sâmbătă, 9 martie 2013

Retete pentru copii





Babka, prajitura poloneza (incepand cu varsta de 1 an)
200 g unt moale, insa nu topit
15 g unt
1 castronas zahar pudra
4 oua
2 castronase faina
1 pachet drojdie pudra
1 pachet zahar vanilat
1 lamaie si coaja de la lamaie data prin razatoare
1 cutie mica de lapte fara zahar
- Intr-un castron mare puneti zaharul, zaharul vanilat si untul moale si amestecati-le pana ce continutul devine omogen. Adaugati apoi ouale unul cate unul. Luati acum faina din primul bol si adaugati-o progresiv in acest amestec pana ce capata consistenta unui paste.
- Apoi varsati laptele concentrat pana ce amestecul va fi mai putin gros. De indata ce ati amestecat drojdia pudra cu faina din al doilea bol, incepeti sa adaugati si acest amestec putin cate putin in compozitia initiala.
- Daca amestecul este bine legat, adaugati lamaia si coaja de lamaie.
- Alegeti o forma perforata in centru (stil savarina) si ungeti-o cu unt. Puneti apoi amestecul in ea. Puneti in cuptor la foc mediu timp de 20 de minute, apoi la foc mic pentru coacere in profunzime, timp de 20 - 30 de minute.
- Pentru a sti daca "babka" dvs. este gata, infigeti in ea un cutit. Daca lama cutitului este uscata, inseamna ca prajitura este coapta!
- Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se raceasca. Puteti pune zahar glasat cat timp este calda.
Varianta: impartiti compozitia in doua, adaugati ciocolata pudra in una dintre parti si turnati succesiv cele doua compozitii.
Astfel, "Babka" va iesi marmorata!

Turta dulce (incepand cu 12 luni)
200 g miere lichida
100 g zahar
1 pahar cu lapte
250 g faina
Â? lingurita de cafea de arome "special pentru turta dulce"
(10 g scortisoara, 15 g anason verde, 5 g vin muscat, 5 g cuisoare)
1 varf de scortisoara pudra
1 saculet drojdie chimica
Aromele: Cantitatile de arome de mai sus sunt importante si necesare, iar acest amestec este de preferat sa se faca amestecandu-le intr-o rasnita de cafea. Luati cantitatile necesare pentru aceasta reteta si pastrati restul intr-un borcan ermetic, pentru alte prajituri.
Topiti la foc mic mierea si zaharul pana ce devin un amestec lichid. Adaugati laptele caldut, apoi faina amestecata cu drojdia. Amestecati totul pentru a obtine o pasta uniforma si fara cocoloase. Adaugati apoi aromele (si scortisoara) si amestecati din nou. Intindeti pasta intr-o forma de chec unsa in prealabil cu unt. Fierbeti cam 50 minute la 150 grade. Verificati daca e facuta infingand un cutit in mijlocul prajiturii. Daca ramane in picioare, este gata! Lasati sa se raceasca inainte de a o servi. Daca veti pune si putin unt pe deasupra.

Niciun comentariu: