duminică, 20 septembrie 2009

NASA a pierdut casetele originale ale primei misiuni Apollo pe Luna


“NASA cauta casetele originale ale zborului in spatiu a misiunii Apollo 11”, a anuntat Ed Campion, un purtator de cuvant al agentiei. Richard Nafzger, inginer la centrul spatial Goddard de la NASA, Greenbelt (Maryland), in apropiere de Washington, a declarat ca 10.000-13.000 de casetele continute in 2 600 de cutii privind mai multe misiuni spatiale sunt de negasit.”

“Aceste casete contin imagini video insa si alte date date cum ar fi inregistrarile vocilor astronautilor, bataile lor cardiace si alte informatii medicale”, a adaugat Nafzger.

Cautarea inregistrarilor a inceput acum aproximativ un an si jumatate cand centrul spatial si-a dat seama ca urmare a unei cereri de consultare de catre functionarii pensionari, ca nu se stiau unde sunt.

Neil Armstrong, primul om care a mers pe Luna, a fost insarcinat de a comanda prima misiune lunara, la bordul capsulei Apollo 11 cu astronautii Buzz Aldrin si Michael Collins. El a ajuns pe Luna la bordul modulului Eagle in iulie 1969 si a declarat: “Este un pas mic pentru un om si un pas urias pentru omenire.”

Casetele originale pe care se gasesc datele misiunii Apollo 11 au fost inregistrate de trei statii terestre: Goldstone in California, Honeysuckle Creek si observatorul Parkes in Australia. Ele au fost trimise apoi la centrul spatial Goddard care le-a transferat Arhivelor nationale la sfarsitul lui 1969. Mai tarziu, NASA a cerut de a se recupera casetele si de aici urma lor s-a pierdut.

Niciun comentariu: