duminică, 13 ianuarie 2013

Sangele congelat – cea mai accesibila sursa de celule stem





Mostrele de sange pastrate la temperaturi scazute pot fi folosite pentru a obtine pretioasele celule stem – o metoda mult mai simpla decat cea utilizata preponderent in prezent si care presupune prelevarea de celule din piele.

Celulele din sange, tratate cu substante speciale, pot fi activate astfel incat sa se transforme in celule stem pluripotente induse (IPS) care, ulterior, pot fi reprogramate pentru a se transforma in alte tipuri de celule, in functie de necesitati.

Pentru a obtine asemenea celule, se recurge adesea la prelevarea unor mici portiuni de tesut din piele, insa a preleva sange este mult mai usor, fara a mai vorbi despre faptul ca exista deja probe de sange congelat, stocate in bancile de sange.

Oamenii de stiinta de la Institutul Whitehead pentru Cercetari Biomedicale din Massachusetts, SUA, care au pus la punct acesta tehnica, afirma ca aceste mostre reprezinta o resursa extrem de valoroasa, care va permite cercetatorilor sa studieze modul in care se dezvolta anumite maladii (de pilda, cele neurodegenerative).

Sursa: Reuters

Niciun comentariu: