marți, 5 martie 2013

Retete pentru pitici




Mancare gratinata de dovleac (dupa 9 luni)
100 g de dovleac
o jumatate de ceapa dulce
1 cartof
10 g de parmezan
putina branza gen svaiter rasa
putina sare
putina nucsoara (facultativ)
o bucatica de unt de marimea unei alune
Se curata legumele (dovleac, ceapa si cartof), se taie in bucati si se pun intr-o cratita cu apa sarata. Se lasa sa fiarba pana dau in clocot, apoi se lasa sa clocoteasca 20 de minute (legumele pot fi fierte si la abur in jur de 30 de minute). Dupa ce au fiert, legumele se scurg si se zdrobesc pana se obtine un pireu. Se amesteca cu untul, nucsoara si parmezanul. Se pune totul intr-un vas, se presara branza tip svaiter rasa si se baga in cuptor sa se rumeneasca. Se serveste avand grija sa nu fie prea fierbinte.

Mancare gratinata cu ton (dupa 12 luni)
Pentru 4-6 persoane
125 g de gris de griu
jumatate de litru de lapte semismantanit
30 g de unt
75 g de branza gen svaiter rasa
4 oua
o cutie mica cu ton farimitat
3-4 tomate
putina sare si putin piper (este de preferat sa-si mai puna fiecare in farfurie daca este nevoie)
Se incalzeste laptele cu untul pana da in clocot, se adauga grisul si se lasa sa fiarba 1 minut, se pun branza tip svaiter, ouale unul cate unul, sarea si piperul. Amestecul obtinut se intinde bine intr-un vas uns cu unt. Deasupra se aseaza tonul scurs si tomatele taiate in rondele subtiri. Se presara branza gen svaiter si se da la cuptor (termostat 7) 15-20 de minute. Se serveste.

Oua cocotte cu smantana (dupa 12 luni)
(Pentru 1 copil)
1 ou
un sfert de felie de jambon
2 lingurite cu smantana proaspata
2 linguri cu branza gen svaiter rasa
Intr-un vas termorezistent se pun succesiv : o lingura de smantana proaspata, sfertul de felie de jambon taiat in bucati foarte subtiri, oul intreg, si restul de smantana proaspata. Se presara branza tip svaiter rasa, se baga in cuptorul incalzit in prealabil si se lasa sa se coaca 4-5 minute.


Niciun comentariu: