duminică, 3 martie 2013

Retete pentru copii





"Petite Ratatouille" (mancare de legume) si mamaliga (de la 8 luni): "Ratatouille" : o rosie un sfert de ardei gras Â? dovlecel
40 g vanata Â? ceapa 1 lingurita ulei de masline 3-4 masline negre fara samburi o frunza de patrunjel un fir de marar

Mamaliga:
200 ml lapte (semi-degresat)
40 g malai
unt cat o nuca
un praf de nucsoara
un praf de sare
Spalati si decojiti legumele (mai putin dovlecelul). Inabusiti, la bain-marie, vanata, ceapa, ardeiul gras cu verdeata timp de 15 minute. Adaugati rosia, dovlecelul si maslinele si prelungiti timpul de tinut pe foc cu 15 minute. In acest timp, fierbeti laptele intr-o craticioara mica cu sarea si nucsoara. Reduceti focul si puneti malaiul in ploaie.
Amestecati si lasati pe foc 5 minute, amestecand tot timpul cu o lingura de lemn. Cand mamaliga se desface de pe peretii cratitei, opriti focul, amestecati cu untul si varsati totul intr-o forma cat mai nostima lasand sa se raceasca. Cand ratatui-ul este copt, indepartati pielea de pe rosie, patrunjelul si mararul. Zdrobiti totul cu furculita si asezati in farfurie. Asezati mamaliga alaturi si serviti.

Prajitura cu masline (de la 12 luni):
200 g faina
125 g unt
3 oua
1 pumn de cascaval ras (sau o lingura de supa cu parmezan)
100 g bucatele de bacon afumat
100 g masline verzi fara samburi
100 g jambon
un pliculet de drojdie
Amestecati faina, untul, sarea, pana obtineti o coca uniforma. Adaugati ouale intregi, unul cate unul. Apoi, puneti parmezanul sau cascavalul ras, baconul, jambonul taiat in bucatele mici si maslinele fara samburi. Amestecati totul foarte bine. Adaugati apoi drojdia, varsati totul intr-o forma antiadeziva lunga de 25 cm. Coaceti cu termostatul la 6 (180°C) timp de o ora. Cand checul este bine aurit si umflat, verificati cu ajutorul unui cutit coacerea sa (daca cutitul iese din aluat aproape curat, s-a copt). Retata ideala pentru picnic.


Niciun comentariu: