duminică, 6 septembrie 2009

Glosar religios - T, V

· Tamaie: rasina a unor specii de arbusti din specia Boswellia din India si Arabia de sud (Oman), care prin incalzire emana un miros placut de balsam.

· Te Deum: cuvintele initiale latine ale cantului ambrozianic de slava (Tie, Doamne !).

· Trinitas: sarbatoare romano-catolica inchinata Sf.Treimi (Dumnezeu-Sf.Spirit-Isus). Are loc in prima dumineca de dupa Rusalii.

· Vicar: loctiitor clerical.

Viziuni si contacte transcedentale

1. Contactele lui Moise din peninsula Sinai, in timpul peregrinarilor de 40 ani dupa exodul din Egipt. La poalele Muntelui Sinai (unde Moise a avut viziunea) s-a construit Manastirea Sf.Ecaterina.

2. Contactul lui Isus pe dealul Tabor (Galilea), in prezenta apostolilor Petru, Ioan si Iacob cel Batran. Episodul este relatat in Evanghelii sub numele de Schimbarea la Fata.

3. Fenomenul petrecut la Ierusalim in a 50-a zi dupa Invierea lui Isus: initierea miraculoasa a celor 12 apostoli. Fenomenul este relatat in Faptele Apostolilor (2,1-11) ca Pogorârea Sf.Spirit si este comemorat anual la Rusalii. In acel moment, apostolii s-au aflat in casa Mariei de pe dealul Sion (in sala Coenaculum).

4. Convertirea miraculoasa a lui Saulus in timpul unei misiuni de oprimare a crestinilor, la cativa km inaintea Damascului (Siria). Contactul transcedental al lui Saulus l-a facut sa inteleaga misiunea sa pentru care s-a incarnat pe pamant, determinand o cotitura brusca in biografia sa. Dupa 3 zile de sedere la Damasc si-a schimbat numele din Saulus in Paulus (Pavel), devenind principalul propagator al noii religii in Orientul Apropiat si in sudul Europei.

Niciun comentariu: