joi, 1 octombrie 2009

Copiii hiperactivi trebuie sa consume mai mult peste

Hiperactivitatea, cunoscuta si ca Sindromul Deficientei de Atentie (SDA), este tratata în mod conventional cu medicamente care sa modifice comportamentul, arata Jane Clarke, în articolul intitulat Tratament alternativ pentru hiperactivitate, publicat de BBC online. Aceste medicamente au efecte sedative asupra sistemului nervos, iar medicii nu stiu înca daca exista efecte secundare pe termen lung asupra sanatatii copiilor. De aceea, înainte de a recurge la medicamente este bine ca parintii sa ia în consideratie solutii alternative. Una dintre acestea ar putea fi un nou regim alimentar.

Una dintre cele mai semnificative descoperiri facute recent în ceea ce priveste SDA este aceea ca acizii grasi influenteaza comportamentul. Creierul contine cantitati mari de acizi grasi nesaturati, despre care se crede ca detin un rol vital în modul cum sînt transmise semnalele spre restul corpului. Acizii grasi au o importanta deosebita mai ales în reglarea starilor psihice si a comportamentului.


Pestele furnizeaza acizii grasi necesari organismului

Deoarece studiile au aratat ca în cazul copiilor hiperactivi creierul este mai sarac în acizi grasi suprasaturati decît în cazul celor normali, o modalitate de tratare ar fi aceea de a mari cantitatea de astfel de acizi pe care o ingereaza copilul. Cea mai bogata sursa este pestele gras: somon, macrou, pastrav, hering si ton proaspat (procesul de conservare în cazul tonului îndeparteaza majoritatea acizilor grasi). Asa încît din dieta copilului dvs. este bine sa nu lipseasca sandvisurile sau salata de ton, macroul afumat sau la gratar.

Copiii s-ar putea revolta ca trebuie sa manînce peste de mai multe ori pe saptamîna, caz în care trebuie sa le administrati suplimente alimentare ce contin acizi grasi suprasaturati. Pentru ca doza se stabileste în functie de vîrsta, greutate si caracteristici personale însa, este nevoie de sfatul unui dietetician. Pentru copiii carora nu le place pestele, acesta poate fi înlocuit în dieta cu seminte de in, pe care le puteti împrastia peste cerealele de la micul dejun sau peste prajiturile pe care le faceti în casa sau puteti folosi ulei de in la salate.

Evitati aditivii alimentari, dulciurile si cafeina

O clasa de compusi chimici asociati cu hiperactivitatea, în sensul ca o maresc, sînt aditivii alimentari, asa încît este bine ca acestia sa lipseaca pe cît posibil din alimentatia copilului. Trebuie evitate în special produsele care contin colorantii si conservantii E102, E110, E124, E127, E210, E320, E321 si E219.

Desi cercetarile nu au evidentiat o legatura clara între zahar sau cafeina si hiperactivitate, Jane Clarke sustine ca de-a lungul experientei sale a remarcat ca alimentele si bauturile care contin multe zaharuri usor de absorbit de organism si cafeina (bauturile pe baza de cola) îi fac pe copii sa se comporte de parca ar fi bagati în priza. Deshidratarea contribuie de asemenea la lipsa de concentrare, asa ca decît sa dati copilului dulciuri sau sucuri cumparate, mai bine îl obisnuiti sa consume multa apa. Încercati alternative mai sanatoase: în loc de ciocolata, dati-i fructe, care sînt o sursa de zaharuri inofensive si serviti-i mese pe baza de paste, orez, cereale si legume.

Daca banuiti ca un anumit aliment, de exemplu portocalele, declanseaza schimbari de comportament la copilul dvs., tineti un jurnal în care sa notati ceea ce a mîncat si cum s-a comportat copilul în fiecare zi, pîna va dati seama ce îi face bine si ce nu. Daca aveti impresia ca ati identificat o conexiune între un anumit aliment si tulburarile de comportament, nu treceti direct la eliminarea respectivului aliment din mesele copilului, ci mergeti mai întîi la un specialist.

Retete naturiste pentru copii hiperactivi

Jane Clarke propune cîteva feluri de mîncare pe care le puteti servi copilului dvs., hiperactiv sau nu, caci sînt foarte sanatoase si pot face bine si unui copil fara probleme.

Somon cu cicoare, rosii si busuioc

Ingrediente: doua frunze de cicoare, o rosie mare, o ramura de busuioc proaspat, ulei de masline, sucul de la doua lamîi, 600 de grame de file de somon taiat în felii subtiri, sare si piper negru macinat.

Mod de preparare: Se taie marunt frunzele de cicoare, se decojeste rosia, dupa ce a fost tinuta un minut sau doua în apa fierbinte. Coaja rosiei se tine timp de doua minute într-o cantitate mica de ulei de masline încins, împreuna cu busuiocul. Se elimina semintele din rosie, iar pulpa acesteia se paseaza. Se face un sos din sucul de lamîie, ulei de masline, sare si piper. Se pune ulei de masline într-o tigaie si se prajesc feliile de somon timp de 5 minute, la o temperatura mare, dar numai pe o parte. Se pune pestele pe un platou, alaturi de frunzele de cicoare si pulpa rosiei. Se toarna sosul deasupra si se orneaza cu coaja de rosie si busuiocul facute sote. Înainte de servire, se poate adauga si niste busuioc proaspat.

Nota: Somonul, peste mai rar pe la noi si destul de scump, poate fi înlocuit cu un peste mai accesibil, de exemplu macrou.

Suc de lamîie

Poate reprezenta o alternativa la apa minerala sau sucurile pline de zahar si aditivi alimentari care se gasesc pe piata.

Ingrediente: cîteva lamîi, 600 mililitri de apa fierbinte, o lingura de ghimbir proaspat, 50 de grame de zahar, sucul de la alte trei lamîi, cuburi de gheata, 600 mililitri de apa minerala carbogazoasa rece.

Mod de preparare: Se cu-rata coaja unei lamîi, avînd grija sa fie subtire. Se pune într-un vas care pastreaza caldura, apoi se toarna peste ea apa clocotita, ghimbirul si zaharul. Se amesteca bine, se acopera si se lasa timp de o ora. Între timp, se stoarce sucul de la lamîi, se pune într-o oala, apoi se adauga infuzia de coaja de lamîie si ghimbir, amestecîndu-se. Se adauga lamîie feliata (cam 12 felii) si gheata, apoi se toarna deasupra apa minerala. Se serveste în pahare înalte.

Kebab de fructe

În timpul verii, kebabul de fructe poate fi facut la gratar, iar iarna la cuptor, în tava sau tot pe gratar. Este un mod neobisnuit de a servi fructele, dar copiilor le va placea. Alegeti fructe de sezon, precum capsuni, piersici, ananas, mango, mere, pere, mandarine, banane.

Mod de preparare: Taiati fructele în bucati aproximativ egale, apoi puneti-le pe betigase (ca acelea pentru frigarui), cam cîte sase bucati pe fiecare. Încalziti în prealabil cuptorul sau gratarul. Daca le faceti într-o tava, ungeti-o cu unt, pentru ca fructele sa nu se lipeasca de aceasta. Prajiti fructele pîna cînd capetele lor încep sa fie aurii sau maronii. Se servesc calde si pot fi sau nu însotite de iaurt. Pentru copiii foarte mici, fructele trebuie scoase de pe betigase pentru a preveni accidentele. Pentru copiii mai mari sau adulti, puteti flamba kebabul, turnînd peste fructe o lingura de lichior de portocale si dînd foc fructelor pe masura ce turnati. Prin ardere, alcoolul din lichior se evapora, lasînd doar aroma.

Niciun comentariu: