vineri, 25 ianuarie 2013

A fost identificat un aliment care ajută la reducerea grăsimii abdominale





Un nou studiu descris în publicaţia ştiinţifică „Journal of Functional Foods” sugerează că alimentele care conţin bacterii vii (cunoscute şi sub numele de probiotice) pot ajuta la arderea grăsimii abdominale prin prevenirea absorbţiei intestinale a grăsimii.

Studiul, ce a fost finanţat de o companie producătoare de suplimente probiotice, arată că aceste alimente ar putea fi un instrument util în lupta contra greutăţii excesive.

„În mod normal, digerăm toată hrana şi absorbim toate caloriile. Credem că acest studiu a arătat că probioticele intervin în acest proces de absorbţie, o parte din calorii fiind eliminate”, afirmă cercetătorul Peter Jones de la Universitatea din Manitoba, Canada.

Cercetarea a fost efectuată pe 28 de voluntari supraponderali care au consumat zilnic o porţie de iaurt. Cercetătorii au introdus în iaurtul a jumătate dintre participanţi fie bacteria Lactobacillus fermentum, fie Lactobacillus amylovorus. Pentru a izola efectul bacteriei, cercetătorii au furnizat participanţilor la studiu toate alimente consumate de-a lungul cercetării.

După o lună şi jumătate, participanţii care consumaseră iaurt cu L. fermentum pierduseră 3% din grăsimea corporală, iar cei care consumaseră L. amylovorus aveau cu 4% mai puţin ţesut adipos. Cea mai mare parte a grăsimii pierdute era din zona abdominală, grăsime asociată riscului de afecţiuni cardiace.

Cercetătorii cred că bacteriile au dus la reducerea ţesutului adipos deoarece au prevenit absorbţia caloriilor în intestin. Ficatul secretă săruri biliare, chimicale care se amestecă cu grăsimea şi ajută la digestia sa.

„Prin distrugerea acestor săruri biliare, bacteriile întrerup procesul de absorbţie a grăsimilor”, explică Jones. Un mare avantaj al probioticelor este faptul că acestea nu provoacă efecte secundare neplăcute, adaugă cercetătorul.

Jeremy Burton, un microbiolog ce nu a luat parte la studiu, subliniază că „oamenii nu vor putea slăbi doar prin consumul de probiotice”. Astfel, includerea acestora în dietă nu elimină unei alimentaţii sănătoase şi a exerciţiilor fizice.

Burton afirmă că studiul realizat de Jones „este o cercetare preliminară bună, ce susţine alte studii ce arată că bacteriile interacţionează cu intestinul”. Alte studii au arătat că bacteriile benefice pot reduce riscul de a suferi de depresie, pot elimina problemele digestive şi chiar pot lupta împotriva infecţiilor la sinus.

De aceea, microbiomul uman continuă să fie studiat de tot mai mulţi cercetători ce doresc să înţeleagă modul în care ne influenţează viaţa aceste fiinţe care trăiesc în noi.

Sursa: LiveScience

Niciun comentariu: