracterului certaret al copilului, il vor porecli Rabulione, adica "cel care se amesteca in toate".

Letitia Buonaparte a nascut treisprezece copii in nouasprezece ani, din care doar opt vor supravietui, opt copii care isi vor imparti intr-o zi tronuri si regate.

In primul an al domniei lui Ludovic al XVI-lea, Nabulio, in varsta de cinci ani, este dat extern la un pension tinut de calugarite, la Ajaccio, o scoala mixta instalata intr-o veche cladire a iezuitilor. Se initiaza in tainele alfabetului, incepe sa silabiseasca, in limba italiana si invata sa numere.

Era deosebit de inzestrat pentru socoteli, maicile, uluite l-au poreclit "Matematicianul", la educatia religioasa avea,insa note foarte proaste. Inca de mic, Nabulio este fascinat de tot ceea ce inseamna a fi soldat, printre jucariile preferate se aflau o toba si o sabie de lemn, mananca paine neagra tocmai pentru a se obisnui cu traiul din armata, cel putin asa spune legenda.

Niciun comentariu: